Sandu
Președintele Maia Sandu a declarat că unele partide fac presiuni asupra primarilor din raioane pentru a obține acces la resursele administrative în perioada campaniei electorale. Sandu a îndemnat primarii să-i comunice despre astfel de situații și a promis că va contribui la tragerea la răspundere a tuturor celor care fac presiuni.
Sandu a avut o întrevedere cu un grup de cetățeni care au avut de suferit din cauza deportărilor. Președintele a menționat că cea mai mare problemă o constituie returnarea bunurilor care au fost confiscate în timpul deportărilor sau oferirea compensației corespunzătoare. Șeful statului a promis că va crea în noul guvern o subdiviziune specială care se va ocupa de problemele victimelor deportărilor.
Guvern
Guvernul demisionar a prelungit, la ședința de miercuri, termenul de scutire a companiilor din regiunea transnistreană de taxele vamale până la sfârșitul anului, a alocat 9,5 milioane de lei din fondul de rezervă pentru plata compensațiilor în programul «Prima Casă», a decis să fie acordate îngrijiri paliative și persoanelor care nu au poliță de asigurare medicală și a aprobat mărimea premiilor pentru sportivii din Moldova care vor obține performanțe la Jocurile Olimpice de la Tokyo (mărimea premiilor — de la 200 mii până la 3 milioane de lei).
Rusia
Duma de Stat a Rusiei pregătește o rezoluție «Cu privire la planurile și acțiunile Moldovei și Ucrainei care duc la întreruperea reglementării conflictului transnistrean». Autorii rezoluției au acuzat președintele Maia Sandu și autoritățile ucrainene de «blocarea» Transnistriei și «distrugerea operațiunii de menținere a păcii». În rezoluție se mai propune să fie acordată asistență pentru Transnistria prin trimiterea unui lot de vaccin și simplificarea accesului produselor transnistrene pe piața rusă.
Transnistria
Între timp, CEDO a inițiat examinarea dosarului jurnalistului Serghei Ilicenco, care a fost arestat acum câțiva ani în Transnistria. Acesta a fost bănuit de «extremism» și ținut în arest timp de câteva luni. CEDO a expediat câteva întrebări guvernelor din Moldova și Rusia, care au rolul de pârât în acest caz.
Carburanți
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a cerut ca toate companiile petroliere care au majorat prețurile la benzină și motorină după 13 iunie să revină la prețurile precedente. În caz contrar, ANRE a amenințat că le va retrage licențele. Cei de la ANRE au reamintit că după aprobarea noii metodologii de calculare a prețurilor maxime la carburanți, companiile nu au dreptul până la 1 iulie să majoreze prețurile.
Chișinău
Primăria municipiului Chișinău a decis să renoveze și să amenajeze Parcul Catedralei, inclusiv havuzurile, terenul pentru copii și piața de flori, dar și să reabiliteze Arcul de Triumf. Iar pe strada Miorița au fost lansate lucrări de amenajare a unui scuar cu alei pentru pietoni, iluminare, a unui teren pentru copii și a altuia pentru sport.
Situația epidemiologică
59 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5422 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 255 937 de persoane. 248 904 dintre acestea s-au vindecat, 6159 au decedat (3 — în ultimele 24 de ore). 874 de persoane bolnave continuă să se trateze, 41 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 11 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Imunizare
De la începutul campaniei de imunizare, Moldova a primit peste 1 milion de doze de vaccin împotriva coronavirusului de la șase producători. S-au folosit puțin mai mult de o jumătate din acestea. Conform datelor Ministerului Sănătății, cele mai puțin solicitate sunt vaccinurile chinezești Sinopharm și Sinovac.
Responsabilii de la minister au mai anunțat că în ultimul timp, a scăzut considerabil interesul populației față de vaccinare și ritmurile de imunizare. Tatiana Zatâc, ministrul sănătății, a comunicat că autoritățile sunt îngrijorate din această cauză: «Acum, trebuie să ne străduim să obținem o imunitate colectivă pentru a trece fără durere printr-un eventual val al epidemiei».
Ucraina
Ucraina a simplificat în luna iunie condițiile de intrare în țară pentru cetățenii Moldovei. NM a relatat în articolul «Как въехать в Украину из Молдовы» («Cum poți intra în Ucraina din Moldova»), de ce este nevoie acum pentru a putea intra în Ucraina și ce aspecte ar mai fi.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 17 iunie
- Va avea loc ședința Curții de Conturi.
- Ministerul Sănătății va organiza o acțiune dedicată imunizării femeilor însărcinate și a celor care alăptează.