Învingători
Partidul Acțiune și Solidaritate a realizat ceea ce niciun partid de dreapta și niciun bloc electoral de dreapta din Moldova nu a reușit până acum: să obțină 30-40 la sută din voturi la alegeri. NM a decis să reamintească și să prezinte clar (infografic), cât au acumulat partidele de dreapta la alegerile care au fost organizate în Moldova în ultimele 20 de ani.
Cum a reușit PAS să-și depășească oponenții cu un scor atât de devastator? Cum PAS va guverna țara? Va supraviețui PSRM în opoziție? Și de ce Renato Usatîi nu a ajuns în parlament? NM a încercat să răspundă împreună cu experții la aceste și alte întrebări post-electorale în articolul «Молдова после выборов» («Moldova după alegeri»).
Între timp, PCRM și PSRM, care au participat la alegeri într-un singur bloc, au declarat că vor crea în parlament o fracțiune comună. Aceste partide au mai promis că vor reprezenta în parlament nu numai interesele alegătorilor lor și că «se vor opune planurilor inumane și antistatale ale regimului».
Outsideri
Partidul DA a decis să-și schimbe complet conducerea. Andrei Năstase, liderul formațiunii, a anunțat despre demisia sa, precum și despre demisia adjuncților săi. Alexandr Slusari, vicepreședintele lui Năstase, a menționat că echipa DA rămâne unită, însă partidul are nevoie de o resetare. Și acest lucru este cauzat de rezultatele «nu prea bune» pentru DA obținute la alegeri.
Iar locuitorii municipiului Bălți au organizat marți un protest lângă clădirea primăriei împotriva demisiei primarului Renato Usatîi. Participanții la acțiune au scandat: «Renato, avem nevoie de tine», «Renato, suntem cu tine» (video). Usatîi și-a declarat demisia după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor parlamentare, în urma cărora blocul lui Usatîi nu a ajuns în parlament. Usatîi a fost dezamăgit în special de faptul că la Bălți, a fost votat de doar 22 la sută din alegători. Totodată, Usatîi a decis să părăsească și funcția de lider al «Partidului Nostru».
Observatori
Comentând rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova, cei de la MAE al Rusiei au declarat că le respectă și că sunt gata de o «cooperare multilaterală» cu noul parlament și noul guvern al țării noastre. La fel, cei de la MAE și-au exprimat speranța că noile autorități «vor promova armonia interetnică în societate».
Iar cei din Duma de Stat au declarat că Rusia «va intensifica factorul transnistrean» în cazul în care autoritățile Moldovei vor alege o linie antirusă. Cei din Duma de Stat nu exclud faptul că PAS, care a câștigat alegerile, ar putea să-și realizeze scenariul forței împotriva Transnistriei și să urmeze cursul spre unirea cu România.
Parlamentul European se așteaptă că noul parlament al Moldovei va alege un guvern care va putea să realizeze «planul ambițios al relansării economice» a țării. Și atunci, Moldova va putea obține asistență macrofinanciară de 600 milioane de euro care au fost aprobate de Comisia Europeană.
Președinte
Președintele Maia Sandu a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Vladimir Zelensky, cum Moldova și Ucraina vor activiza cooperarea economică. Zelensky a menționat că Ucraina a început deja să construiască o autostradă modernă care va lega Kievul și Chișinăul. Potrivit afirmațiilor sale, pe noua autostradă se va putea ajunge dintr-o capitală în alta timp de cinci ore.
Situația epidemiologică
59 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5659 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 257 588 de persoane. 250 545 dintre acestea s-au vindecat, 6214 au decedat (3 — în ultimele 24 de ore). 829 de persoane bolnave continuă tratamentul, 56 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 12 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Conform prognozelor epidemiologilor, în lunile august-septembrie, în Moldova se așteaptă un nou val de coronavirus. Este din cauza că acum, oamenii călătoresc mult și există un risc mare că în Moldova «va fi importată» o nouă tulpină COVID. În același timp, epidemiologii nu văd rostul ca în Moldova să fie introduse astăzi niște restricții dure. Ei susțin că trebuie doar să ne vaccinăm.
Imunizare
Primele 150 mii de doze de vaccin Johnson&Johnson din cele 500 mii de doze pe care SUA le-au dăruit Moldovei prin platforma COVAX au ajuns la Chișinău. În articolul «В Молдове будут прививать вакциной Johnson&Johnson» («În Moldova va fi posibilă imunizarea cu Johnson&Johnson»), NM a relatat, ce se știe despre acest vaccin. Spoiler — este unul dintre puținele vaccinuri anti-COVID care se administrează într-o singură doză.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 14 iulie
- Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale.
- Curtea de Conturi va examina un raport cu privire la auditul realizării Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională.