Максим Андреев, NewsMaker

NM Espresso: ce a făcut Dodon la Comrat și cum intenționează autoritățile să întoarcă aeroportul și să retragă salariul lui Șor

Aeroportul: cum să-l întoarcem

După ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon a comunicat că sunt câteva motive care permit rezilierea legală a contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău. Unul dintre acestea este neîndeplinirea angajamentelor privind investițiile. Dodon a promis că autoritățile vor găsi o modalitate de a anula taxa aeroportuară (9 euro pentru un pasager), care revine concesionarului.

Președintele: ce a făcut la Comrat

Dodon a efectuat o vizită în Găgăuzia, unde a văzut cum se construiește un stadion la Comrat cu bani din Turcia și s-a întâlnit cu deputații Adunării Populare a Găgăuziei (parlamentul local). După această întrevedere, deputații găgăuzi au decis să reia activitatea comună cu deputații parlamentului Moldovei în vederea elaborării pachetului de «legi găgăuze».

Parlamentul: la ce le trebuie deputaților tablete de 2 milioane și pahare de hârtie

Parlamentul a precizat că 110 tablete pentru care se vor cheltui 2,3 milioane de lei sunt necesare deputaților pentru votarea electronică. Și a menționat că tabletele vor putea fi folosite doar în sala de ședințe.

În schimb, parlamentul a decis să economisească 100 de mii de lei pentru apă: cei de acolo au renunțat la sticlele din plastic și au procurat coolere pentru apă și pahare din hârtie. În afară de economie, aceasta mai înseamnă și o contribuție în protecția mediului, au subliniat cei din parlament.

Iar ecologiștii susțin că înlocuirea sticlelor din plastic cu paharele din hârtie nu este cea mai bună soluție. NM a aflat, prin ce sunt rele paharele din hârtie și de ce Europa renunță la ele, la fel ca și la plastic.

Deputatul Șor: el mai primește și salariu?

După ce acum o jumătate de an a fugit din Moldova, Ilan Șor ar putea fi lipsit de salariul de deputat și de îndemnizații. Aceasta este propunerea secretariatului parlamentului. În medie, deputații noștri primesc 12 mii de lei.

Opoziția: DA cere verificarea veniturilor lui Dodon

Liderul Partidului DA Andrei Năstase a expediat un demers către Procuratura Generală în care l-a învinuit pe Dodon de îmbogățire ilicită și a cerut să fie verificate veniturile și cheltuielile președintelui. Motiv pentru acest demers a fost un articol din presă despre vacanțele din ultimii 10 ani ale familiei Dodon.

Țuțu: România îl va da?

Fostul deputat democrat Constantin Țuțu, arestat în în Moldova absența sa în luna august anul trecut, a fost găsit în România. S-a constatat că el a trecut pe jos frontiera moldo-română cu o lună înainte de a fi anunțat în căutare. NM a analizat dacă poate România să-l extrădeze pe Țuțu în Moldova, ținând cont de faptul că el deține cetățenia română.

Cinematograful: în Moldova s-au împărțit premii

În Moldova s-au ales cele mai bune filme și cei mai buni actori ai anului 2019. Astfel, cea mai bună peliculă cinematografică a fost declarată «Grădina Sovietică» de regizorul Dragoș Turea. Premii s-au mai acordat pentru cel mai bun scenariu, cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună regie și cel mai bun montaj.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 22 ianuarie

  • Premierul Ion Chicu și membrii guvernului se vor întâlni cu primarii satelor Moldovei.
  • Vor avea loc ședințele a cinci comisii parlamentare: juridică, protecția mediului și dezvoltare regională, agricultură, drepturile omului, politică externă și integrare europeană.
  • Guvernul se va întruni în ședință.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: