Zona de securitate
Compania Moldovagaz a efectuat modificări în programul său de investiții pentru anul 2025, pentru a conecta satele din Zona de securitate, aflate sub controlul Chișinăului, la rețeaua sa de gaze naturale. În prezent, aceste localități sunt conectate la rețelele energetice din regiunea transnistreană și se confruntă cu deficit de energie electrică și probleme legate de încălzire.
În timpul vizitei Maiei Sandu în Zona de securitate, locuitorii acestor sate au criticat autoritățile moldovene. Ei au întrebat de ce autoritățile au reacționat atât de târziu și au declarat că «Moscova vrea să furnizeze gaz, dar voi nu vreți să-l acceptați».
Cu locuitorii satului Copanca, Sandu a discutat despre starea drumului care leagă satul de or. Căușeni, care nu a fost renovat de peste 30 de ani.
Între timp, în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență în economie pentru încă 30 de zile. În regiune a crescut numărul incendiilor cauzate de utilizarea incorectă a sobelor.
Sondaj: Cum supraviețuiește Transnistria?
Locuitorii regiunii transnistrene au intrat în a doua săptămână fără încălzire, apă caldă, având acces limitat la electricitate și apă rece. În timp ce politicienii caută soluții pentru depășirea crizei, NM a întrebat cititorii ce ar trebui să facă regiunea și locuitorii săi. Răspunsurile au fost adunate în articolul: «Aș vrea ca autoritățile moldovene să fie mai curajoase».
Răspuns la declarația lui Peskov
Vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman, a răspuns la declarația purtătorului de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, care a acuzat Chișinăul și Kievul de criza energetică din Transnistria.
«Ceea ce se întâmplă acum pe malul stâng al Nistrului este ilustrația perfectă a ceea ce înseamnă «lumea rusă»: întuneric, frig și disperare. Și toate acestea pe fundalul sloganului preferat al Moscovei: «Nu-i abandonăm pe ai noștri», a declarat Gherman, subliniind că «Moscova a provocat intenționat această criză pentru a destabiliza Moldova».
Tarife noi
La 10 ianuarie au intrat în vigoare noile tarife la energia electrică și termică, aprobate pe 3 ianuarie de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Pentru consumatorii Premier Energy, tariful la electricitate a crescut la 4,10 lei/kWh, iar pentru consumatorii FEE-Nord — la 4,68 lei/kWh.
În Chișinău, tariful pentru încălzire (Termoelectrica) a crescut până la 2510 lei/Gcal, iar în Bălți (CET-Nord) — până la 2126 lei/Gcal.
Compensații pentru afaceri
Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a prezentat un program de compensare a tarifelor la energia electrică, destinat întreprinderilor. Potrivit acestuia, circa 10 000 de companii producătoare de bunuri de primă necesitate vor fi sprijinite:
«Pe o perioadă de la 3 până la 6 luni, vom compensa până la 50% din tariful majorat la electricitate».
Criza energetică: rata de bază și inflația
Din cauza creșterii tarifelor la resursele energetice, Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază de la 3,6% la 5,6%, ceea ce va duce la creșterea dobânzilor la depozite și credite. Experții estimează o creștere a inflației, care ar putea ajunge la 10% în viitorul apropiat.
Carburanți
Prețurile la carburanți au crescut din nou: motorina s-a scumpit cu 22 bani/litru, iar benzina cu 33 bani/litru.
Veniturile Maiei Sandu
Maia Sandu și-a depus declarația de venituri pentru anul 2024. Conform documentului, președinta a câștigat anul trecut 345 100 lei. Totodată, ea mai deține un singur cont bancar, într-o bancă din Moldova, cu un sold de 5100 lei.
Declarația lui Stoianoglo
Fostul procuror general și ex-candidat la președinție, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cetățenilor, lăsând să se înțeleagă că ar putea participa la alegerile parlamentare:
«Dacă mă voi implica în lupta politică, nu va fi pentru a deveni unul dintre deputații unei opoziții parlamentare neputincioase, ci pentru a aduce majoritatea cetățenilor moldoveni la o victorie meritată».
Migrația ilegală
Poliția de Frontieră a deconspirat o nouă rețea de trecere ilegală a bărbaților din Ucraina pe teritoriul Moldovei. Membrii grupării criminale ajutau recruții ucraineni să treacă ilegal granița cu Moldova, percepând sume între 3 500 și 10 000 dolari.
Escrocherie
Un fost director de filială al băncii Moldindconbank a fost condamnat la 10 ani și 6 luni de închisoare pentru fraudă și falsificare de documente. Acesta a transferat aproximativ 900000 lei din conturile clienților pe contul său personal.
Răcire bruscă
Meteorologii au emis cod galben de răcire bruscă a vremii în Moldova, valabil între 10 și 11 ianuarie. Temperatura medie va scădea la +4…+5°C ziua și −3…-5°C noaptea.
Proteste în România
În România, câteva mii de susținători ai lui Călin Georgescu, cu steaguri și icoane, au protestat în fața Curții Constituționale. Protestul, intitulat «Marea unire juridică a românilor», a avut ca scop contestarea deciziei CCR privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale și reluarea celui de-al doilea tur.