kp.md

NM Espresso: ce lege a restituit Sandu în parlament, ce se va întâmpla cu tariful la gazele naturale și cui nu i-a permis Chișinăul să plece în Transnistria

Sandu  

Președintele Maia Sandu a restituit în parlament legea privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2022. Cei din aparatul președintelui au motivat acest lucru prin faptul că amendamentul care a fost introdus în lege înainte de lectura a doua și care prevede majorarea salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale (până la 82 mii de lei) nu a primit avizul pozitiv al guvernului.

 

 

Partenerii

Lituania va acorda Moldovei €350 mii (7 milioane de lei) „pentru fortificarea capacităților instituționale și buna guvernare” în țara noastră. Despre aceasta au anunțat premierii Lituaniei și Moldovei Ingrida Šimonytė și Natalia Gavrilița în urma întrevederii lor de la Chișinău. Oficialii nu au precizat, pentru ce anume vor fi cheltuite aceste fonduri.

 

 

Transnistria

Cei de la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei au declarat că politologul rus Natalia Narocinițkaia „a fost deportată de facto” din Moldova. Narocinițkaia pleca la alegerile liderului Transnistriei în calitate de observator din partea Camerei Civice a Federației Ruse. La rândul său, Narocinițkaia a declarat că a fost reținută la aeroport timp de două ore, iar după aceasta, fără a explica motivele, a fost trimisă înapoi în Rusia.

Comentând acest incident, cei de la MAEIE au îndemnat partenerii externi să nu-și trimită observatorii la alegerile liderului Transnistriei, pe care Chișinăul le consideră nelegitime.

Cei de la Tiraspol au considerat declarațiile și acțiunile Chișinăului „drept o respingere demonstrativă a unui dialog civilizat în favoarea metodelor de presiune, sancțiuni și blocaje”, care provoacă escaladarea conflictului.

Între timp, Oleg Horjan și Serghei Mirovici, opozanți din Transnistria care se află într-un penitenciar din stânga Nistrului și care continuă greva foamei de aproape o lună, au îndemnat să nu fie recunoscute rezultatele alegerilor liderului din Transnistria, care vor avea loc la 12 decembrie.

 

 

Bălți

Instanța de judecată a respins cererea ex-deputatului Arina Spătaru privind anularea turului doi al alegerilor primarului de Bălți, care a fost stabilit pentru 19 decembrie. Instanța a considerat inadmisibilă cererea lui Spătaru.

Câteva ore mai târziu, Consiliul electoral de circumscripție Bălți a decis că în turul doi, Nicolae Chirilciuc, candidatul partidului „Patrioții Moldovei”, va fi concurentul lui Nicolai Grigorișin. În turul întâi, Chirilciuc s-a clasat pe locul cinci cu un rezultat de 1,23% din voturi (416 alegători).

 

 

Gazele naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) încă nu a aprobat tarifele conform cărora vom plăti pentru gazele naturale în luna decembrie. NM a analizat această situație în articolul «Что будет в декабрьских квитанциях за газ» („Ce se va întâmpla cu facturile pentru gazele naturale din luna decembrie”).

 

 

Consiliul Audiovizualului

Noua componență a Consiliului Audiovizualului se va întruni săptămâna viitoare în prima sa ședință. Patru din cei șapte membri ai consiliului au fost delegați de către guvernare, trei – de opoziție și ONG-uri. În articolul «Вся власть с Советом» („Toată puterea-i cu Consiliul”), NM a analizat, dacă această componență a Consiliului Audiovizualului va fi independentă din punct de vedere politic.

 

 

Drepturile omului

Moldova este una dintre țările lider după numărul de plângeri depuse de cetățenii săi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor omului, NM a selectat top-5 cele mai mari pierderi ale Moldovei la CEDO din ultimul an. Despre aceasta – în articolul «По Страсбургскому счету» („În contul de la Strasbourg”).

 

 

Istorii

În istoria celebrei violoniste Alexandra Conunova din Moldova, care a rămas la aeroport fără vioara Guadagnini din anul 1785, încă nu se vede finalul. Procuratura nu returnează vioara și continuă urmărirea penală a lui Conunova. Într-un interviu acordat pentru NM, violonista ne-a povestit, ce se întâmplă de fapt, de ce în Europa asemenea incidente sunt imposibile în principiu și de ce pentru un muzician, vioara e ca un copil.

 

 

Situația epidemiologică

516 cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 13 lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 18 persoane răpuse de Covid. Doar două dintre acestea au decedat în ultimele 24 de ore, celelalte – mai devreme, dar nu au fost incluse în statistica generală.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: