Nicu Popescu: „Moldova are ambiții mai mari în relația cu UE”
Full Article 2 minutes read

Nicu Popescu: „Moldova are ambiții mai mari în relația cu UE”

Republica Moldova are aspirații mari de la Uniunea Europeană (UE) și nu doar prin prisma Summit-ului Parteneriatului Estic din decembrie curent. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a declarat în cadrul unei conferințe de presă, din 30 noiembrie, că în paralel, țara noastră are un plan bilateral cu instituțiile de la Bruxelles și capitalele statelor membre ale UE. Iar, pe pe acest palier autoritățile moldovenești vor dezvoltarea unui dialog pe domeniul securității energetice, pe subiecte politice și de securitate.

Între timp, Nicu Popescu, a reiterat că Moldova este cel mai mare beneficiar al Parteneriatului Estic și cea mai mare beneficiară a zonei de liber schimb cu UE.

„Noi lucrăm pe două paliere. Una este într-adevăr însăși Parteneriatul Estic, inclusiv acest Summit prin care noi ne dorim împreună cu alte state ale Parteneriatului Estic să reconfirmăm atașamentul UE fața de această politică, finanțările continue ale UE pentru proiecte. Paralel, Republica Moldova are ambiții mai mari față de relația noastră cu UE. Noi avem o altă geografie, avem și o limbă care este limba oficială a UE, în virtutea faptului că vorbim limba română”, a declarat șeful diplomației moldovenești.

Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles este programat să aibă loc pe 15 decembrie 2021, la patru ani după ultima reuniune de rang înalt.

Menționăm că Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu statele din dimensiunea estică (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) a Politicii Europene de Vecinătate în vederea sprijinirii şi accelerării apropierii graduale a acestora de UE.

Lansată oficial la 7 mai 2009, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Praga, iniţiativa este guvernată de principiile implicării comune, diferenţierii şi condiţionalităţii, iar valorile comune precum democraţia, statul de drept, respectarea drepturilor omului, precum şi principiile economiei de piaţă, dezvoltării durabile şi bunei guvernări stau la baza acestui parteneriat.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: