Negruța nu mai primește bani de la Moldovagaz. Ceban: Formal este membru al Consiliului de Observatori, dar nu participă la decizii
Full Article 3 minutes read

Negruța nu mai primește bani de la Moldovagaz. Ceban: Formal este membru al Consiliului de Observatori, dar nu participă la decizii

Ex-ministrul Finanțelor și actul consilier al președintei țării pe probleme economice, Veaceslav Negruța, a demisionat din funcția de membru al Consiliului de Observatori ai Moldovagaz. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al companiei, pe 7 aprilie. În ajun, în cadrul unei emisiuni televizate, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că Negruța a depus o cerere de demisie și că formal rămâne membru până la desemnarea unei alte persoane. Acesta însă nu participă la luarea deciziilor. Anul trecut, Negruța a ridicat 1,7 mln lei drept remunerare de la Moldovagaz, în calitate de membru al Consiliului de Observatori.

Directorul Moldovagaz a precizat că Negruța a depus cerere de demisie din funcția de membru al Consiliului de Observatori încă în toamna anului trecut.

„Formal este (membru) până la adoptarea deciziei acționarilor, când se aleg membrii Consiliului de Observatori. Dar dumnealui a scris o cerere încă anul trecut și, de jure – este, dar de facto – nu participă la luarea deciziilor”, a subliniat Ceban.

Directorul Moldovagaz a precizat că Agenția Proprietății Publice urmează să desemneze un nou observator, care să îl înlocuiască pe Negruța. În prezent, reprezentantul Guvernului în Consiliul de Observatori este Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Energiei.

***

Serviciul de presă al Moldovagaz a precizat ulterior că, în data de 14 noiembrie 2022, Veaceslav Negruță a depus cerere de demisie, iar din 15 noiembrie 2022 a încetat calitatea sa de membru al Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz” și dreptul de a mai primi remunerație. Potrivit declarației de avere, în 2022, Veaceslav Negruța a obținut un salariu de peste 1,76 mln lei de la Moldovagaz. Alte peste 260 mii lei a obținut în calitate de consilier a președintei țării, Maia Sandu.

Conform Statutului SA „Moldovagaz”, Consiliul de Observatori reprezintă interesele acționarilor în perioada dintre Adunările generale ale acționarilor și în limitele atribuțiilor sale, exercită conducerea generală și controlul asupra activității Societății și Consiliului de Administrație.Membrii Consiliului de Observatori sunt aleși prin vot cumulativ de către Adunarea generală a acționarilor pe un termen de un an și pot fi realeși un număr nelimitat de ori.

Din componența Consiliul de Observatori fac parte 6 persoane. Autoritatea abilitată din partea Republicii Moldova desemnează în componența Consiliului de Observatori 2 membri. La Adunarea generală anuală ordinară a acționarilor SA „Moldovagaz” din 31.05.2022, în Consiliul de Observatori al SA „Moldovagaz” din partea Republicii Moldova au fost aleși dl Veaceslav Negruța și dl Constantin Borosan. 

Conform Regulamentului Consiliului de Observatori orice membru al Consiliului poate din proprie inițiativă solicita în scris încetarea calității sale de membru înainte de termen. Calitatea de membru al Consiliului de consideră încetată din ziua următoare depunerii cererii.

SA „Moldovagaz” a fost fondată în anul 1999. SAP ”Gazprom” deține 50% din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova – 35,33%, Comitetul de gestionare a patrimoniului din Transnistria – 13,44%, persoanele fizice și juridice – 1,23%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: