NewsMaker

NM Espresso: Ce ne-au promis candidații la președinție, pe cine susțin regiunile și ce a spus Mazeiks despre creditele UE

Referendum: rezultate posibile și riscuri

Duminică, în Moldova, odată cu alegerile prezidențiale, va avea loc un referendum constituțional privind integrarea europeană. În   materialul „Eșec sau progres?” NM relatează despre detaliile acestui referendum, precum și despre posibilele rezultate și
riscuri.

Pe cine susțin locuitorii din Ungheni

În al doilea tur al alegerilor prezidențiale precedente, Maia Sandu a obținut 54% în raionul Ungheni, iar Igor Dodon – 46%. În ciuda apropierii geografice de România, la aceste alegeri prezidențiale și la referendumul privind integrarea europeană, locuitorii din
Ungheni au ajuns la fel cu opinii diametral opuse.

Ce părere au locuitorii Ungheniului în acest context, priviți în reportajul video „O țară atât de mică și 11 candidați”.

Alegeri: liste pe tablete

În secțiile de votare din România și la una dintre secțiile din Chișinău, listele suplimentare de alegători vor fi completate și electronic, pe tablete. În acest mod, CEC va testa un nou mod de monitorizare a prezenței la vot. Între timp, birourile electorale au   încheiat recepționarea plicurilor cu voturile cetățenilor moldoveni din țările unde s-a testat votul prin corespondență.

UE și NATO despre alegerile din Moldova

Președintele Franței, Emmanuel Macron, consideră că, la referendumul din 20 octombrie, cetățenii Moldovei vor trebui să aleagă între un model de viață rusesc și unul european.

Secretarul general NATO, Mark Rutte, a declarat că țările din Alianța Nord-Atlantică ajută Moldova să combată intervențiile Rusiei în alegeri.

Interviu NM cu șeful misiunii UE în Moldova

Pot oare influența alegerile din Moldova ajutoarele de miliarde de euro de la Uniunea Europeană? De ce reforma justiției „merge greu”? De ce este nevoie de Moldova în UE și vor fi totuși obligați moldovenii să vândă terenurile agricole străinilor? Despre aceste
subiecte și multe altele a discutat șeful misiunii UE în Moldova, Janis Mazeiks, într-un interviu cu Evgheni Ceban, corespondentul NM.

În particular, el a respins speculațiile că în procesul de integrare europeană sau după aderare, Moldova ar putea fi obligată să modifice legile în favoarea comunității LGBT. Mazeiks a comunicat și ratele dobânzilor la credite în UE.

Analiza programelor electorale

Toți candidații la președinție ne promit pace, revenirea diasporei și prosperitate. Unii au inclus măsuri concrete în programele lor, alții s-au limitat la declarații generale. Oricum, multe dintre promisiunile candidaților depășesc atribuțiile președintelui sau sunt destul de improbabile. În materialul „Candidații la președinție au promis prea multe”, NM a explicat care promisiuni sunt aproape imposibil de realizat.

Top-5 cele mai importante scandaluri media din această campanie electorală

Actuala campanie electorală va rămâne în memorie nu doar prin atacurile reciproce ale candidaților, ci și prin scandaluri mediatice. Despre cele mai răsunătoare cinci scandaluri media, în care au fost implicați candidați la fotoliul de președinte, politicieni, oameni de afaceri, mass-media și jurnaliști, puteți citi în materialul „Furtul unui post de televiziune”, „întâlnirea secretă” a lui Năstase și „banii de la Platon”.

Șor: percheziții, rețineri, Tarlev

Șase reprezentanți ai unui partid asociat cu Ilan Șor sunt suspectați de coruperea alegătorilor în Nisporeni și Strășeni. De asemenea, încă două persoane au fost reținute pentru coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a partidelor asociate cu Șor. Conform datelor autorităților, pentru reprezentanții acestor formațiuni politice sunt deschise conturi la „Promsviazbank” din Rusia. Sumele variază de la 900 la 45 000 de lei.

Candidatul la președinție Vasile Tarlev ar putea avea legături cu oligarhul Ilan Șor. Aceasta este opinia jurnaliștilor de la publicația CU SENS, care au participat sub acoperire la unul dintre evenimentele la care a vorbit Tarlev.

Dezinformări, proteste

Președinta Maia Sandu a declarat că cetățenii primesc SMS-uri care conțin informații false despre starea sa de sănătate. Sandu a dat asigurări că este sănătoasă.

Partidul „Congresul Civic” a organizat o acțiune de protest împotriva „falsificării alegerilor”. Formațiunea politică susține că Sandu intenționează „să fraudeze alegerile din primul tur”.

Test: cât de bine îi cunoști pe candidații la președinție

Pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova concurează 11 candidați. Nu toată lumea îi știe pe nume pe toți și cu atât mai puțin știe detalii despre fiecare dintre ei. Trece testul NM și află dacă știi totul despre candidați.

Rezerve de produse petroliere

Din 2026, Moldova va începe să creeze rezerve de produse petroliere — peste 200 de mii de tone, suficiente pentru 90 de zile de import mediu zilnic net sau 61 de zile de consum.

Războiul din Ucraina

Coreea de Nord a decis să trimită 12 mii de soldați pentru a sprijini Rusia în războiul din Ucraina. Aceste date au fost furnizate de Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, care se opune ajutorului militar pentru Ucraina, a criticat „planul de victorie” al lui Volodimir Zelenski.

Târguri la Chișinău

În capitală, în acest weekend, vor avea loc târguri unde pot fi achiziționate produse de producție locală. Primăria a specificat adresele evenimentelor pe fiecare sectoare.

Iar duminică, 20 octombrie, în țară vor avea loc alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. NM va relata despre acestea în detaliu, de la primele ore ale dimineții până noaptea târziu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: