„Nici guvernul nu a reușit să se uite”. Chicu admite că mai multe legi au fost adoptate „în pripă”
Full Article 3 minutes read

„Nici guvernul nu a reușit să se uite”. Chicu admite că mai multe legi au fost adoptate „în pripă”

Premierul demisionar Ion Chicu admite că unele legi votate recent au fost adoptate în grabă și fără să fie consultate cu partenerii de dezvoltare. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 23 decembrie a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„Legile complexe care au fost votate în ultimele două săptămâni necesită discuții, consultare, inclusiv cu partenerii, lucru care nu s-a făcut”, a recunoscut Ion Chicu.

Cu referire la Legea privind micșorarea vârstei de pensionare, adoptată la inițiativa PSRM, Ion Chicu a admis că aceasta trebuie modificată, însă nu în grabă.

„Când s-a făcut reforma anterioară și au majorat vârsta de pensionare pentru femei s-a făcut tot sub presiunea partenerilor „de dezvoltare”. A fost o eroare. Eu sunt de acord că la bărbați trebuia de majorat, nu și la femei. La situația actuală, legea va intra în vigoare, dacă nu va fi declarată neconstituțională, de la 1 ianuarie 2022. Mai este un an pentru a vedea ce-i cu legea asta. Eu cred că faptul că s-a mers repede pe așa o reformă complexă tot nu e bine. Nici guvernul nu a reușit să se uite peste această lege”, a declarat Chicu.

Întrebat despre modificările la legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), conform cărora averea funcționarilor publici poate fi verificată pe o perioadă de doar un an de la plecarea din funcție și nu timp trei ani, cum era anterior, premierul demisionar a admis că și aceasta s-a făcut „în pripă”.

„Și aici este un proiect de lege care trebuia consultat cu partenerii de dezvoltare, pentru că noi știm cât de atenți sunt la aceasta. Și aici s-a făcut în pripă. Decizie politică… Eu consider că dacă aveau acele intenții trebuia de la începutul anului să discute. Eu n-am avut nevoie de așa modificări, întrebați politicienii care au făcut legea”, a spus Chicu.

Ion Chicu a criticat și inițiativa PSRM și a Platformei parlamentare „Pentru Moldova” de abrogare a deciziei de a transmite terenul Stadionului Republican către Ambasada SUA. Premierul demisionar a precizat că decizia ar putea provoca probleme în relațiile cu partenerii.

***

Ion Chicu a anunțat pe 23 decembrie că demisionează din funcția de prim-ministru al țării. Acesta a precizat că va discuta cu Maia Sandu după învestirea acesteia în funcția de președintă a țării și va lua o decizie privind faptul dacă va asigura sau nu interimatul funcției de premier.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: