Dig24.ro

Negocierile de pace de la Londra, amânate: Ucraina refuză să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia

​Negocierile de pace programate pentru 23 aprilie la Londra, între Ucraina și statele occidentale, au fost amânate după retragerea secretarului de stat american, Mark Rubio. În urma retragerii acestuia, discuțiile au fost reduse la nivel oficial, fără participarea miniștrilor de externe ai Marii Britanii, Franței, Germaniei și Ucrainei, scrie Mediazona.​

(UPDATE): Președintele american, Donald Trump, un nou mesaj pe rețeaua sa în care încearcă să facă presiuni asupra lui Zelenski să cedeze Crimeea rușilor.

„Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se laudă pe prima pagină a The Wall Street Journal spunând: „Ucraina nu va recunoaște legal ocupația Crimeei. Nu avem ce discuta aici.” Această declarație este foarte dăunătoare negocierilor de pace cu Rusia, având în vedere că Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă, sub auspiciile președintelui Barack Hussein Obama, și nici măcar nu mai este un subiect de discuție. Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar, dacă își dorește Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea acum unsprezece ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc de armă? Zona găzduiește, de altfel, de mulți ani înainte de „predarea de către Obama”, importante baze de submarine ale Rusiei. Declarații inflamatoare precum cea a lui Zelenski fac atât de dificilă soluționarea acestui război. Nu are cu ce să se laude! Situația pentru Ucraina este disperată — poate avea pace sau poate lupta încă trei ani înainte de a pierde întreaga țară. Nu am nicio legătură cu Rusia, dar îmi pasă foarte mult să salvez, în medie, cinci mii de soldați ruși și ucraineni pe săptămână, care mor fără niciun rost. Declarația făcută astăzi de Zelenski nu va face decât să prelungească acest „câmp de ucidere”, iar nimeni nu își dorește asta! Suntem foarte aproape de un acord, dar omul care „nu are nicio carte de jucat” ar trebui acum, în sfârșit, să îl încheie. Aștept cu nerăbdare să pot ajuta Ucraina și Rusia să iasă din această harababură, care nu ar fi început niciodată dacă aș fi fost eu președinte”, a declarat Donald Trump.

Știre inițială

Potrivit The New York Times, reprezentantul administrației Trump a refuzat să meargă la discuții după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „Ucraina nu va recunoaște în mod legal ocuparea Crimeei de către Rusia”. Astfel, Ucraina s-a opus uneia dintre propunerile-cheie impuse de SUA pentru încetarea invaziei ruse.

De asemenea, Rusia a solicitat ridicarea sancțiunilor impuse de UE din 2014, o cerință care a generat controverse în rândul aliaților Ucrainei.​

În ciuda acestor tensiuni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat angajamentul Ucrainei de a negocia un armistițiu necondiționat, subliniind că țara sa nu va accepta cedarea niciunui teritoriu. În paralel, Rusia a lansat noi atacuri cu drone, inclusiv un raid în Marhanets, soldat cu cel puțin nouă morți, ceea ce a sporit scepticismul privind intențiile Moscovei de a ajunge la un acord de pace.​

În acest context, vicepreședintele american JD Vance a avertizat că SUA ar putea abandona procesul de negociere dacă nu vor exista progrese semnificative în săptămânile următoare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: