IGSU

Prețuri mai mici pentru testele COVID-19 în laboratoarele de stat. Testul PCR se ieftinește de două ori

Guvernul a redus tariful pentru efectuarea testului COVID-19 în laboratoarele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice. Dacă anterior o analiză de Determinare calitativă a ARN virusului SARS-CoV-2 prin metoda PCR în regim Real Time costa 755 lei, urmează ca prețul să constituie 300 lei. 

Guvernul a redus tariful pentru acest serviciu medical, întrucât au scăzut semnificativ prețurile de achiziție a reactivelor necesare la efectuarea acestei analize. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de Guvern din 13 octombrie.

„Vom oferi acces la teste rapide și PCR mai ieftine prin sistemul de sănătate publică. Testul PCR va costa 300 de lei, pe când la moment, în laboratoarele private, prețul e de peste 700 de lei”, a declarat premierul Natalia Gavrilița în debutul ședinței.

De asemenea, în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare a mai fost inclus un nou serviciu, Detectarea calitativă a antigenilor specifici noului Coronavirus SARS-CoV-2, care va costa 35 de lei. Acest preț nu include costurile pentru testul rapid de diagnostic.

„Este un proiect foarte important, în special în perioada în care ne aflăm. Detectarea virusului este cheie pentru moderarea acestui val cu care ne confruntăm și este important ca serviciul de  stabilire a diagnosticului să fie accesibil și ieftin”, a declarat premierul Gavrilița.

De menționat că aceste tarife vor fi aplicate de laboratoarele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice pentru diagnosticarea infecției COVID-19.

Proiectul aprobat astăzi va oferi posibilitatea instituțiilor medico-sanitare publice să diminueze, pe viitor, tarifele serviciilor medicale contra plată în cazul în care costurile efective pentru prestarea acestor servicii vor fi mai mici decât cele aprobate, în baza deciziei Comisiei pentru evaluarea tarifelor, instituită în cadrul unității.

Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Oksana Posmak

Post de radio dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia: TRM a lansat Radio Moldova Comrat

Pe 1 iulie a fost lansat postul „Radio Moldova Comrat” – un post de radio regional dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia. Acesta aparține companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM).

Reprezentanții TRM au declarat că stația regională va funcționa ca parte integrantă a companiei publice, având licență de emisie, grilă proprie și un profil generalist. Postul de radio are în grila sa 24 de emisiuni: programe de ştiri, emisiuni informative, educative, culturale şi de divertisment. Postul va difuza zilnic, în medie, 12 ore de emisie proprie în limbile găgăuză şi rusă, iar celelalte 12 ore vor consta în retransmisii ale programelor postului de radio al TRM, Radio Moldova.

Radio Moldova Comrat poate fi ascultat pe frecvențele 105.6 MHz – Comrat şi, respectiv 104.3 MHz – Vulcăneşti, dar şi online pe www.radiomoldova.md.

„Proiectul reflectă misiunea furnizorului public de a promova coeziunea socială şi de a oferi acces la informaţie echidistantă şi relevantă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Postul va difuza emisiuni locale axate pe actualitatea din regiune şi va contribui activ la promovarea atât a limbii şi culturii găgăuze, cât şi la învăţarea limbii române, prin programele retransmise de la Radio Moldova. Pe termen mediu şi lung, compania „Teleradio Moldova” are în plan dezvoltarea unei reţele de posturi regionale, după modelul altor servicii publice de radio şi televiziune din statele europene. Lansarea Radio Moldova Comrat este un prim pas în această direcţie”, au comunicat reprezentanții TRM.

Despre lansarea postului „Radio Moldova Comrat”, reprezentanții TRM au anunțat pe 12 martie 2025. Amintim că, în aceeași zi, deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege prin care TRM ar putea lansa și un canal TV exclusiv în limba rusă. Între timp, inițiativa legislativă a provocat un val de critici pe rețelele de socializare. Unii comentatori susțineau că proiectul ar aduce avantaje electorale PAS-ului, în timp ce alții îl calificau drept o formă de promovare a ideologiei „ruskii mir”. În luna aprilie, proiectul de lege privind crearea unui post public național de televiziune în limba rusă a primit aviz negativ din partea Consiliului Audiovizualului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: