NM Espresso: cum se răspândește coronavirusul în Moldova, ar trebui sau nu să plătim pentru lumină și gaze și cum se trăiește în carantină la Bălți
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cum se răspândește coronavirusul în Moldova, ar trebui sau nu să plătim pentru lumină și gaze și cum se trăiește în carantină la Bălți

Coronavirusul: situația în Moldova și în lume

Conform datelor Ministerului Sănătății din seara de 20 martie, în  Moldova, coronavirusul a fost confirmat la alte 17 persoane. Numărul total al celor infectați a ajuns până la 66, inclusiv câțiva copii și o femeie însărcinată. De asemenea, și un medic de la Ambulanță s-a infectat de coronavirus.

Președintele Igor Dodon i-a îndemnat pe toți să fie realiști și să înțeleagă că numărul celor infectați cu Covid-19 va crește. Dodon a spus că spitalele din țară sunt pregătite să primească peste 2 mii de bolnavi de coronavirus. Președintele a mai dat asigurări că în spitale sunt toate cele necesare pentru tratamentul acestora.

Măsurile

Orașul Sângerei este închis în carantină din cauza pericolului de răspândire a coronavirusului: acolo a fost confirmat un caz de infectare, alte 27 de persoane sunt suspectate. La Chișinău au început să spele străzile pe timp de noapte. În zilele de odihnă, va fi restricționată circulația transportului public. Ședințele tradiționale de la primărie vor fi organizate în regim online. Orarul de lucru al ministerelor și a altor departamente guvernamentale va fi modificat.

Toți cetățenii din Transnistria care manifestă simptome de coronavirus vor fi internați într-un centru unic care a fost improvizat la Spitalul raional din Slobozia. Conform datelor oficiale, în regiunea transnistreană deocamdată nu sunt persoane infectate cu coronavirus.

Despre faptul că la Chișinău sunt amendați oamenii de afaceri, cu ce se ocupă orășenii pe timp de carantină – despre toate acestea puteți viziona în video-ul NM «(Не)опустевший Кишинев» („Chișinăul (ne)pustiit”). Iar despre cum se trăiește în condiții de carantină la Bălți, cu cât s-au scumpit măștile medicale în farmaciile de acolo și de ce a crescut prețul la unele tipuri de pâine, noi am relatat în reportajul «Волейбол против коронавируса» („Volei împotriva coronavirusului”).

Informația

Ministerul Sănătății a lansat o hartă online care reflectă detaliat cum se răspândește coronavirusul în țară. Serviciul de Informații și Securitate a decis să blocheze 52 de site-uri pentru răspândirea fake news despre coronavirus.

Sprijinul

Multe companii din Chișinău au răspuns la îndemnul autorităților de a acorda sprijin în condiții de epidemie. Compania JLC a anunțat despre o donație de 150 de mii de lei. Alte câteva companii au decis să-i susțină pe medici cu mâncare, cafea și mărfuri medicale.

Drepturile

Din cauza regulilor de carantină din Moldova, s-au pomenit într-o situație complicată și businessul, și angajații. NM a analizat, putea oare businessul, în această situație, să amâne plata pentru arendă, de exemplu, iar angajatul să spere că va fi plătit pentru „concediul” forțat.

În lume

Conform datelor oficiale, în Ucraina sunt 21 de persoane contaminate cu Covid-19. În România, numărul celor infectați cu coronavirus a ajuns până la 308. Și iată o asemenea istorie: tot în România, în toiul epidemiei, a fost organizată o nuntă pentru o sută de persoane, oaspeții venind din Italia, Germania și Spania.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a numit pandemia de coronavirus cea mai mare provocare pentru Germania din perioada celui de-al Doilea război mondial. În Marea Britanie, medicii pensionari au fost rugați să acorde ajutor în combaterea coronavirusului.

Serviciile locativ-comunale

În Moldova nu vor fi anulate sau amânate plățile pentru serviciile locativ-comunale pe perioada stării de urgență. Autoritățile însă decid, cum pot oferi ajutor familiilor defavorizate.

Rata dobânzii

Banca Națională a redus rata dobânzii la credite până la 3,25%. Este cea mai mică rată în Moldova din anul 2001. Cei de la BNM au menționat că astfel, doresc să susțină afacerile în condiții de criză.

Prețurile

Unele rețele de benzinării din Moldova au micșorat prețurile la benzină și motorină cu 60-70 de bani.

Migranții

Rusia a decis să prelungească termenul de ședere în țară pentru cetățenii străini care nu au reușit să plece de acolo până la închiderea frontierelor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: