Remanieri în Guvern
Mult așteptatele schimbări în Guvern au generat o avalanșă de meme-uri. Cu toate acestea, Maia Sandu a considerat remanierile drept «necesare» și a remarcat că noii miniștri sunt «onești» și că trebuie să li se acorde o șansă.
Totodată, deputata PAS și membra Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, a explicat cine și în ce condiții o poate demite pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
În context. Maia Sandu criticase anterior activitatea acestei instituții, ceea ce a alimentat speculațiile privind o posibilă demitere a Veronicăi Dragalin.
Verificarea partidelor lui Șor
Comisia Electorală Centrală a inițiat verificarea finanțării partidelor «Șansă», «Forța Alternativă de Salvare a Moldovei» (FASM), a Blocului «Victoria», precum și a candidatei la prezidențiale Victoria Furtună și a formațiunii lui Vasile Tarlev, «Viitorul Moldovei». Toți cei nominalizați sunt asociați cu politicianul fugar Ilan Șor.
Moldova nu este Rusia
După victoria Maiei Sandu, mai mulți politicieni și chiar oficiali ruși au acuzat falsificarea rezultatelor alegerilor din Moldova. Dar cât de reale sunt aceste acuzații? Și cât de ușor este să manipulezi voturile în ziua alegerilor în Moldova? În noul episod #Realtalk cu Dașa Slobodcicova, se discută despre cum funcționează sistemul electoral moldovenesc, de ce Moldova nu este Rusia și de ce scenariile rusești de fraudare nu funcționează aici.
MSF: despre războiul hibrid, atacurile cibernetice și dezinformare
Pe 20 noiembrie, la Chișinău s-a încheiat prima ediație a Moldova Security Forum. Evenimentul a fost dedicat celor mai mari provocări la adresa securității naționale și regionale. Participanții au discutat perspectivele de cooperare ale Moldovei cu partenerii internaționali, războiul hibrid, reziliența democrației și reconstrucția Ucrainei după război.
În cadrul forumului, reprezentanta ambasadei Suediei, Karin Borovic, a declarat că decizia privind aderarea la NATO și Uniunea Europeană rămâne exclusiv în competența Republicii Moldova.
Totodată, Moldova și Marea Britanie au semnat un acord de parteneriat în domeniul securității și apărării.
La aceeași temă: în rețelele sociale circulă intens «știrea» că, din cauza legislației UE, Moldova ar putea vinde organe umane pentru completarea bugetului. Evident, acesta este un fals.
Transnistria
Liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a numit-o pe Ilona Tiuraeva în funcția de primar al Tiraspolului. Fostul primar, Oleg Dovgopol, ar fi fost reținut din cauza unui conflict cu Krasnoselski, însă această informație nu a fost confirmată oficial.
În același timp, Ministerul Afacerilor Interne al Moldovei intenționează să oblige locuitorii regiunii transnistrene să susțină din nou examenele teoretice și practice pentru a-și converti permisele de conducere locale în cele recunoscute internațional.
Educație
Guvernul a aprobat un proiect de lege care interzice elevilor utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor. Însă, autoritățile au ținut cont de criticile primite și au prevăzut anumite excepții.
Sprijin social pentru judecători și procurori
Guvernul a aprobat un proiect de lege privind compensarea cheltuielilor pentru transport sau chiria locuințelor judecătorilor și procurorilor care activează într-o altă localitate decât cea de reședință. Lunar, aceștia vor primi câte 4500 de lei în acest scop. Măsura are ca scop motivarea specialiștilor să lucreze și în afara Chișinăului.
Gaze naturale
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va merge la Sankt Petersburg la invitația președintelui consiliului de administrație al «Gazprom», Alexei Miller. Parlicov intenționează să discute despre livrările de gaze rusești în Transnistria, după sistarea tranzitului pe teritoriul Ucrainei.
Moneda euro
Începând cu anul 2025, moneda euro va deveni moneda de referință a Băncii Naționale a Moldovei. NM explică ce înseamnă acest lucru și cum asta va influența cursurile valutare. Pe scurt: nu vor exista schimbări majore, însă pentru cei care au depozite și credite în euro sau care schimbă frecvent această monedă în lei, va fi puțin mai avantajos decât anterior.
Cazul profesorilor turci
Curtea Supremă de Justiție a dispus reexaminarea dosarului privind expulzarea profesorilor turci, în care figurantul principal este fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, din perioada lui Plahotniuc. Instanța urmează să decidă din nou dacă amenda aplicată lui Botnari a fost suficientă sau dacă fapta sa necesită o pedeapsă mai severă.
Incidente
În rețelele sociale a apărut un video din Moldova în care o mamă se comportă agresiv cu fiica sa de un an: țipă și o lovește. Poliția a reținut femeia, iar copilul a fost plasat într-un Centru de Reabilitare. Potrivit medicilor, viața fetiței nu este în pericol.
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a fost întrebat de jurnaliști dacă incidentul poate fi considerat o consecință a depresiei postnatale.
Războiul din Ucraina
Ambasadele SUA, Spaniei, Italiei și Greciei din Kiev și-au suspendat activitatea din cauza unei posibile ofensive masive asupra Ucrainei. Ambasada americană a emis un avertisment în acest sens.
Agenda zilei:
- 09:30 — Concursul național «Vinul Moldovei»
- 10:00 — Forumul Comercial al Moldovei 2024
- 11:00 — Conferința de presă a Partidului Social Democrat European (PSDE)