Nivelul Nistrului scade. Salvatorii au redus numărul posturilor de observare de la 12 la 8
Full Article 2 minutes read

Nivelul Nistrului scade. Salvatorii au redus numărul posturilor de observare de la 12 la 8

În ultimele 24 de ore a fost atestată o descreștere a nivelului apei din râul Nistru la punctele de măsurare Rezina, Șoldănești (Vadul-Rașcov), Criuleni (Zolonceni), dar și la Vadul lui Vodă, iar în acest moment nu există semnale cu privire la un pericol pentru gospodăriile și casele oamenilor. Din acest motiv, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a redus numărul de posturi de observare de la 12 la 8.

În cooperare cu Direcția Hidrologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, sunt monitorizate și debitele de evacuare a apei atât la nodul hidraulic Dnestrovsc unde debitul constituie circa 800 m3/s, dar și la nodul hidraulic Dubăsari unde debitul a fost micșorat până la 400 m3/s.

Inițial dinamica nivelului apei se făcea la 12 posturi de observare, însă datorită scăderii nivelului apei pe segmentul Ocnița-Soroca, activitatea de monitorizare este efectuată prin intermediul a 8 posturi.

IGSU este în permanentă conlucrare cu autoritățile Ministerului Mediului, iar serviciile Ministerului Afacerilor Interne monitorizează permanent situația în vederea prevenirii riscului.

„Momentan situația atestată nu indică nici un pericol pentru gospodării și casele oamenilor”, a precizat IGSU.

Amintim că, pe 25 noiembrie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare hidrologică cu privire la creșterea nivelului de apă în râul Nistru. Aceasta are legătură cu mărirea, în continuare, a deversării apei din Lacul de Acumulare Dubăsari (r.Nistru), de la 1000 până la 1300 m3/s.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că, în intervalul 25-30 noiembrie, va creștere, în continuare, nivelul apei față de nivelul din 25 noiembrie (ora 16.00), pe următoarele sectoare:

• or. Dubăsari – or. Vadul lui Vodă, circa 2.5-4.0 m;

• or. Vadul lui Vodă – s.Talmaza, circa 4.0-6.0 m.

Potrivit experților, sunt posibile: ieșirea apei în luncă și subinundarea în locurile joase a terenurilor agricole. Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează populația să fie prudentă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: