Максим Андреев, NewsMaker

NM Espresso: ce au spus PAS, DA și Dodon despre candidatul la funcția de președinte, unde nu l-au găsit pe Plahotniuc și o cunoașteți oare pe Baba Cloanța

Alegerile prezidențiale: PAS, DA și Dodon, despre candidat

Cei de la PAS au declarat că scopul principal al partidului la alegerile prezidențiale este de a-l înlătura de la guvernare pe președintele Igor Dodon, care «urmează exemplul lui Plahotniuc și vrea să acapareze instituțiile statului». PAS este dispus să susțină orice candidat care va avea cele mai mari șanse.

Și cei de la DA au vorbit despre acapararea puterii de către Dodon și au propus «partidelor cu adevărat democratice» să-și unească eforturile și să înainteze un candidat unic la alegerile prezidențiale.

La îndemnul DA a răspuns, pe neașteptate, Dodon. El a spus că Partidul Socialiștilor «nu va accepta propunerea» DA adresată «partidelor democratice» de a înainta un candidat unic.

Iar CEC a repartizat banii din bugetul de stat pentru finanțarea partidelor, în funcție de rezultatele acestora la alegerile parlamentare și cele locale. Cele mai multe mijloace vor reveni PSRM, de care s-au distanțat PDM, PAS și DA.

Plahotniuc: cine-l va găsi

Președintele Dodon consideră că introducerea sancțiunilor de către SUA împotriva ex-liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc este un merit al organelor de drept din Moldova. Dodon a numit decizia SUA «un semn bun din partea partenerilor din Occident» și a menționat că acest lucru va ajuta actuala guvernare în combaterea corupției și a moștenirii regimului oligarhic.

Iar România și Marea Britanie, răspunzând la demersul Moldovei, au comunicat că nu l-au găsit pe Plahotniuc pe teritoriul lor, și nici cu numele Novac. București și Londra au promis că vor continua căutările.

Presa a aflat că Plahotniuc a început să se pregătească de evadarea din Moldova cu mult înainte de aceasta — imediat după alegerile din februarie. În martie 2019, Plahotniuc a fost la Miami, după care a început să-și perfecteze viza de tipul VISA-E2. Aceasta presupune «investiții importante» în economia țării. În timpul perfectării vizei, Plahotniuc a indicat faptul că intenționează să vină în SUA împreună cu soția și doi copii la 15 mai 2019 și să se afle în țară timp de cinci ani.

Bugetul: pentru ce vom cheltui

În anul 2020, cheltuielile bugetului Moldovei vor fi de 76,6 miliarde de lei. Cea mai mare parte a acestei sume va fi pentru plata pensiilor și îndemnizațiilor. Cum autoritățile au repartizat cheltuielile pentru alte domenii — puteți afla din spotul video NM.

Recolta și vremea: se va scumpi oare pâinea

Producătorii agricoli sunt îngrijorați că anul acesta, din cauza iernii calde și fără zăpadă, va fi o recoltă săracă, inclusiv cea de cereale. NM a analizat, cum se va răsfrânge vremea asupra roadei și dacă ne așteaptă cumva creșterea prețului pâinii.

Orizontul a fost vândut: cui?

Dodon a anunțat că rețeaua de licee «Orizont» a fost vândută. NM a aflat, când, cui și ce schimbări au urmat.

Baba Cloanța și Muma zmeilor: dar voi cunoașteți poveștile moldovenești?

Cu ocazia Anului Nou pe rit vechi, NM a decis să pregătească un test despre povești și să verifice, cât de bine cunoașteți poveștile moldovenești. De exemplu, Făt Frumos este un nume sau altceva?

Și despre ceea ce va fi astăzi, 15 ianuarie

  • Va avea loc o nouă întrevedere dintre președintele Dodon, premierul Chicu și speakerul Greceanîi.
  • Guvernul se va întruni în ședință.
  • CEC se va convoca într-o ședință.
  • Partidul DA va susține o conferință de presă.
  • Se va desfășura ședința Consiliului Municipal Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: