NM Espresso: de ce Drăguțanu este învinuit în dosarul despre furtul miliardului, a fost sau nu interceptată Sandu și ce fotolii își dorește PDM
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: de ce Drăguțanu este învinuit în dosarul despre furtul miliardului, a fost sau nu interceptată Sandu și ce fotolii își dorește PDM

Furtul miliardului: Drăguțanu a ajuns în dosar

Dorin Drăguțanu, fostul guvernator al Băncii Naționale, este învinuit de escrocherie și spălare de bani în dosarul despre furtul miliardului. Problema cu privire la măsura preventivă încă nu este soluționată. Alți trei actuali și foști conducători ai BNM au fost reținuți. Procuratura nu a precizat despre cine este vorba. Însă procurorul general Alexandru Stoianoglo a comunicat că în afară de Drăguțanu, a permis audierea și reținerea Emmei Tăbârță, ex-viceguvernatorul băncii, precum și a actualilor viceguvernatori Aureliu Cincilei și Ion Sturza. NM relatează ce se știe despre acești bancheri în articolul «Прокуратура пошла в Нацбанк» („Procuratura a intrat în Banca Națională”).

Potrivit afirmațiilor lui Stoianoglo, procuratura este convinsă că Banca Națională a fost implicată în furtul miliardului. La 5 martie, la BNM au avut loc percheziții în acest caz.

 

Coaliția PSRM-PDM: democrații doresc o jumătate

Socialiștii și democrații au inițiat negocieri oficiale cu privire la crearea unei coaliții de guvernare. Cei de la PSRM au spus că la baza înțelegerii despre coaliție va fi acordul pe care l-au semnat anul trecut cu ACUM.

Iar cei din Partidul Democrat au declarat, după primele negocieri, că doresc o jumătate din ministere, inclusiv cele care determină politica externă a țării. Pentru că democrații doresc să fie „garantul menținerii de către Moldova a vectorului european”.

 

Alegerile președintelui: Dodon despre presiunea din exterior

Președintele Igor Dodon susține că cineva din străinătate încearcă să influențeze situația din Moldova în așa fel ca la alegerile prezidențiale să câștige liderul PAS Maia Sandu. Dodon a presupus că ar putea fi ex-liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, care dorește să revină în Moldova și să se unească cu Sandu, „grupul Candu” și Ilan Șor.

 

Plahotniuc: cine l-ar extrăda

Procurorul general Stoianoglo a respins informația cu privire la posibilitatea de extrădare a lui Plahotniuc din SUA. Stoianoglo a precizat că pentru aceasta, Moldova și SUA trebuie să semneze un acord cu privire la acordarea asistenței juridice. Anterior, Dodon a spus că Moldova va expedia la Washington un demers pentru extrădarea lui Plahotniuc.

 

Interceptările: au ajuns până la dosare

Procuratura Generală a intentat cinci dosare penale despre interceptarea și urmărirea ilegală a politicienilor, jurnaliștilor și activiștilor în anii 2017-2019. Totodată, a inițiat o anchetă disciplinară împotriva a șapte procurori.

 

Sandu: dar a fost urmărire?

Procuratura Generală a comunicat că informația despre urmărirea de către SIS a Maiei Sandu în perioada în care ea a fost prim-ministru nu s-a confirmat.

 

Pensiile: se propune ca judecătorii să fie egali cu toți

Ministerul Muncii a propus majorarea treptată a vârstei de pensionare pentru judecători până la cei 63 de ani (în prezent, ei se pot pensiona la 50 de ani). Totodată, se propune limitarea pensiei judecătorilor până la 80% din salariile lor.

 

Chișinău: microbuzele ar putea să revină

La Chișinău, ar putea să-și reia activitatea microbuzele nr. 108, 178, 135, 129 și 175, care au încetat să mai circule la 2 martie. Administratorii au motivat închiderea acestor rute prin nerentabilitatea lor. 

 

HiSky: când va zbura?

O nouă companie aeriană – HiSky – a apărut în Moldova la sfârșitul lunii februarie. Fondatorul și directorul acesteia, Iulian Scorpan a relatat într-un interviu pentru NM cum „a fost rugat să plece” de la Air Moldova, cât l-a costat să-și deschidă propria companie aeriană și de ce HiSky nu va zbura deocamdată spre Moscova.

 

Coronavirusul: companiile aeriene înregistrează pierderi

Companiile aeriene din toată lumea riscă pierderi de miliarde și se confruntă cu cel mai rău an din ultimul deceniu. O companie a dat deja faliment. La 5 martie, cifra de afaceri a companiilor aeriene s-a redus cu 63 de miliarde de dolari. Virusul pune în pericol întreaga economie mondială. De la începutul anului, acest lucru a provocat deja căderea drastică a prețurilor la petrol.

 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 6 martie

Parlamentul se va întruni în ședință.

Va avea loc ședința comisiei juridice a parlamentului.

Grupul parlamentar „Pro Moldova” va susține o conferință de presă.

Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale și cea a Consiliului Audiovizualului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: