NM Espresso: cine a devenit președinte al parlamentului, se va majora oare tariful la gaze și câte persoane dintre cele care au venit în țara noastră s-au îmbolnăvit de COVID
Full Article 6 minutes read

NM Espresso: cine a devenit președinte al parlamentului, se va majora oare tariful la gaze și câte persoane dintre cele care au venit în țara noastră s-au îmbolnăvit de COVID

Parlament

Parlamentul s-a întrunit la 29 iulie în cea de-a doua ședință în componență nouă. De data aceasta, a fost aleasă întreaga conducere a parlamentului – președintele, vicepreședinții, președinții comisiilor și membrii Biroului permanent. Totodată, s-au constituit oficial fracțiunile și au fost anunțați liderii acestora. NM a descris despre toate cele întâmplate în parlament în transmisiunea scrisă.

Astfel, noul președinte al parlamentului Moldovei a devenit deputatul PAS Igor Grosu. Pentru candidatura acestuia au votat 64 de deputați. Votarea a fost secretă. Blocul comuniștilor și socialiștilor a refuzat să-și înainteze candidații pentru funcția de președinte al parlamentului, dar și să participe la votare. Majoritatea de la guvernare a propus să se limiteze la doi vicepreședinți. Aceștia au devenit socialistul Vlad Bătrîncea și deputatul PAS Mihai Popșoi.

Unii s-au mirat că Igor Dodon, liderul socialiștilor, deputat al Blocului comuniștilor și socialiștilor, nu s-a ales cu nicio funcție. Dodon a declarat că a fost „categoric împotrivă” să fie propus de către colegii săi pentru funcția de speaker sau președinte al fracțiunii. „Am ocupat multe funcții. Îmi ajunge”, a spus liderul PSRM.

Popșoi a devenit și președinte al fracțiunii PAS. Președinte al fracțiunii partidului „Șor” a devenit deputatul fugar Ilan Șor. Iar lider al fracțiunii Blocului socialiștilor și comuniștilor a devenit Zinaida Greceanîi.

Parlamentul a ales și componența Biroului permanent. Pe lângă președinte și vicepreședinți, în componența acestuia vor mai fi șase deputați de la PAS, trei deputați din Blocul comuniștilor și socialiștilor și un reprezentant al fracțiunii „Șor”.

Cum majoritatea parlamentară și opoziția nou creată – Blocul PCRM-PSRM s-au luat în zeflemea, apatic, iar fracțiunea „Șor”, care s-a autodeclarat „opoziție constructivă”, nu a criticat pe nimeni și nu s-a implicat în dispute – aflați din reportajul NM.

Tarife

„Moldovagaz” prognozează că în anul 2021, prețul mediu anual de achiziție a gazelor pentru Moldova va fi de circa 200 de dolari pentru o mie de metri cubi. Este cu 35% mai mult decât s-a inclus în tariful actual. În același timp, Vadim Ceban, președintele companiei, a dat asigurări că vor încerca să evite o majorare semnificativă. „Moldovagaz” va prezenta luna septembrie calculele pentru noul tarif Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Experții susțin că tariful la gaze nu va crește mai mult decât cu 25%.

Consultări

Președintele Maia Sandu va organiza astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare nou create, pentru a desemna candidatul pentru funcția de prim-ministru.
Însă Igor Grosu, noul președinte al parlamentului, a declarat deja în cadrul emisiunii Politica, că Natalia Gavrilița va fi candidatul PAS la funcția de prim-ministru al Moldovei.

Stadionul Republican

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional proiectul de lege care prevede anularea transmiterii teritoriului Stadionului Republican către Ambasada SUA în Moldova, pentru construcția unui nou sediu al ambasadei, în pofida faptului că înainte de ședință, lângă clădirea parlamentului s-a adunat un grup de persoane care au venit să-și exprime protestul împotriva acestei transmiteri.

Autoritățile urmează acum să soluționeze problemele tehnice – să evalueze valoarea terenului, să semneze contractul de vânzare-cumpărare etc.

Ambasada SUA în Moldova și-a confirmat deja planurile privind construcția ambasadei pe teritoriul stadionului. Reprezentanții misiunii diplomatice au menționat că timp de aproape un deceniu, au negociat deschis și transparent cu guvernele anterioare. „Orice achiziție a teritoriului va fi plătită la prețul de piață, cu o evaluare independentă în mod transparent. Construcția va crea sute de locuri de muncă și pe lângă ambasadă va fi un spațiu verde accesibil pentru toți moldovenii”, au dat asigurări cei de la misiunea diplomatică.

Ambasador

Vladimir Golovatiuc, Ambasadorul Moldovei în Rusia, a fost rechemat în țară pentru consultări. Această informație a fost confirmată pentru NM de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Cei de la MAEIE au menționat că până la clarificarea tuturor circumstanțelor, se abține să comenteze informația care a apărut în presă. Mai devreme, în unele mass-media și canale de Telegram au apărut acuzații de hărțuire sexuală din partea ambasadorului în misiunea diplomatică din FR. Însă ambasadorul a declarat în comentariile oferite jurnaliștilor că nu a auzit despre niciun scandal.

Durata vieții

Durata medie a vieții în Moldova a constituit anul trecut 69,8 ani. Este în descreștere cu 1,1 ani comparativ cu anul 2019. Biroul Național de Statistică (BNS) a comunicat la 28 iulie că aceasta este prima micșorare a duratei medii a vieții în țara noastră după o creștere continuă din anul 2014. Cei de la BNS motivează acest lucru prin majorarea considerabilă a nivelului general al mortalității, inclusiv în rândul copiilor. În anul 2020, în Moldova s-au înregistrat cu 4245 de decese (11,7%) mai mult decât anul precedent. Cei de la BNS susțin că una dintre cauzele mortalității o constituie pandemia de coronavirus.

Situația epidemiologică

184 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5662 de teste. 26 din acestea au fost „importate” din Spania, Italia, Marea Britanie, Turcia, România, Rusia, Ucraina, Belgia, Danemarca, Franța, Irlanda și Germania. Numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 259 202 persoane. 251 850 dintre acestea s-au vindecat, 6253 au decedat (3 – în ultimele 24 de ore). 1099 de persoane bolnave continuă să se trateze, 55 fiind în stare extrem de gravă, iar 11 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

Un maraton al vaccinării împotriva coronavirusului va avea loc la 1 august, pe teritoriul Mănăstirii „Sfânta Treime” din satul Saharna, raionul Rezina. Ministerul Sănătății a precizat că la acest maraton, doritorii se vor putea vaccina cu Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, AstraZeneca sau Sinovac. Potrivit datelor de ultimă oră, în Moldova s-au folosit peste un milion de doze de vaccin anti-COVID. Prima doză a vaccinului și-au administrat-o deja 688 mii de persoane, iar ambele doze – 420 855 de persoane.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 30 iulie

  • Va avea loc ședința Curții de Conturi. Vor fi examinate rezultatele unui audit al rapoartelor financiare ale Găgăuziei;
  • Se va desfășura ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE);
  • Ministerul Sănătății va susține o conferință de presă în cadrul căreia va vorbi despre tulpina Delta a coronavirusului;
  • Consiliul Municipal Chișinău se va convoca în ședință.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: