Organizarea unor maratoane de vaccinare nu mai este eficientă, iar în prezent, autoritățile din domeniul sănătății mizează pe comunitățile mai mici și pe instrumente noi de comunicare, pentru a convinge populația să se imunizeze împotriva coronavirusului. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, pe 16 septembrie.
Ala Nemerenco a dat de înțeles că organizarea maratoanelor de imunizare împotriva COVID-19 este costisitoare, iar la cele mai recente evenimente de acest fel a participat un număr mic de persoane.
„Maratoane nu s-au organizat din cauza că, la ultimele maratoane, a fost o cuprindere foarte joasă. Nu este eficientă implicarea tuturor acestor resurse – implicare financiară, umană, materială. Trebuie să se finalizeze cu un rezultat. Acum încercăm să înlocuim aceste maratoane, care erau destul de căutate și întrebate în momentul în care nu existau suficiente doze de vaccin. Acum mizăm mai mult pe comunitățile mici – mergem în comunități”, a argumentat Ala Nemerenco.
Ministrul Sănătății a amintit că, luni, a avut o discuție online cu primarii din întreaga țară. La discuție au participat circa 300 de persoane.
„Trebuie să vedem cum apropiem vaccinurile de oameni. Pentru ei este mult mai complicat să vină la un maraton la Chișinău sau în raion și ar prefera să se apropie aceste maratoane de ei. Avem un alt grup de lucru cu privire la comunicarea cu populația, cum să aducem mesaje mai clare și mai explicite. De multe ori, nu este vorba despre nedorința de vaccinare, dar despre răspunsuri la multe întrebări, pe care oamenii nu le au”, a menționat Nemerenco.
***
Din 2 martie până în prezent, numărul persoanelor imunizate cu schema completă în Republica Moldova a ajuns la 742 231. Amintim că, în cadrul primelor maratoane de imunizare, se formau cozi din sute de oameni, care își doreau să se vaccineze cu preparatul preferat.