„Ne furați dreptul la vot”. Protest la Frankfurt față de decizia CEC privind numărul secțiilor de votare (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

„Ne furați dreptul la vot”. Protest la Frankfurt față de decizia CEC privind numărul secțiilor de votare (VIDEO)

Câteva zeci de persoane au protestat, duminică, 6 iunie, în orașul german Frankfurt pe Main, față de decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide doar 139 de secții de votare în diaspora, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Manifestanții susțin că numărul este prea mic și că vor fi nevoiți să stea, din nou, la coadă ore în șir pentru a-și putea exprima dreptul la vot.

Imaginile au fost difuzate pe 6 iunie de către un internaut. Manifestanții, echipați cu steagurile Republicii Moldova și cu pancarte, și-au exprimat nemulțumirea față de decizia membrilor CEC.

„Ieri, CEC a decis să ne dea o singură secție de votare. La alegerile prezidențiale s-a văzut clar că noi avem nevoie de minimum două secții. Au stat mulți, inclusiv eu, în rând, iar la sfârșit nici măcar nu ne-au ajuns buletine de vot”, a argumentat unul dintre manifestanți.

Pe pancarte, manifestanții au scris mesaje mesaje precum: „Dacă votul nostru n-ar putea schimba ceva, Lebedinschi ne-ar lăsa!”, „Diaspora din Frankfurt contează!”, „Un buletin de vot este mai puternic decât un glonte”, „Lebedinschi, ești un laș”, „Ne furați dreptul la vot”, „CEC, nu călca pe bec”, „CEC, unde-i kuliokul?” sau „Nu vă plac voturile noastre, dar vă place când trimitem bani acasă”.

O altă manifestație s-a desfășurat și la Consulatul Republicii Moldova din Frankfurt. Oamenii au format o coadă pentru a le demonstra autorităților ce se va întâmpla pe 11 iulie.

Amintim că, în cadrul ședinței din 5 iunie, CEC a decis constituirea a 139 de secții de votare – același număr ca în cadrul scrutinului prezidențial din noiembrie 2020. Hotărârea a fost luată în pofida propunerii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de a deschise 190 de secții de votare. Coform documentului, în Germania, urmează să fie deschide 5 secții de votare: la Berlin (sediul misiunii), la Frankfurt pe Main (sediul misiunii), la Hamburg (consulatul onorific), la Kassel (consulatul onorific), la  München (consulatul onorific) și la Stuttgart (consulatul onorific).

PAS și Platforma DA au anunțat că vor protesta, pe 7 iunie, în fața sediului CEC, față de această decizie. Iar Blocul electoral „RENATO USATÎI” a depus deja o contestație în acest sens la Curtea de Apel Chișinău.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: