Nicu Popescu explică care sunt avantajele pentru Moldova dacă obține statutul de țară candidat la UE
Full Article 4 minutes read

Nicu Popescu explică care sunt avantajele pentru Moldova dacă obține statutul de țară candidat la UE

În cazul în care Republica Moldova va obține statutul de țară candidat, acest lucru ar însemna că  intrăm pe o cale fermă de aderare la Uniunea Europeană. O declarație în acest sens a făcut ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.

Șeful diplomației moldovenești a mai specificat că un răspuns pozitiv din partea Consiliului European ar reprezenta un pas important, întrucât unele țări așteaptă acest rezultat și până la 10 ani.

Așteptarea și speranța noastră este că joi seara sau vineri vom face doi pași mari în direcția aderării la UE. Primul pas este recunoașterea perspectivei de aderare la UE și al doilea este recunoașterea statutului de candidat, în condițiile în care noi urmează să implementăm anumite reforme. În alte țări acești doi pași au durat 7,8 sau chiar 10 ani. Noi în această săptămână care pentru unele state din Balcani a durat până în 10 ani. Este un moment foarte important, un ritm rapid de progres de relațiile noastre cu UE” a declarat Nicu Popescu.

Oficialul a menționat că ulterior va exista o monitorizare mai minuțioasă a țării noastre de către UE, dar și un sprijin mult mai puternic.

Va exista o monitorizare mai minuțioasă, dar și un sprijin mult mai puternic pentru procesele de implementare, pentru monitorizarea acestor procese, treptat vom intra și în discuții mai detaliate privind finanțări sporite, pentru că logica procesului de aderare la UE este că statele care urmează să adere trebuie să ajungă la standarde de viață, de funcționalitatea instituțiilor europene, or aceste lucruri costă și UE, treptat va veni și cu finanțări sporite care ne vor permite să dezvoltăm Moldova mai rapid împreună cu partenerii noștri europeni”, specificat ministrul.

Nicu Popescu a enumerat și principale recomandări enunțate de Comisia Europeană în privința Moldovei.

Vom avea mult de lucru, sunt enunțate mai multe recomandări pentru procesul de reforme din Republica Moldova, predominant, acestea țin de lupta cu corupția, reforma justiției, există recomandări și pe combaterea crimei organizate, pe fortificarea capacităților noastre administrative, reforma administrației publice. Aceste recomandări sunt logice, ele oricum fac parte din programul nostru de guvernare. Următoarea etapă, în care noi vom implementa aceste măsuri, speranța noastră este să pornim negocierile de aderare la UE”, a precizat Nicu Popescu.

Comisia Europeană s-a pronunțat pe 17 iunie în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut  de către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Decizia finală va fi luată la reuniunea Consiliului European, care se va desfășura în perioada 23-24 iunie.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că Republica Moldova nu poate deveni stat membru al Uniunii Europene într-un an sau doi pentru că trebuie să implementeze reforme destul de cuprinzătoare.

Șefa statului Maia Sandu a spus că recomandarea Comisiei Europene se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.

„Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”, a remarcat președinta.

Amintim că la 3 martie 2022, Republica Moldova și-a prezentat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Cererea a fost depusă în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. La 7 martie, Consiliul Uniunii Europene a invitat Comisia să își prezinte avizul cu privire la cerere. Șefii de stat și de guvern din UE au susținut această decizie la reuniunea informală a liderilor de la Versailles. Moldova a primit chestionare la 11 aprilie 2022 (cu privire la criteriile politice și economice) și la 19 aprilie (la capitolele acquis-ului UE ) și a oferit răspunsurile la 22 aprilie și, respectiv, la 12 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: