„Nimeni nu vorbește despre evacuarea moldovenilor”. Precizările Guvernului despre viitorul acord cu Marea Britanie
Full Article 3 minutes read

„Nimeni nu vorbește despre evacuarea moldovenilor”. Precizările Guvernului despre viitorul acord cu Marea Britanie

Guvernul Republicii Moldova a venit cu o reacție, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora unii moldoveni care au emigrat în Marea Britanie vor fi nevoiți să părăsească țara. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Daniel Vodă, susține că măsura ar putea fi aplicată doar în raport cu emigranții ilegali și că o eventuală măsură în acest sens nu va viza doar Republica Moldova.  

„Ce ține de politica migrațională ilegală – nicio țară din lume nu își dorește migranți ilegali. Este un aspect evident. Noi vom coopera cu autoritățile britanice în vederea inițierii unui acord, care de altfel există între Marea Britanie și mai multe țări din regiune, dar Republica Moldova nu este vizată într-un mod direct sau particular și, cel mai important, nimeni nu vorbește despre evacuarea cetățenilor Republicii Moldova care se află în Marea Britanie”, a declarat Daniel Vodă pentru presă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului declară că numărul moldovenilor care au trecut frontiera Marii Britanii ilegal – cetățeni care ar putea fi afectați direct de eventuale măsuri în acest sens – este, de fapt, unul „foarte mic”.

„Ceea ce s-a spus în spațiul public e că vor fi create pârghii, platforme de discuții, în care va fi creat un cadru normativ care va descrie procedurile legale – lucru care se întâmplă la nivelul oricărui stat. Marea Britanie își fortifică, din câte înțelegem, cadrul normativ în acest sens. (…) Cetățenii Republicii Moldova care în mod legal, onest își trăiesc viața în Marea Britanie, nu vor fi afectați de aceste noi prevederi. Vorbim de măsuri care vor fi aplicate doar după ce vom ajunge la negocierea unui document bilateral în acest sens”, a mai declarat Daniel Vodă.

Amintim că publicația Politico a scrie pe 31 mai, înainte de Summitul de la Chișinău, cu referire la un comunicat emis de Guvernul de la Londra, că Regatul Unit va începe discuțiile cu Republica Moldova cu privire la un nou acord de returnare a migranților, în timp ce premierul Rishi Sunak se confruntă cu presiuni interne pentru a reduce migrația.

Președinta Maia Sandu a comentat situația pe 5 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Șefa statului a spus că măsura va viza migrația ilegală a cetățenilor moldoveni în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a dat asigurări că discuții se vor purta pornind de la interesul cetățenilor Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: