NM Espresso: Cutremur în direct, o mare reuniune europeană la Chișinău și scandal cu OrheiLand la cursurile de limba română
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: Cutremur în direct, o mare reuniune europeană la Chișinău și scandal cu OrheiLand la cursurile de limba română

Ploaie, inundații, cutremur

În weekendul trecut, Moldova a fost lovită de ciclonul «Boris». Au fost inundate porțiuni din drumurile naționale în întreaga țară, unele baraje au fost în pericol de a ceda, iar oamenii au fost evacuați din zonele afectate. Multe localități au rămas fără curent electric. În Chișinău, râul Bâc a ieșit din matcă din cauza ploilor abundente, iar străzile au fost inundate. Aproape 2000 de salvatori și peste 300 de unități de tehnică specializată au fost implicate în gestionarea consecințelor calamității. În capitală, 56 de instituții de învățământ au fost afectate, iar o grădiniță a fost închisă după ce depozitul de alimente a fost inundat.

Mai multe țări din Europa Centrală și de Est s-au confruntat cu efecte catastrofale din cauza ploilor torențiale provocate de furtuna «Boris», inclusiv Ungaria, unde Dunărea amenință să inunde Budapesta. Cetățenii moldoveni au fost sfătuiți să evite călătoriile în aceste regiuni.

Luni, Moldova a fost zguduită de un cutremur cu epicentrul în România, cu o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit și în Chișinău. Exact în acel moment, președinta Maia Sandu se afla în direct la Moldova 1.

Moldova și UE

În ciuda acestor evenimente, astăzi la Chișinău sosesc delegații din 40 de țări și din numeroase organizații internaționale pentru o nouă întâlnire a Platformei de Sprijin pentru Moldova, inițiată acum doi ani de România. Participanții vor crea patru grupuri de lucru: justiție și securitate, energie, dezvoltare economică durabilă și reforma administrației publice. Despre rezultatele care se așteaptă de la acest forum, în contextul alegerilor prezidențiale, citiți în materialul «Va primi oare Moldova sprijin înainte de alegeri?».

Alegeri

misiune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a sosit în Moldova pentru a discuta cu autoritățile și cu candidații la alegerile prezidențiale.Între timp, doi noi candidați au depus listele cu semnături la CEC: fostul premier Ion Chicu și fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah. Decizia privind înregistrarea lor urmează a fi luată pe parcursul următoarelor zile.Partidului primarului de Chișinău, Ion Ceban, MAN, i s-a permis să facă campanie pentru integrarea europeană în cadrul referendumului care va avea loc în paralel cu alegerile prezidențiale pe 20 octombrie.

Justiție

Curtea Constituțională a respins solicitarea comuniștilor de a modifica data alegerilor prezidențiale.

În același timp, Judecătoria Buiucani i-a permis Marinei Tauber să plece în Rusia pentru a participa la Forumul Femeilor Eurasiatice din Sankt Petersburg.

SIS

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a exclus patru persoane din lista celor asociate cu oligarhii Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și fostul deputat Vladimir Andronachi. Unele dintre aceste persoane au contestat în instanță includerea lor în această listă.

Cursuri de română și OrheiLand

Ministerul Educației a cerut explicații de la oficialii responsabili de elaborarea testelor pentru cursurile gratuite de limba română, după ce un exercițiu de testare menționa parcul OrheiLand, construit de politicianul condamnat Ilan Șor.

Ministerul va investiga dacă această eroare a fost intenționată sau accidentală și va stabili sancțiuni în funcție de rezultat.

Transnistria

Patru scriitori și jurnaliști moldoveni au fost opriți de către autoritățile transnistrene să intre pe malul stâng al Nistrului, pe motiv că în revistele pe care doreau să le doneze unui liceu cu predare în limba română erau fotografii din Kiev. Biroul de reintegrare a subliniat că acest incident arată că «retorica pacifistă a Tiraspolului este doar o aparență, iar autoritățile transnistrene creează bariere chiar și pentru cooperarea culturală și educațională».

Numiri

Noul șef al Inspectoratului General pentru Migrație a fost numit Valentin Fiodorov. Acesta a fost prezentat angajaților de ministrul de Interne, Adrian Efros, care și-a exprimat speranța că noul director va contribui la creșterea încrederii publicului în instituție.

Agricultură

Guvernul a cerut Uniunii Europene să creeze un Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a făcut acest anunț în cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles, menționând că acest fond ar fi esențial pentru asigurarea continuității activităților agricultorilor locali în vremuri de criză.

Ce urmează astăzi:

  • La 07:30 încep să sosească delegațiile de peste hotare pentru a participa la Platforma pentru Moldova;
  • La 09:00 vor fi semnate noi acorduri internaționale în cadrul Platformei pentru Moldova;
  • La 14:00, ministrul Educației, Dan Perciun, va susține o conferință de presă.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: