Procurorul general: să spună președintele
După ce a examinat CV-urile și după interviurile cu cei patru pretendenți la funcția de procuror general selectați de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Procurorilor a decis că cel mai bun candidat pentru această funcție este Alexandru Stoianoglo. Stoianoglo nu activează în sistemul procuraturii in anul 2007, iar până atunci, a fost procuror al Găgăuziei și adjunct al procurorului general. Candidatura sa trebuie să fie aprobată de către președinte.
După interviu, Stoianoglo a spus că dintre toți pretendenții, el «are cea mai mare experiență». Totodată, a mai spus că el «este o personalitate independentă» și dorește să facă o procuratură «funcțională», dar și s-o curățe de corupție. Apropo, interviurile s-au desfășurat cu ușile închise, dar după încheierea lor, Consiliul Superior al Procurorilor a publicat înregistrările video pe site-ul său.
În aceeași zi în care Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat candidatul, instanța de judecată a respins reclamația împotriva Ministerului Justiției depusă de Eduard Bulat, unul dintre participanți la concursul pentru funcția de procuror general. Bulat a cerut anularea rezultatelor concursului.
Banii: opoziția și guvernarea au făcut schimb de acuzații
Premierul Chicu a acuzat «super-specialiștii» din Guvernul Sandu de faptul că în multe raioane ale țării, bugetarii încă nu și-au primit salariile pentru luna octombrie. În replică, Sandu a declarat că «prim-ministrul lui Dodon minte cu nerușinare». Potrivit afirmațiilor lui Sandu, guvernul condus de ea a alocat suplimentar un miliard de lei pentru achitarea salariilor, și acești bani nu au fost prevăzuți în buget anume de Chicu, atunci când el era ministru al finanțelor în Guvernul Filip. Sandu mai afirmă că bugetul −2020 pregătit de Guvernul Chicu poate provoca prăbușirea economiei țării.
PSRM-PDM: vor fi redistribuite funcțiile în parlament?
Alexandru Slusari, deputat al Partidului DA, a anunțat că socialiștii și democrații au convenit să schimbe componența biroului permanent al parlamentului și conducerea comisiilor parlamentare, numind în locul reprezentanților ACUM deputați din PDM și PSRM: «Coaliția PDM-PSRM acționează rapid».
ACUM: dispute de serviciu sau dezbinare?
Reprezentanții PAS i-au acuzat de trădare pe colegii lor din blocul ACUM, Partidul DA. Este vorba despre votarea necoordonată la nivel local, în special la alegerea președintelui raionului Căușeni. Cei de la DA susțin că nu se poate ca din cauza câtorva consilieri care au trădat blocul ACUM, să fie etichetat întregul partid. NM a încercat să afle, ce se întâmplă în ACUM — dispute de serviciu sau dezbinare generală?
Prognoza Băncii Mondiale: ce se va întâmpla cu economia și cu pensiile
Potrivit Băncii Mondiale, economia Moldovei va crește în următorii ani în mod stabil, cu condiția că reformele vor continua, iar salariile și, respectiv, cererea internă vor crește. Cu pensiile însă e mai rău: experții BM consideră că deficitul fondului de pensii va crește dacă guvernarea va majora pensiile așa, pur și simplu, fără a coordona mărimea pensiei cu contribuția pensionarului la fondul social.
Chicu: cine repară drumul spre casa premierului
Premierul Ion Chicu a respins informația precum că după ce a preluat conducerea guvernului, s-au început lucrările de construcție a drumului spre casa sa din Durlești. El a spus pentru NM că acesta este un drum comun în «întovărășirea pomicolă» și că este reparat cu bani colectați de proprietarii caselor.
«Edelweis»: Plahotniuc nu mai donează
Fundația de caritate «Edelweis» a lui Vladimir Plahotniuc și-a încetat activitatea. Cei de la fundație nu știu dacă activitatea acesteia va fi reluată. Iar atunci când democrații erau la guvernare în Moldova, Plahotniuc a donat fundației sume mari de bani: 35 de milioane de lei — în anul 2016, 27 de milioane în anul 2017.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 29 noiembrie
- Va avea loc ședința parlamentului.
- Curtea de Conturi va prezenta un raport de audit cu privire la vânzarea acțiunilor statului de la întreprinderea Tutun-CTC.
- La Palatul Național va avea loc concertul formației DDT «История звука» («Istoria sunetului»).
- Arhitectul și urbanistul Irina Irbitskaia din Moscova va susține o prelegere la Biblioteca Civilizațiilor «M. Block».