În laboratoarele de stat din Republica Moldova se fac deja teste PCR pentru COVID-19, iar serviciul costă 300 de lei. Asigurările vin din partea ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, care a precizat că, deși hotărârea de Guvern în acest sens a fost adoptată în luna octombrie, serviciul a devenit disponibil abia acum, din cauza „procedurilor de achiziție anevoioase”. În ajun, autoritățile municipale au declarat că în Chișinău nu este posibilă efectuarea acestor teste în laboratoarele de stat. Pe 14 decembrie, primarul capitalei a schimbat retorica și a declarat că, chiar și așa, un singur laborator este prea puțin, cererea fiind mult prea mare.
În cadrul ședinței Primăriei din 13 decembrie, șeful interimar al Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a declarat că oamenii sunt nevoiți să se adreseze laboratoarele private, unde un test PCR pentru COVID-19 costă 700-800 de lei, întrucât, în laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), serviciul nu este disponibil.
„Cu regret, laboratoarele publice de la Ministerul Sănătății nu efectuează asemenea teste pentru populație. În continuare, pentru a pleca peste hotare, oamenii se adresează doar la laboratoarele private, unde scot din buzunar 700-800 de lei pentru testele PCR. Informația parvenită încă în luna octombrie, de la Ministerul Sănătății, precum că vor fi mișcorate sau sunt disponibile testările la 300 de lei, în loc de 800, noi nu avem asemenea informații. La indicația primarului a fost remisă o scrisoare la Ministerul Sănătății, pentru a concretiza aceste lucruri”, a declarat Gâlcă.
Mai mult, Boris Gâlcă a menționat că nu înțelege din ce motiv resursele disponibile în laboratoarele de stat nu sunt disponibile publicului larg: „Părerea mea este că noi inconștient subvenționăm activitatea laboratoarelor private, iar acele echipamente, dotări, acele resurse umane pe care le avem la laboratoarele publice nu sunt folosite. Întrebarea este către alte organe competente de ce se întâmplă acest lucru”.
Ala Nemerenco a refuzat să comenteze declarațiile autorităților municipale. Oficialul a precizat că serviciul este deja disponibil.
„Probabil, dumnealor au probleme mult mai complicate, pe care trebuie să le rezolve, mă refer la Primărie. Dacă cineva s-ar interesa, poate telefona Agenția sau Ministerul ca să afle care a fost problema și nu a fost organizată până acum această testare, deși cunoașteți că noi am aprobat prin hotărâre de Guvern acest preț de 300 de lei, micșorându-l. ANSP dispune de suficiente teste PCR, dar acestea erau donate și nu puteau fi utilizate contra plată, sunt utilizate doar pentru pacienții care prezintă simptome”, a explicat oficialul.
Mnistrul Sănătății a mai menționat că, întrucât procedura de achiziție este „anevoioasă” a durat pentru ca testele să fie cumpărate în număr suficient. În prezent, filialele ANSP din Bălți, Soroca și Cahul, prin centrele de sănătate publică, colectează deja probe la prețul de 300 de lei.
„Nu poate fi altfel, pentru că cetățenii achită la terminale și nu există o casierie care ar putea colecta banii. Aceste puncte de colectare activează de la 8:00 la 12:00 și au capacitate suficientă, însă ar fi bine să se sune și programeze, ca să nu se formeze cozi”, a explicat ministrul.
Totodată, Ala Nemerenco a anunțat că vor fi deschise alte două centre de colectare și testare contra plată: la Centrul republican de diagnosticare și la Spitalul de maladii dermatologice: „Centrul republican de diagnosticare și-a construit un spațiu separat, care nu ar fi conectat cu celelalte spații, pentru pacienții care merg acolo în alte scopuri. Este coordonat fluxul de mișcare în momentul în care vor fi colectate probele”.
Primarul mun. Chișinău Ion Ceban nu a fost mulțumit de precizările Ministerului Sănătății.
„Unicul laborator al Ministerului Sănătăţii în Chişinău unde populaţia poate efectua teste PCR la COVID-19 cu 300 de lei – este insuficient. Acolo oamenii sunt nevoiţi să vină cu noaptea în cap şi să stea în rând, pentru că testele sunt prelevate doar două ore de dimineaţă, de luni până vineri. Pentru o capitală este foarte puțin, în contextul în care în multe ţări europene pe lângă certificatul de vaccinare anti COVID-19, actualmente este solicitat şi testul PCR negativ la coronavirus”, a menționat Ceban.
Pe 13 decembrie, ANSP a publicat informația cu privire la testarea contra plată. Prelevarea materialului biologic pentru testul COVID-19 din nazo-faringe este posibil doar cu programare prealabilă, în laboratorul din mun. Chișinău, str. Cosmescu 3.
Pe 13 octombrie, Guvernul a redus la 300 de lei tariful pentru efectuarea testului COVID-19 în laboratoarele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice.