kommersant.ru

NM Espresso: cum Dodon s-a apucat de justiție, câți bani de-ai lui Plahotniuc au fost sechestrați și prin ce se deosebesc promisiunile lui Năstase de cele ale lui Ceban

Dodon s-a apucat de justiție: cine îl va ajuta

Președintele Igor Dodon a decis să formeze un consiliu al experților care va evalua proiectele de legi referitoare la reforma justiției. Doar după o asemenea estimare, Dodon va semna aceste legi. Dodon consideră că acest lucru va contribui la realizarea «unei reforme a justiției cu adevărat eficiente».
Parlamentul și judecătorii: cum Greceanîi stabilește legătura

Speakerul parlamentului Zinaida Greceanîi a decis să creeze un grup special din deputați care vor fi responsabili de comunicarea cu judecătorii, inclusiv cu cei care se declară pentru demiterea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii. Greceanîi a luat această decizie după întrevederea sa cu magisrații, în cadrul căreia au discutat reforma justiției și conflictul din corpul de judecători care încă durează.
Plahotniuc, sechestrul activelor: câte din acestea au fost găsite în Moldova

Procurorii au pus sechestru pe averea ex-liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc — depozitele în băncile moldovenești și activiele din companii. Este vorba de peste 100 de milioane de lei. Sechestrul este cauzat de dosarele penale care au fost intentate pe numele acestuia pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Ce se știe despre aceste companii și cum este comentată situația în cadrul lor — despre acestea puteți afla din articolul «Плахотнюка взяли за активы» («Plahotniuc a fost luat de active»).
Încă un arest: ce-au găsit la rudele lui Druță

Procurorii au sechestrat imobilele și un automobil care sunt înregistrate pe numele rudelor și prietenilor ex-președintelui Curții Supreme de Justiție Ion Druță. În total, s-a pus sechestru pe o avere în valoare de 12,8 milioane de lei. Dacă vă mai amintiți, pe numele lui Druță s-au deschis două dosare penale, inclusiv pentru îmbogățire ilicită.
Platon: de ce s-a amânat judecata

Ședința în cel de-al treilea dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon a fost amânată pentru a șaptea oară. Avocații susțin că procesul se amână, deoarece Curtea de Apel nu restituie nicicum documentele din dosar. Cel de-al treilea caz al lui Platon, la fel ca și primele două, ține de furtul miliardului din băncile moldovenești.
Alegerile: ce a schimbat renumărarea

La Călărași, la cerința lui Victor Ambroci, candidatul Partidului «Uniunea Salvării Basarabiei» (USB) la funcția de primar, au fost renumărate voturile obținute de către pretendenți în turul întâi. În consecință, Antoci s-a ales cu patru voturi mai puțin. În urma turului întâi, el a fost pe locul al treilea, iar în turul doi au ajuns candidatul socialiștilor și cel al ACUM. Iar diferența de voturi dintre concurenți a fost mică.
Banii: de ce Banca Națională a păstrat rata dobânzii

Conform estimărilor Băncii Naționale, în prima jumătate a acestui an, economia Moldovei a înregistrat o creștere activă și această tendință se va menține până la sfârșitul anului. De aceea BNM a păstrat rata de bază la nivelul de 7,5%.
Test NM: cunoaște-ți candidatul

Peste câteva zile, chișinăuienii vor trebui să facă alegerea finală: cine va fi primarul orașului în următorii patru ani — socialistul Ion Ceban sau «acumistul» Andrei Năstase. NM a pregătit un test care vă va ajuta să înțelegeți, cât de bine ați înțeles programele și promisiunile lor. Lucrând la elaborarea materialului, noi am ajuns la o concluzie interesantă. Veți ajunge și voi dacă veți susține testul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicușor Dan, reacție la interdicția lui Ceban și întâlnirile cu oficiali români: „Nu se va mai întâmpla în următorii 5 ani”

Interdicția de intrare pe teritoriul României aplicată primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost aplicată în rezultatul unei evaluări de securitate națională. Declarația a fost făcută de președintele român, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă subiectul a fost discutat în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Nicușor Dan a precizat că „nu s-a discutat în ședința CSAT, însă există și alte mecanisme prin care statul român reacționează când observă o amenințare la adresa securității sale naționale”.

„Unul din aceste mecanisme a fost accesat și în cazul domnului Ceban. Acesta și este motivul pentru care nu putem să facem mai multe comentarii”, a răspuns Dan.

Întrebat de jurnaliști dacă această măsură are un caracter punctual, având în vedere că Ion Ceban a fost primit în ultimii ani de mai mulți demnitari de rang înalt, inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, președintele României a răspuns: „Asta nu se va mai întâmpla în următorii cinci ani. A fost o chestiune de securitate națională, asta e ce pot să vă spun. O evaluare de securitate națională în privința domniei sale”.

În privința duratei interdicției – cinci ani – și nu zece, care reprezintă următoarea treaptă prevăzută de lege, Nicușor Dan a precizat că și această decizie a fost fundamentată, la fel, pe considerente de securitate.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe 10 iulie, primarul capitalei, Ion Ceban, a revenit cu noi acuzații. Acesta susținea că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de PAS la alegerile prezidențiale din România. Președinția de la Chișinău a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Și ministrul Educației și Cercetării, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, a respins acuzațiile. Potrivit lui, măsura are legătură cu faptele edilului, nu cu PAS. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului. De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: