Facebook/Nicu Popescu

Nicu Popescu s-a întâlnit cu Dmitri Kozak: „Un subiect aparte l-a constituit conflictul transnistrean”

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut, pe 16 noiembrie, o întrevedere cu Dmitri Kozak, șeful-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse.

Potrivit unui mesaj publicat de Nicu Popescu pe pagina sa oficială de Facebook, a discutat cu Dmitri Kozak despre o serie de subiecte de interes comun de pe agenda relațiilor moldo-ruse. Printre acestea se numără semnarea recentă a contractului de livrare a gazelor naturale rusești către Republica Moldova, eliminarea barierelor și restricțiilor din comerțul reciproc cum ar fi taxele de import aplicate față de unele categorii de produse.

Oficialii au abordat și subiectul privind situația din Transnistria.

„Un subiect aparte în discuția cu domnul Kozak l-a constituit conflictul transnistrean, am reconfirmat poziția țării noastre privind desfășurarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional. Am subliniat necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova dar și evacuarea și distrugerea munițiilor din depozitul militar de la Cobasna”, a menționat Popescu.

Amintim că, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o împreună cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Nicu Popescu, la fel, a subliniat că Republica Moldova insistă asupra retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului.

Este prima vizită oficială în Rusia a lui Nicu Popescu, după învestirea în funcția de ministru de Externe în cadrul Guvernului Gavrilița.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: