capital.ro

Nicolae Ciucă este noul premier al României. Guvernul este condus de coaliția PSD-PNL-UDMR

Guvernul Nicolae Ciucă a trecut de votul de învestire din Parlamentul României. Executivul susținut de PNL, PSD, UDMR și minorități naționale a fost votat cu 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”, informează Mediafax pe 25 noiembrie.

„Ne aflăm astăzi într-un moment mult așteptat de toți românii, unul în care putem în sfârșit să oferim predictibilitate și să garantăm stabilitatea și dezvoltarea României prin toate măsurile și deciziile pe care le vom lua pentru binele cetățenilor. Îmi doresc să fie prima zi a unei abordări în ceea ce privește guvernarea țării. Eu, alături de toți miniștrii, ne angajăm să facem tot ce depinde de noi ca situația economică, socială și sanitară a României să se îmbunătățească”, a spus Nicolae Ciucă, în Parlament.

Lista miniștrilor din Guvernul Ciucă:

  • Prim-ministru: Nicolae Ciucă
  • Vicepremier: Kelemen Hunor
  • Vicepremier: Sorin Grindeanu
  • Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
  • Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
  • Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
  • Ministerul Muncii: Marius Budăi
  • Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
  • Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
  • Ministerul Economiei: Florin Spătaru
  • Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
  • Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu
  • Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
  • Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
  • Ministerul Energiei- Virgil Popescu
  • Ministerul de Interne- Lucian Bode
  • Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
  • Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Digitalizării – Florin Roman
  • Ministerul IMM-urilor și Turismului – Constantin Cadariu
  • Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
  • Ministerul Mediului: Tanczos Barna
  • Ministerul Sportului: Eduard Novak.

Cine este Nicolae Ciucă?

Născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj, Nicolae Ciucă a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, iar apoi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. Potrivit MApN, între 1993-1995, Ciucă a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite. În 2003 obţine titlul de doctor în ştiinţe militare, iar mai apoi urmează o serie de cursuri militare în SUA.

Începând din mai 1996 până în mai 1997, Nicolae Ciucă a fost ofiţer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III, Angola, apoi, în perioada mai 1997-noiembrie 1998, a fost ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată „Rovine”, Craiova. Comandant al Componentei Terestre la Exerciţiul multinaţional „Blue Danube 2000”; noiembrie 1998 – februarie 2001 – şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Craiova. „Generalul deşertului” Între anii 2001 şi 2004, Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roşii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), şi Antica Babilonia, Irak (2004).  Ciucă şi-a câştigat gradele în teatrele de operaţiuni, el fiind unul dintre puţinii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Din acest motiv a şi fost denumit „generalul deşertului”.

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial. Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei, „generalul deşertului” a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii, unele dintre acestea oferite de către partenerii americani – Medalia pentru Merit, SUA, şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Pro-atlantist convins, Nicolae Ciucă a fost centrul unui scandal politic major între preşedintele Iohannis şi PSD când ministrul Apărării, Gabriel Leş, a încercat să-l schimbe din funcţie. Preşedintele i-a prelungit cu un an mandatul, prin decret care a fost contestat de Leş în justiţie, iar instanţă i-a dat dreptate ministrului. Generalul Ciucă a fost numit de preşedintele Iohannis şef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locţiitorul şefului Statului Major, generalul de aviaţie Ştefan Dănilă.   Anul trecut, actual interimar şi fost ministru al Apărării în Guvernul Cîţu şi în Guvernul Orban, Nicolae Ciucă a fost desemnat premier interimar de către preşedintele Klaus Iohannis, după demisia lui Ludovic Orban.

Averea generalului

Potrivit declaraţiei de avere a lui Nicolae Ciucă, acesta locuieşte în comuna Baloteşti, judeţul Ilfov, unde deţine jumătate dintr-un teren intravilan cu suprafaţa de 598 de metri pătraţi. Împreună cu soţia, generalul mai deţine începând din anul 2005 un teren intravilan de 2.829 de metri pătraţi în comuna Pieleşti din judeţul Dolj. Acesta mai are o casă de 232 metri pătraţi cu cotă parte de 50%, finalizată în 2017.   În privinţa autovehiculelor, premierul sesemnat al României deţine o Toyota Corolla şi un RAV4, ultima cumpărată anul acesta.    La capitolul venituri, în 2020 a câştigat o indemnizaţie în valoare de 168.613 de la MApN şi o pensie în valoare de 215.880.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Plîngău răspunde criticilor lui Năstase și dezvăluie informații din interiorul Platformei DA: „Lăcomia și setea de putere te-au schimbat”

Fostul președinte al Platformei DA, Dinu Plîngău, care a renunțat la funcțiile deținute în partid pentru a candida pe lista PAS la alegerile parlamentare, i-a răspuns lui Andrei Năstase, după ce acesta l-a criticat public pentru decizia luată. Într-un mesaj amplu publicat pe rețelele sociale, Plîngău afirmă că Năstase ar fi fost principalul responsabil pentru declinul formațiunii. Candidatul PAS îl acuză pe fostul său coleg – care la fel a anunțat că va candida la parlamentare, doar că independent – că a condus Platforma DA către eșec electoral și că se folosește, în continuare, de simpatizanți vulnerabili pentru propriile scopuri.

„Mi-e rușine și milă, omenește vorbind, să văd cum continui să te folosești de aceleași doamne în vârstă, care nu bănuiesc nici pe departe cât de bine o duci și cât de cinic le manipulezi. Te cunosc prea bine, Andrei: nu cred că le-ai oferi măcar o plăcintă în semn de mulțumire. În timp ce ele, la vârsta lor varsă lacrimi sincere pentru dreptate și valori, tu îți cumperi casă în Germania, mașini, construiești bazin”, a scris Dinu Plîngău pe rețele.

Plîngău afirmă că el trăiește modest, în același apartament cu cei doi copii, și nu se ferește să dea ochii cu oamenii pe stradă. Spre deosebire de Năstase — pe care îl acuză că, de-a lungul timpului, a făcut compromisuri cu personaje precum Ilan Șor și Igor Dodon — el susține că a rămas fidel principiilor care au stat la baza Platformei DA: „Nu e doar o percepție – oamenii simt că lăcomia și setea de putere te-au schimbat. (…) Eu nu sunt ca tine”.

„Mă acuzi că am vândut partidul pentru două locuri de deputat? Andrei, partidul a votat să nu participe-n alegeri și oamenii au făcut acest gest pentru țară și pentru Platforma DA. Pentru că dincolo de supărările pe PAS, noi cu toții vrem în UE și să nu vină Șor, Dodon, Ceban, oameni care ți-au devenit prieteni, aliați. Am făcut-o pentru partid, pentru că e mai bine să ai 2 voci în parlament, decât să chinui lumea, fără șanse prea mari de a accede în Parlament. Și da, dacă aș fi narcisist ca tine, probabil mă deranja și locul 42”, a mai scris Plîngău.

În cele din urmă, Plîngău îl îndeamnă pe Năstase să se retragă din viața politică și îl acuză că a devenit „o povară” pentru partidul pe care l-a fondat. În opinia sa, Platforma DA poate merge mai departe „unită, fără tine”.

Fostul lider al Platformei „DA”, Andrei Năstase, nu a răspuns, deocamdată, acuzațiilor lansate de Dinu Plîngău.

Amintim că Dinu Plîngău a anunțat, pe 18 iulie, că Platforma „DA” a acceptat un parteneriat politic cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Plîngău și un alt membru al formațiunii, Stela Macari, se regăsesc, astfel, pe lista electorală a PAS. După acest anunț, Platforma a fost exclusă din Blocul „Împreună”, iar interimatul funcției de președinte al formațiunii a fost preluată de Liviu Vovc.

În reacție, fostul lider și fondator al Platformei,Andrei Năstase, a criticat dur decizia formațiunii de a nu participa cu o listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Năstase a calificat decizia lui Plîngău drept „un abandon rușinos” și a acuzat PAS că „a distrus din temelii Platforma DA, cu metodă, cu cinism și cu o cruzime politică greu de uitat”. Năstase a mai declarat că Platforma DA s-a născut din proteste și spirit civic, iar actuala decizie „contrazice valorile inițiale”: „Cum am ajuns de la demnitate la supunere, de la protest la plecăciune?”, s-a întrebat el.

Două zile mai târziu, pe 20 iulie, Năstase a anunțat că va candida la parlamentarele din 28 septembrie independent. Fondatorul Platformei „DA” a primit undă verde de la CEC pentru a iniția colectarea semnăturilor necesare înregistrării în cursa pentru un fotoliu de deputat pe 22 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: