Epidemia: situația
406 cazuri noi de COVID s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Moldova, după ce s-au efectuat 2254 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 26628 de persoane. 18676 dintre ele s-au vindecat, iar 828 au decedat. 7124 de persoane continuă să se trateze și în spitale, și la domiciliu, 424 dintre ele fiind în stare gravă, iar 35 — conectate la aparatele de respirație asistată.
CC și președintele
Examinând sesizarea DA, Curtea Constituțională a stabilit că numirea prim-ministrului ar putea fi motiv pentru demiterea președintelui, dacă acesta va refuza să aprobe candidatura la funcția de premier propusă de majoritatea parlamentară. Totodată, CC a explicat procedura demiterii președintelui. Cei de la PAS au menționat în acest sens că suspendarea «pe cinci minute» a președintelui nu va mai fi.
UE, Șor și Kroll
Partidul «Șor» a organizat o nouă acțiune răsunătoare în apărarea liderului său, Ilan Șor, care a fost condamnat pentru participarea la furtul miliardului și care a fugit din țară. «Șor»-iștii l-au acuzat pe Peter Michalko, șeful Delegației UE, de intervenție în chestiunile interne ale Republicii Moldova și au cerut demiterea acestuia. Motiv pentru aceasta a fost nemulțumirea pe care Michalko și-a expus-o în legătură cu tărăgănarea procesului în dosarul lui Șor.
La acuzațiile Partidului «Șor», diplomatul a răspuns cu un citat din raportul Kroll. El a fost susținut de ambasadele Franței, Poloniei și Suediei: «Moldova s-a angajat să finalizeze o anchetă privind furtul miliardului și să-i defere justiției pe cei vinovați».
Chișinău: Planul General, benzinăriile și gunoiștea
În Consiliul Municipal s-a iscat un scandal din cauza proiectului de elaborare a unui nou Plan Urbanistic General al municipiului Chișinău. Opoziția susține că firma românească, căreia i-a fost încredințată elaborarea documentului, nu va acționa în interesele orașului, ci în ale dezvoltatorilor și că acest proiect a fost coordonat de «mafia imobiliară». În articolul «Мэрия Кишинева строит Генпланы» («Primăria municipiului Chișinău construiește Planuri Urbanistice Generale»), NM a analizat argumentele celor care susțin proiectul, dar și ale celor care sunt împotrivă.
Consilierii municipali au interzis, fără prea mari dispute, construcția benzinăriilor în preajma școlilor, spitalelor și a bazinelor acvatice. Și au majorat de la 25 până la 50 de metri zona de protecție sanitară ecologică din jurul stațiilor PECO.
Iar primarul de Chișinău, Ion Ceban a declarat că va cere demiterea șefului întreprinderii municipale «Autosalubritate» din cauza incendiului de la gunoiștea din Țânțăreni. Ceban a spus că a primit ultimele rapoarte despre incendiu, dar nu a precizat, care este implicarea «Autosalubritate» în acest incident.
Grădinițele
Proprietarii grădinițelor și centrelor private au organizat un protest lângă clădirea guvernului. Ei au cerut ca autoritățile să le permită să-și reia activitatea, menționând că în cele cinci luni în care instituțiile nu au funcționat a avut loc concedierea pedagogilor, pierderea clienților și s-au acumulat datorii mari. Despre toate acestea aflați din reportajul «Ждать конца эпидемии — не выход» («A aștepta sfârșitul epidemiei nu e o soluție»).
Transnistria
Declarațiile Tiraspolului precum că din vina Chișinăului, transnistrenii renunță la numerele de înmatriculare neutre, pentru că nu pot pleca în străinătate cu acestea, sunt minciună și manipulare. Chișinăul a soluționat demult problema permiselor auto, din cauza cărora au și apărut problemele. Și a rezolvat această problemă nu doar pentru cetățenii Republicii Moldova, care trăiesc în Transnistria, dar și pentru cetățenii Ucrainei și ai Rusiei care trăiesc acolo. Alexandru Flenchea, fostul vicepremier pentru reintegrare, a scris despre aceasta un editorial pentru NM «Проблемы нет» («Probleme nu-s»).
Hepatita
Moldova rămâne unul dintre liderii din regiune după nivelul de răspândire a hepatitelor virale. Încă acum câțiva ani, tratarea hepatitei în Moldova provoca un șir de reacții adverse. În articolul «Под действием лекарств люди пытались покончить с собой» («Sub influența medicamentelor, oamenii încercau să se sinucidă»), NM a relatat, câți bolnavi de hepatita C sunt în Moldova, în ce preț se încadra tratamentul încă acum câțiva ani și ce s-a reușit să se schimbe în ultimii ani.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 7 august
- Va avea loc ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.
- Comisia Electorală Centrală se va întruni în ședință.
- Alexandru Slusari, vicepreședintele parlamentului, deputatul Platformei DA, va susține un briefing.