Facebook/Nicu Popescu

Nicu Popescu a avut o discuție Antony Blinken. SUA au subliniat sprijinul pentru agenda de reforme a Moldovei

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în cadrul vizitei de lucru la Washington a avut o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Oficialul moldovean a spus că discuțiile s-au axat pe situația din regiune și eforturile Republicii Moldova în gestionarea crizei umanitare declanșate de războiul din Ucraina.

„Am reconfirmat importanța impulsionării și aprofundării relațiilor moldo-americane, inclusiv prin intermediul Dialogului Strategic ce constituie o platformă eficientă de valorificare a potențialului de cooperare moldo-americană”, notează pe Facebook, ministrul Popescu.

La fel, el spune că a subliniat importanța asistenței americane, inclusiv prin intermediul USAID și alte agenții guvernamentale americane.

„Am fost bucuros să primesc din partea Statelor Unite ale Americii mesajul de apreciere pentru eforturile țării noastre și sprijinul generos oferit refugiaților ucraineni, precum și susținerea plenară în procesul de implementare a agendei de modernizare a țării, gestionarea provocărilor socio-economice și pentru parcursul nostru ireversibil european”, mai comunică Popescu.

Totodată, el menționează că a efectuat cu șeful diplomației americane și un schimb de opinii cu privire la situația curentă în regiunea Europei de est, precum și evoluțiile recente pe dosarul transnistrean. „Statele Unite ale Americii au reiterat mesajul ferm de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre”, declară Popescu.

La rândul său, Blinken a menționat că SUA vor continua să sprijine și în continuare Republica Moldova.

„Sunt bucuros să reiau dialogul strategic dintre SUA și Moldova cu ministrul de externe Nicu Popescu. Am subliniat sprijinul SUA pentru agenda de reforme a Moldovei și eforturile ei de a minimaliza consecințele umanitare și economice ca rezultat al războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a scris Blinken, pe Twitter.

De menționat că Nicu Popescu efectuează în perioada 18 – 19 aprilie o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. Vizita marchează desfășurarea reuniunilor grupurilor de lucru comune tematice în cadrul Dialogului Strategic între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, organizat în contextul simbolic al celebrării anului aniversar de 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-americane.

Facebook/Nicu Popescu
Facebook/Nicu Popescu
Facebook/Nicu Popescu

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: