Premieră pentru Moldova: licitații pentru centrale eoliene și solare. Parlicov: „Ne propunem să atragem investiții de 190 mln euro”
Full Article 2 minutes read

Premieră pentru Moldova: licitații pentru centrale eoliene și solare. Parlicov: „Ne propunem să atragem investiții de 190 mln euro”

În Republica Moldova, a fost lansată, în premieră, licitația pentru construcția de centrale electrice eoliene terestre, cu o capacitate de până la 105 MW, și centrale fotovoltaice de maximum 60 MW. Investitorii câștigători vor obține statutul de producător eligibil mare și garanții pentru achiziția energiei produse timp de 15 ani.

Anunțul și documentația licitației au fost publicate pe 16 august, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și pe site-ul Ministerului Energiei.

Prin această licitație, se dorește să se ofere companiilor locale și internaționale șansa de a investi în țară, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Am insistat să avem consultări extinse cu mediul de afaceri și părțile interesate pentru a stabili condiții de participare la licitație cât mai prielnice și mai puțin birocratizate. Frumusețea acestui proces este că are de câștigat toată lumea – oferim oportunități de business, contribuim la decarbonizarea sectorului energetic și creșterea independenței energetice a țării, și, prin competiție, aducem prețurile cele mai accesibile pentru consumatorul final”, susține ministrul Parlicov.

Investitorii interesați trebuie să depună ofertele până la 31 martie 2025. Acestea vor fi deschise a doua zi, pe 1 aprilie, la ora 09.00. Dosarele depuse trebuie să conțină cererea de participare, oferta tehnică și financiară, valabile pentru 180 de zile de la termenul limită. Este obligatorie și o garanție bancară conform cerințelor de licitație. Fiecare investitor poate depune oferte multiple pentru proiecte distincte, cu condiția ca fiecare ofertă să fie susținută de o garanție separată.

Proiectele fotovoltaice trebuie să aibă o capacitate între 1 și 60 MW, iar cele eoliene între 4 și 105 MW. Câștigătorii licitației vor beneficia de un preț fix garantat timp de 15 ani, stabilit prin procedura de licitație, fără a depăși 1,5 lei/kWh pentru eolian și 1,67 lei/kWh pentru solar, conform Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică.

Contractul va fi acordat ofertantului cu prețul cel mai mic sub plafon. Potrivit ministerului Energiei, prin punerea în funcțiune a acestor centrale, ponderea energiei electrice din surse regenerabile va crește de la 10% în 2023 la 16,6%, sprijinind astfel obiectivul național de 30% până în 2030.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: