Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție, după ce directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Iurie Crasiuc, a expediat către sindicate o scrisoare prin care anunță că vrea să concedieze 40 de angajați ai instituției ajunși la vârsta de pensionare. Nemerenco susține că problema nu este, de fapt, atât în vârsta înaintată a acestora, cât în funcțiile pe care le ocupau, dar și legăturile angajaților respectivi cu fost conducere a CNAMUP, precum și lipsa nemotivata a acestora de la serviciu.
„Toți 40 de angajați din totalul de 5800 angajați ai instituției sunt de vârstă profund pensionară, dar nu aceasta este motivul principal al disponibilizării, ci faptul că existența acestor funcții nu a adus plus valoare instituției, sistemului și pacientului, majoritatea dintre ele s-au numit „consilierul consilierului”, „ajutorul secretarei”, arhivari care arhivau istoriile medicale de acasă, șef pe nu știu care logistică, experți nu știu în care expertiză, secretară-dactilograf (când nu mai dactilografiază nimeni în lume și mașini de tipărit găsești doar la muzeu), statisticieni care nu duceau nici statistica prezentei lor la serviciu și alții”, a declarat Ala Nemerenco.
Ministra Sănătății susține că toți cei 40 de angajați propuși pentru demitere dețineau funcții în aparatul administrativ, din ei, 27 fiind cadre non-medicale.
„Nimeni din ei nu lucra pe ambulanță, și cel mai important, majoritatea erau rude de gradul I sau II cu toată șefia veche a CNAMUP, mulți din ei nici nu se prezentau la serviciu. Bani publici utilizați în detrimentul serviciului și pentru creșterea bunăstării familiilor. Prioritar pentru noi va rămâne interesul pacientului și sistemului de sănătate, dar nu păstrarea unora în zonă de confort pe viață”, a conchis ministra Sănătății.
Menționăm că CNAMUP a ajuns în atenția spațului public și după ce directorul instituției, Iurie Crasiuc, a expediat către sindicate o scrisoare prin care anunță că vrea să concedieze 40 de angajați ai instituției. Cererea a fost respinsă de sindicate, pe motivul crizei ce vizează cadrele medicale, dar și pentru că persoanele a căror demisie a fost propusă ar avea o reputație ireproșabilă. Într-o reacție publică, CNAMUP a menționat că din cei 40 de angajați, marea majoritate ar fi, de fapt, cadre non-medicale sau persoane cu studii medicale din personalul administrativ, demisia cărora „sub nici o formă” nu va influența calitatea asistenței medicale de urgență acordate populației.
Scandalul din jurul CNAMUP nu se oprește, însă, aici. Mai mulți reprezentanți ai Centrului s-au plâns premierului Dorin Recean și speakerului Igor Grosu că ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ar fi admis abuzuri în ceea ce îi privește. În reacție, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, susține că instituția trecere printr-o reorganizare, inclusiv la nivel de cadre, fapt care ar putea trezi nemulțumiri în rândul angajaților CNAMUP.
De menționat că atât scrisoarea angajaților CNAMUP, cât și scrisoarea lui Crasiuc către sindicate, au fost făcute publice de un portal media în aceeași zi, pe 13 iunie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!