Niciun verdict definitiv. Cum a evoluat în trei ani dosarul despre decesul lui Andrei Braguța
Full Article 6 minutes read

Niciun verdict definitiv. Cum a evoluat în trei ani dosarul despre decesul lui Andrei Braguța

După trei ani de la decesul lui Andrei Braguța în izolator, încă nu au fost trași la răspundere toți cei vinovați. Din 140 de ședințe de judecată, peste 100 au fost amânate sau anulate. Despre aceasta au comunicat avocații familiei lui Braguța în cadrul unei conferințe de presă din 26 august. Ei sunt îngrijorați de faptul că din cauza inacțiunilor autorităților, ceea ce s-a întâmplat cu Braguța s-ar putea repeta cu alți deținuți.

După decesul lui Braguța, organele de drept au deschis trei dosare penale. Unul dintre acestea a fost intentat împotriva a patru colegi de cameră care l-au maltratat pe Braguța și a trei polițiști care urmăreau acest lucru. În cel de-al doilea dosar sunt vizați 13 polițiști de la penitenciarul nr. 16, care sunt acuzați de atitudine inumană în raport cu Andrei Braguța și de tortură. A treia cauză penală a fost deschisă împotriva a doi medici de la penitenciarul nr. 16, care nu i-au acordat asistență medicală. În total, în aceste trei dosare au fost stabilite 140 de ședințe de judecată, însă 100 dintre ele au fost amânate sau anulate.

Dosarul despre maltratarea lui Braguța

Avocatul Vadim Vieru a comunicat că în dosarul despre maltratarea lui Braguța de către polițiști și colegii de cameră există deja decizia instanței primare, iar acum, aceasta este examinată la Curtea de Apel. El a menționat că în prima instanță, doi judecători au decis că acțiunile polițiștilor în raport cu Braguța nu pot fi calificate tortură. A treia magistrată a scris totuși o opinie separată în care a numit cele întâmplate tortură. (La 19 iulie 2019, instanța l-a condamnat pe unul dintre polițiștii care au urmărit maltratarea lui Braguța la patru ani de închisoare, pe al doilea – la cinci ani cu suspendare, iar al treilea a fost achitat. Colegii de cameră care l-au maltratat pe Braguța au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu suspendare cu perioadă de probă). Vadim Vieru a menționat că examinarea acestui dosar la Curtea de Apel este tărăgănată de mai bine de un an și că în acest caz nu a avut loc încă nicio ședință de lucru. „Într-un dosar atât de important, noi încă nu avem un verdict definitiv”, a subliniat Vieru.

Dosarul celor 13 polițiști

Dosarul celor 13 polițiști de la penitenciarul nr. 16 este examinat în instanța primară de mai bine de doi ani. Avocatul Victor Munteanu este indignat că inculpații și avocații acestora tărăgănează examinarea cauzei. El a remarcat că, în temeiul articolului despre tortură, nu există nicio prescripție pentru tragerea la răspundere penală. „Eu personal nu înțeleg această tactică […] de pronunțare a sentinței – în acest dosar, este un lucru inevitabil”, a menționat Munteanu. Totodată, avocatul este sigur că polițiștii nu se pot justifica prin faptul că nu știau cum să se comporte cu Braguța. „În anul 2017, era un regulament clar care prevedea că dacă o persoană refuză să mănânce și să bea, trebuie apelați medicii. Trebuie să fie întocmit un protocol special. În unele cazuri, această persoană poate fi hrănită forțat. În cazul lui Braguța acest lucru nu s-a făcut”, a spus Munteanu.

Totodată, Munteanu a menționat că statul este responsabil de viața și sănătatea fiecărei persoane reținute. „Încercările de a justifica inacțiunea prin insuficiența de personal nu funcționează”, a menționat avocatul. El a mai subliniat faptul că la momentul actual, nu există garanții că cele întâmplate cu Braguța nu se vor repeta cu alt deținut.

Dosarul despre inacțiunea medicilor

Și dosarul celor doi medici care nu i-au oferit asistență lui Braguța este examinat de instanța primară, din anul 2018. Avocata Victoria Gamurari a menționat că dosarul se află la una dintre etapele inițiale. Ea a spus că dosarul împotriva medicilor demonstrează problema generală din sistem – acordarea asistenței medicale în penitenciare. Gamurari a remarcat că până în prezent, penitenciarul nu a fost acreditat de către Ministerul Sănătății și, conform legii, nu poate activa. Ea a reamintit că în certificatul de deces al lui Braguța se spune că el a decedat din cauza pneumoniei bronhopulmonare bilaterale purulente. Avocata a menționat că penitenciarul nr. 16 nu este pregătit să trateze pacienții cu astfel de maladii și că această problemă este deosebit de acută în contextul epidemiei de coronavirus. Ea a mai spus că la momentul actual, în închisoare există un singur aparat de respirație asistată.

Cine încă (nu) a fost pedepsit

În afară de aceste trei dosare penale, după decesul lui Braguța a mai fost deschisă o cauză penală împotriva colaboratorilor penitenciarului nr. 13 care, la fel, nu i-au acordat asistență medicală. Potrivit avocatului Victor Munteanu, Curtea de Apel a întors acest dosar spre reexaminare. Avocatul a mai spus că situația se complică din cauza că termenul de prescripție al acestui dosar a expirat.

Totodată, după decesul lui Braguța au fost deschise cauze disciplinare împotriva judecătorului și a procurorului care au insistat ca Braguța să fie arestat, deși acesta avea o boală psihică și trebuia să fie plasat în spital. Potrivit afirmațiilor lui Vadim Vieru, și procurorul, și judecătorul încearcă să revină în sistem. Avocatul a subliniat faptul că magistratul încearcă să demonstreze la Curtea Constituțională că demiterea sa este un atentat la „independența judecătorului”.

***
Poliția l-a reținut pe Andrei Braguța la 15 august 2017. Potrivit versiunii oficiale, el a opus rezistență agenților de patrulare care l-au oprit pentru depășirea de viteză și a avut un comportament „neadecvat”. El a fost dus la Inspectoratul Ciocana și ținut în izolator timp de 72 de ore, iar după aceasta, la cererea procurorilor, judecătorul Iurie Obadă l-a plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Braguța a decedat peste două săptămâni după ce a fost arestat. În timpul anchetei, procurorii au ajuns la concluzia că traumele care i-au fost provocate lui Braguța de către colegii de cameră în timpul maltratărilor (fracturi, vânătăi și alte leziuni) nu puteau provoca decesul. Însă, conform acuzației, „timp de trei ore, colegii de cameră ai lui Braguța i-au interzis acestuia să se ridice de pe podeaua de beton a camerei, iar din cauza hipotermiei, el a dezvoltat bronhopneumonie, apoi au apărut complicații, care au provocat decesul”.

Procuratura a mai stabilit că, colegii de cameră ai lui Andrei Braguța au acționat cu aordul tacit al polițiștilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: