Criza energetică în Transnistria
Chișinău și Tiraspol au convenit asupra unei scheme de furnizare a gazului pentru Transnistria până la sfârșitul lunii februarie. Ce se va întâmpla mai departe rămâne încă necunoscut. Deocamdată, gazul pentru regiune va fi achiziționat de compania maghiară MET Gas and Energy Marketing AG, iar achitarea va fi efectuată de compania JNX General Trading cu sediul în Dubai. Gazul va fi livrat până la granița Republicii Moldova, iar mai departe, pe malul stâng al Nistrului, va fi transportat de către Moldovagaz.
Este vorba despre un volum de 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi. În același timp, Tiraspolul a fost de acord cu patru condiții impuse de Chișinău, inclusiv eliberarea deținuților politici.
În materialul «Furnizor maghiar, intermediar din Dubai, bani de la Kremlin și condiții din Chișinău», NM explică detaliat ce se cunoaște despre acordul părților și ce aspecte rămân neclare.
Premierul Dorin Recean, referindu-se la această «schemă maghiară», a subliniat că «nu este un acord între Moldova și Rusia, ci o soluție care va permite oamenilor de pe malul stâng să nu înghețe». Chișinăul a acceptat această schemă după ce Tiraspolul a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei energetice, din cauza condițiilor impuse.
Vlah cheamă din nou la unificarea opoziției împotriva PAS
Fostul bașcan al Găgăuziei, lidera Partidului Inima Moldovei, Irina Vlah, s-a adresat blocului Alternativa«, cerând semnarea unui pact de necolaborare cu PAS după alegerile parlamentare. Anterior, Vlah a făcut același apel către toată opoziție.
Între timp, unul dintre liderii blocului Alternativa, Mark Tcaciuc, a calificat drept falsă informația apărută în presă potrivit căreia liderul partidului MAN, parte a blocului, Ion Ceban, ar fi acceptat o posibilă coaliție cu PAS. Tcaciuc a declarat că «nimeni nu a făcut declarații clare în această privință».
Eurodeputații, îngrijorați de situația politică din Moldova
Deputați ai Parlamentului European și-au exprimat îngrijorarea referitor la viitorul politic al Republicii Moldova după alegerile parlamentare din toamna anului 2025.
Vicepreședintele Parlamentului European, Nicolae Ștefănuță, a declarat că pentru Uniunea Europeană este crucială menținerea stabilității politice în Moldova, dând exemplul României, unde întreaga clasă politică a semnat «Pactul de la Snagov» privind integrarea în UE.
Căutarea lui Plahotniuc
Procuratura Anticorupție a lansat un apel către cetățeni, îndemnându-i să furnizeze informații care ar putea ajuta la localizarea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Autoritățile pot fi contactate prin e-mail sau telefon.
Interpol a emis deja un mandat internațional de arestare pe numele acestuia.
Ce va fi pe locul fostului cinematograf Gaudeamus
Primăria Chișinău a negat informațiile privind construcția unui bloc de locuințe cu 15 etaje pe locul fostului cinematograf Gaudeamus.
Municipalitatea a precizat că a emis autorizație pentru un complex multifuncțional cu spații sociale și comerciale.
Decesul în salonul de frumusețe: audierea anestezistului
Anestezista Ecaterina Maniuc, care i-a administrat anestezicul femeii de 35 de ani ce a decedat într-un salon de frumusețe, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Ea este suspectată de practicarea ilegală a activității medicale sau farmaceutice, care a dus la decesul din neglijență a pacientei.
Între timp, soțul femeii decedate, Roman Babuțchii, susține că a primit amenințări prin intermediul unor cunoscuți și se teme că cei vinovați vor primi doar pedepse cu suspendare.
7 ani pentru furtul unui automobil Pobeda
Un bărbat de 36 de ani din Chișinău a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru furtul unui automobil de epocă GAZ M20 Pobeda, fabricat în 1955, estimat la o valoare de 380 000 de lei.
Ecologie și sănătate
Republica Moldova se află pe lista țărilor europene cu cea mai mare rată a mortalității cauzate de boli neinfecțioase, provocate de calitatea scăzută a aerului.
În consecință, Ministerul Mediului a propus implementarea a două noi sisteme de monitorizare și îmbunătățire a calității aerului.
România
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că demisionează. Potrivit lui Iohannis, această decizie va ajuta la evitarea unei crize interne și externe care ar putea izbucni în cazul unei posibile proceduri de suspendare.
Procedura de destituire a președintelui a fost inițiată în Parlamentul României de partidele de opoziție POT, AUR, SOS și USR, care au adunat 178 de semnături.
Agenda zilei:
- 10:00 — Adunarea generală a procurorilor.