Negocierile Guvernului cu FMI pentru lansarea unui program economic s-au încheiat cu succes. Republica Moldova va primi 564 mln de dolari
Full Article 3 minutes read

Negocierile Guvernului cu FMI pentru lansarea unui program economic s-au încheiat cu succes. Republica Moldova va primi 564 mln de dolari

Negocierile Guvernului cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru lansarea unui program economic  s-au soldat cu succes. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unui briefing comun susținut cu reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani.

„Un program aprobat cu FMI este un catalizator de noi finanțări din partea altor parteneri de dezvoltare, aduce încredere mai mare pentru investitori și oferă Guvernului o libertate mai mare în dezvoltarea programelor sociale, de infrastructură, suport economic”, a declarat Gavrilița.

Premierul a accentuat că programul agreat cu FMI este bazat pe prioritățile noii guvernări, prioritar fiind combaterea corupției și consolidarea statului de drept. Totodată, Gavrilița a enumerat mai multe acțiuni, care ar urma să fie întreprinse. Printre acestea se regăsesc salarii mai mari în sectorul public, prevenirea contrabandei și a evaziunii fiscale prin acțiuni de îmbunătățire a administrației fiscale și vamale.

„Vom continua să creștem pensiile și indemnizațiile, subvenționarea salariilor pentru menținerea locurilor de muncă  și compensarea pentru activitate economică redusă dar vom finanța și proiecte noi de compensare a facturii la energie, pentru gospodăriile casnice și agenții economici”, a mai spus șefa Executivului.

Primii bani ar putea ajunge în Republica Moldova la finele anului curent.

„Am ajuns la un acord la nivel de experți privind un program de reforme economice în valoare de circa 564 de milioane de dolari, finanțat în baza mecanismului extins de creditare. După ce vor fi realizate acțiunile prealabile convenite planificăm să ne adresăm pentru aprobarea programului către Consiliul de drepturi executive al FMI, pentru a planifica o ședință în luna decembrie, iar aprobarea raportului echipei va duce la debursarea imediată a circa 81 milioane de dolari până la finele anului curent”, a declarat Rodgers Chawani.

Noul program, susținut prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, va facilita redresarea economică prin promovarea unui set adecvat de politici și va permite avansarea reformelor instituționale și de guvernanță pe termen lung menite să restabilească  rezervele necesare pentru impulsionarea unei creșteri rapide, cuprinzătoare și durabile a veniturilor. Reformele-cheie țin de domeniile incluse în cadrul de guvernanță definit de FMI, inclusiv în ceea ce privește consolidarea transparenței și responsabilizării, îmbunătățirea previzibilității politicilor publice, consolidarea instituțiilor financiare, asigurarea dereglementării și încurajarea concurenței.

Potrivit FMI, politicile bugetar-fiscale convenite în cadrul programului se vor axa pe măsurile necesare pentru a face față șocurilor cauzate de pandemie și șocurilor cauzate de criza energetică. Ulterior, pe măsura îmbunătățirii situației epidemiologice și scăderii prețurilor la resursele energetice la nivel global, accentul se va muta pe avansarea cheltuielilor pentru dezvoltare.

Amintim că discuțiile dintre FMI și autoritățile de la Chișinău cu privire la un nou program de susținere financiară au avut loc în perioada 27 septembrie – 15 octombrie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: