Coronavirusul: situația
115 cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în Moldova în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul total al bolnavilor a ajuns până la 1914 persoane. Cele mai multe cazuri s-au depistat în Transnistria (22) și la Chișinău (21). Mai mult de un sfert dintre cei infectați sunt medici și lucrători medicali (510).
În statistica generală a celor infectați sunt incluși acum și cei care se tratează la domiciliu, și cei cărora diagnoza COVID le este stabilită la telefon, de către medicii de familie. NM a analizat, cum sunt numărați în Moldova cei infectați de coronavirus și de ce Ministerul Sănătății a decis totuși să-i testeze pe cei care acum urmează tratament la domiciliu.
Medicii și spitalele
Un profesor de medicină a comunicat că în Moldova, bolnavii de COVID sunt tratați cu preparate antimalarice și antivirale, precum și cu oxigenoterapie. În timpul apropiat însă medicii vor testa o nouă metodă de tratament, care și-a demonstrat eficiența în alte țări — transfuzia plasmei sanguine de la pacienții care s-au vindecat: «Noi mizăm foarte mult pe plasma sanguină a celor care s-au însănătoșit».
Lucrătorii bucătăriei de la spitalul din Comrat au fost demiși după ce în rețea a apărut o înregistrare video despre cum sunt alimentați pacienții cu COVID. Administrația spitalului a promis că acum pacienții vor fi alimentați mai bine.
Carantina
MAI a comunicat că la Soroca, au fost probleme privind respectarea măsurilor de carantină, iar baronul romilor a ajutat la instaurarea ordinii.
La Chișinău, un bărbat a fost amendat cu 22 de mii de lei pentru că s-a plimbat în pădurea de lângă «Porțile orașului». El intenționează să conteste amenda.
Fabrica de textile «Tirotex» din regiunea transnistreană, la care, de la începutul carantinei, se coseau măști de protecție și halate pentru personalul medical, a fost închisă în carantină: un lucrător al întreprinderii a fost diagnosticat cu coronavirus.
Cursele charter
Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat alte 14 curse charter pentru cetățenii Moldovei: din Londra, Paris, Barcelona, Dublin, Roma, Milano, Moscova, Istanbul.
Instruirea online
De o lună deja, toate școlile din țară au trecut la instruirea în regim online. O profesoară din Drochia a povestit pentru NM, de ce «copiii fac ceea ce vor la lecțiile online», iar din evaluări a rămas doar denumirea și de ce povara asupra profesorilor pensionari a crescut de două ori. Detalii — în articolul «Это — как в ядерном реакторе» («E ca într-un reactor nuclear»).
Guvernul va aloca 20 de milioane de lei pentru laptopuri pentru profesorii care nu au posibilități tehnice de a organiza lecții la distanță. Conform datelor Ministerului Educației, 2900 din 24 600 de pedagogi din învățământul preuniversitar nu au calculatoare.
Vacanța de Paști a fost anulată în școli: de la 21 până la 24 aprilie, elevii vor continua instruirea la distanță, însă conform unui program special.
Paștele
Autoritățile îndeamnă oamenii să sărbătorească Paștele acasă, să nu facă schimb de bucate pascale și să nu-și viziteze rudele, așa cum se face, de obicei, în Moldova, la sărbătoarea de Paște. Cu toate acestea, transportul interurban funcționează. Deși transportatorii recunosc că 90% din curse sunt suspendate. Iar la Chișinău s-a permis comercializarea în stradă a cozonacilor.
Bâc
Termoelectrica a venit cu precizări, de ce apa din râul Bâc a devenit de culoare verde. Cu ajutorul unui colorant, compania a verificat un tronson din apropierea râului și substanța a nimerit în râu. Compania a dat asigurări că reactivul utilizat nu prezintă pericol pentru mediu.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 16 aprilie
- Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu va comunica în cadrul briefingului despre situația privind coronavirusul.
- CSM se va convoca în ședință, în cadrul căreia va examina cererea cu privire la demisia câtorva judecători.
- Amnesty International va prezenta raportul anual cu privire la respectarea drepturilor omului în Moldova.
- IDIS Viitorul va anunța rezultatele unui sondaj de opinie despre impactul epidemiei asupra migrației, a locurilor de muncă și a veniturilor populației.