Președintele
Președintele Maia Sandu a declarat în cadrul summitului de inaugura a «Platformei Crimeea» că Moldova susține rezoluțiile Adunării Generale a Națiunilor Unite cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei. «Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional», a subliniat Sandu și a dat asigurări că «Moldova a fost și va continua să fie partenerul de încredere al Ucrainei». Crearea «Platformei Cremeea» a fost inițiată de Kiev «pentru coordonarea eforturilor internaționale îndreptate spre întoarcerea Crimeei în componența Ucrainei».
La finalul summitului, participanții au adoptat o declarație prin care au recunoscut Rusia drept stat-ocupant și au declarat despre necesitatea introducerii unor sancțiuni suplimentare.
Moscova a calificat summitul drept «sabat anti-rusesc». Oficialii ruși au subliniat că examinează participarea oricărei țări la acest eveniment drept o acțiune neprietenoasă față de Rusia. Partidul Socialiștilor consideră că participarea Maiei Sandu la summit ar putea avea consecințe nefaste asupra relațiilor dintre Moldova și Rusia. În materialul «Maia Sandu a intrat în „Platforma Crimeea“» («Майя Санду вышла на „Крымскую платформу“») NM a analizat de ce Moldova nu a putut să refuze participarea la eveniment.
Procurorul general
Procuratura Generală a elaborat 10 inițiative legislative orientate spre lupta cu corupția. Potrivit procurorului-șef Alexandr Stoianoglo, este vorba, inclusiv, despre anularea imunității (deputaților, judecătorilor, angajaților BNM, Curții de Conturi, etc), extinderea atribuțiilor procurorilor și simplificarea procedurii de tragerea la răspundere penală a acestora, reformarea Procuraturii Anticorupție, etc.
De asemenea, Stoianoglo a răspuns criticilor deputaților partidului de guvernare, PAS, exprimându-și îndoiala că parlamentarii sunt în măsură să evalueze activitatea Procuraturii Generale. Procurorul general consideră că cele mai recente inițiative legislative cu privire la Procuratură și declarațiile deputaților PAS, sunt «populiste și motivate politic». Procuratura Generală a sesizat Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, Asociația Internațională a Procurorilor și alte structuri internaționale.
Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat propunerile lui Stoianoglo și a ironizat, declarând că «плохому прокурору иммунитет мешает» («procurorului prost îi încurcă imunitatea»). În același timp, ministrul a precizat că nu este împotriva anulării imunității tuturor funcționarilor publici.
Premierul
Prim-ministrul țării Natalia Gavrilița a depus o nouă declarație de avere și interese personale, după ce presa a scris că aceasta a omis să indice în declarația precedentă că locuiește într-o casă cu două etaje amplasată în centrul Chișinăului. În noua declarația, Gavriliția a indicat că este casa părinților săi, precizare făcută și anterior.
Moldova 1
Consiliul Audiovizualului a sancționat postul național de televiziune Moldova 1, în urma unei gafe comise în cadrul unei ediții speciale: în loc să difuzeze în direct ședința Parlamentului din 29 iulie, pe post a fost transmisă, cu mențiunea «direct», ședința din 26 iulie. Conducerea postului de televiziune Moldova 1 a explicat cele întâmplate printr-o «eroare tehnică» comisă din cauza «stresului și a confuziei».
Școlile
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că școlile, colegiile și universitățile să înceapă anul de studii cu prezența fizică la ore. Conducerea fiecărei instituții va decide dacă procesul de învățământ se va desfășura offline, online sau în formă mixtă. Comisia a recomandat ca până la 1 octombrie să fie vaccinați 95% din angajații instituțiilor de învățământ. Cei care vor refuza să se vaccineze vor fi obligați să se testeze la Covid-19, din proprii bani, o dată la două săptămâni.
Afganistan
Ministerul de Externe a anunțat că toți moldovenii care se aflau în Afganistan și au solicitat evacuarea au fost ajutați să părăsească țara. S-a dovedit că cei șase cetățeni ai Moldovei erau angajați ai companiei Valan International Cargo Charter și lucrau în Afganistan pe contract. Aceștia au fost evacuați în Pakistan. Reprezentanții companiei nu exclud că vor relua colaborarea cu Afganistanul.
Pandemia de coronavirus
În ultimele 24 de ore, în Moldova au fost confirmate alte 314 cazuri de infectare cu coronavirus. Cele mai multe — în Chișinău (61), Transnistria (30), Edineț și Sîngerei (câte 19). Din cauza complicațiilor de sănătate au decedat alți 6 oameni. Sunt în proces de tratament 2892 de pacienți, 26 dintre care — în stare extrem de gravă.
Despre ce ne așteaptă astăzi, 24 august
- Se va desfășura ședința Parlamentului
- Centrul de informare și documentare al NATO din Chișinău va desfășura o conferință de presă.