Veaceslav Negruța

Negruța nu mai primește bani de la Moldovagaz. Ceban: Formal este membru al Consiliului de Observatori, dar nu participă la decizii

Ex-ministrul Finanțelor și actul consilier al președintei țării pe probleme economice, Veaceslav Negruța, a demisionat din funcția de membru al Consiliului de Observatori ai Moldovagaz. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al companiei, pe 7 aprilie. În ajun, în cadrul unei emisiuni televizate, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că Negruța a depus o cerere de demisie și că formal rămâne membru până la desemnarea unei alte persoane. Acesta însă nu participă la luarea deciziilor. Anul trecut, Negruța a ridicat 1,7 mln lei drept remunerare de la Moldovagaz, în calitate de membru al Consiliului de Observatori.

Directorul Moldovagaz a precizat că Negruța a depus cerere de demisie din funcția de membru al Consiliului de Observatori încă în toamna anului trecut.

„Formal este (membru) până la adoptarea deciziei acționarilor, când se aleg membrii Consiliului de Observatori. Dar dumnealui a scris o cerere încă anul trecut și, de jure – este, dar de facto – nu participă la luarea deciziilor”, a subliniat Ceban.

Directorul Moldovagaz a precizat că Agenția Proprietății Publice urmează să desemneze un nou observator, care să îl înlocuiască pe Negruța. În prezent, reprezentantul Guvernului în Consiliul de Observatori este Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Energiei.

***

Serviciul de presă al Moldovagaz a precizat ulterior că, în data de 14 noiembrie 2022, Veaceslav Negruță a depus cerere de demisie, iar din 15 noiembrie 2022 a încetat calitatea sa de membru al Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz” și dreptul de a mai primi remunerație. Potrivit declarației de avere, în 2022, Veaceslav Negruța a obținut un salariu de peste 1,76 mln lei de la Moldovagaz. Alte peste 260 mii lei a obținut în calitate de consilier a președintei țării, Maia Sandu.

Conform Statutului SA „Moldovagaz”, Consiliul de Observatori reprezintă interesele acționarilor în perioada dintre Adunările generale ale acționarilor și în limitele atribuțiilor sale, exercită conducerea generală și controlul asupra activității Societății și Consiliului de Administrație.Membrii Consiliului de Observatori sunt aleși prin vot cumulativ de către Adunarea generală a acționarilor pe un termen de un an și pot fi realeși un număr nelimitat de ori.

Din componența Consiliul de Observatori fac parte 6 persoane. Autoritatea abilitată din partea Republicii Moldova desemnează în componența Consiliului de Observatori 2 membri. La Adunarea generală anuală ordinară a acționarilor SA „Moldovagaz” din 31.05.2022, în Consiliul de Observatori al SA „Moldovagaz” din partea Republicii Moldova au fost aleși dl Veaceslav Negruța și dl Constantin Borosan. 

Conform Regulamentului Consiliului de Observatori orice membru al Consiliului poate din proprie inițiativă solicita în scris încetarea calității sale de membru înainte de termen. Calitatea de membru al Consiliului de consideră încetată din ziua următoare depunerii cererii.

SA „Moldovagaz” a fost fondată în anul 1999. SAP ”Gazprom” deține 50% din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova – 35,33%, Comitetul de gestionare a patrimoniului din Transnistria – 13,44%, persoanele fizice și juridice – 1,23%.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: