Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că toate instituțiile medicale din Republica Moldova sunt dotate cu generatoare și sunt pregătite să gestioneze eventuale întreruperi de energie electrică. Totodată, a mai menționat că a aflat de la NewsMaker că din 1 ianuarie, Republica Moldova s-ar putea confrunta cu pene de curent.
Reacția vine în contextul întrebărilor legate de un posibil risc de pene de curent începând cu 1 ianuarie 2024.
„Eu prima oară aud de la dumneavoastră că de la 1 ianuarie am putea să nu avem electricitate. Fiindcă aceasta crează în primul rând panică.
Referitor la criza energetică care ar putea să vină în ianuarie, în legătură cu ce am discutat la Comisia Situații Excepționale – ar putea fi o presiune financiară asupra prețurilor, pe care noi le vom suporta. Și instituțiile medicale sunt niște consumatori destul de mari de energie electrică -avem în vedere întreținerea instituțiilor, a echipamentelor, etc. Noi am mai trecut prin crize energetice, și în anul 2022, nu este prima”, a spus ministra.
Nemerenco a mai precizat că instituțiile medicale sunt pregătite să facă față unor posibile dificultăți energetice, fiind dotate cu peste 200 de generatoare, dintre care 20 urmează să fie instalate în perioada următoare.
***
La ședința Guvernului din data de 11 decembrie, cabinetul de miniștri a aprobat raportul Comisiei pentru Situații Excepționale privind necesitatea declarării stării de urgență. Totodată, Guvernul a decis să propună Parlamentului să declare stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie 2024.
Instituțiile medicale, grădinițele și școlile vor beneficia de protecție prioritară în cazul unor crize energetice, conform unui nou regulament aprobat de Guvern în ședința de miercuri, care definește măsuri detaliate pentru prevenirea și gestionarea situațiilor excepționale în sectorul electroenergetic. Documentul, elaborat de Ministerul Energiei, include 29 de scenarii de criză și măsuri corespunzătoare pentru minimizarea impactului acestora asupra populației și economiei.
Amintim că, într-un interviu pentru TVR Moldova, premierul Dorin Recean a vorbit despre scenariul în care Moscova nu mai livrează gaz Republicii Moldova, de la 1 ianuarie 2025, centrala Cuciurgan va fi incapabilă să producă energie electrică, respectiv am putea avea deconectări de lumină.
„Noi s-ar putea să avem nişte deconectări, dar acele deconectări se vor măsura în ore, nu în săptămâni sau în luni. Ele se vor întâmpla pentru că e nevoie tehnic de adaptare de import a energiei electrice prin România, după cum am spus”, a menționat Recean.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!