Moldova și UE
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a trimis o scrisoare liderilor celor 27 de state membre înainte de summitul Consiliului European, menționând Moldova și Georgia: «Uniunea Europeană trebuie să discute mai multe chestiuni politice legate de relațiile internaționale, inclusiv situația din Moldova și Georgia. Ambele țări trec printr-un moment decisiv în parcursul lor european».
Alegeri: Transnistria, Rusia
Autoritățile din Transnistria au decis să se arate ofensate de Chișinău și au propus organizarea propriului referendum privind integrarea europeană. În materialul «Tiraspolul dă glas», NM a analizat nemulțumirile Tiraspolului și dacă acesta va încerca, într-un fel sau altul, să influențeze referendumul și alegerile prezidențiale din partea dreaptă a Nistrului.
Între timp, Ministerul de Externe al Moldovei a declarat că, potrivit informațiilor pe care le dețin, în Rusia se încearcă transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de vot din Moscova.
Ministerul consideră că aceste acțiuni au ca scop punerea sub semnul întrebării a legalității alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Autoritățile ruse nu au comentat încă această declarație.
Alegeri: plângeri, dezinformări
Curtea de Apel Chișinău a obligat Comisia Electorală Centrală să examineze plângerea Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), care a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de implicarea minorilor în campania electorală a Maiei Sandu.
În același timp, pe Telegram a fost distribuit un «document» în care Ministerul Educației cere informarea angajaților din regiuni despre «necesitatea participării la referendumul constituțional și susținerea actualului președinte». Ministerul a calificat documentul ca fiind fals, afirmând că nu a emis un astfel de ordin.
Alegerile și Cimișlia
În pragul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană, NewsMaker a vizitat mai multe orașe din Moldova pentru a discuta cu cetățenii despre situația din țară și viziunea lor asupra viitorului după 20 octombrie.
În acest video, am discutat cu locuitorii din Cimișlia — un oraș din sudul Moldovei, situat în apropiere de Găgăuzia. Spre deosebire de Găgăuzia, aici se votează în mod tradițional pentru formațiunile proeuropene, însă există și cei care așteaptă «țarul».
Alegeri: Mitropolia Moldovei, Gonța
Mitropolitul Moldovei Vladimir i-a îndemnat pe cetățeni să fie responsabili și să participe la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional din 20 octombrie.
În același timp, prezentatorul emisiunii Puterea a Patra de la canalul TV N4, Gheorghe Gonța, a chemat alegătorii să boicoteze referendumul. Compania Selectcanal TV, căreia îi aparține canalul N4, a declarat că «s-au disociat de poziția angajatului său». La scurt timp, Gonța a anunțat plecarea sa de la canal.
Șor: mită, furt
Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că angajați ai organelor electorale ar putea fi implicați în schema de mituire masivă a alegătorilor, organizată de Ilan Șor.
Iar fiul lui Ion Aldea-Teodorovici, interpretul Cristofor Aldea-Teodorovici, a depus o plângere la organele de drept privind utilizarea neautorizată a piesei «Inima mea e Moldova» scrisă de către tatăl său și Simion Ghimpu. Artistul a reacționat astfel la faptul că melodia a fost cântată de artiștii ruși Filip Kirkorov, Stas Mihailov și Nikolai Baskov în sprijinul blocului «Victoria», controlat de Ilan Șor.
Semințe pentru fermieri
Fermierii afectați de secetă vor primi 400 de tone de semințe de grâu. Ajutorul va fi oferit de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
Instanțele «minate»
Pe 16 octombrie, poliția a primit două apeluri de la o femeie necunoscută despre plasarea unor bombe în clădirile Judecătoriilor Buiucani și Centru. În urma verificărilor s-a constatat că ambele apeluri au fost false. Polițiștii încearcă să identifice identitatea persoanei care a făcut apelul fals.
Fragmente de rachetă în Moldova
În nordul țării, lângă satul Lencăuți din raionul Ocnița, la patru kilometri de granița cu Ucraina, au fost găsite fragmentele unei rachete. La fața locului au sosit reprezentanți ai poliției și procuraturii din Ocnița.
Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat în Rada Supremă «planul său de victorie» în război. Acesta conține cinci puncte și trei anexe secrete.
Monument nou în Chișinău
Pe Aleea Clasicilor din parcul central al Chișinăului va fi instalat bustul scriitorului Nicolae Dabija. Lucrarea va fi realizată de sculptorul Victor Macovei și arhitecta Tatiana Macovei. Monumentul va fi din bronz, iar soclul — din granit roșu.
Iar redacția NewsMaker reia proiectul special «Citește, Moldova!» — despre lectură și cărțile preferate. În fiecare săptămână, pe NM vom citi și vom discuta cărțile îndrăgite, iar cei mai atenți cititori vor primi cadouri.
Fără covoare de la Ungheni
Cea mai mare fabrică de covoare din Moldova, Covoare-Ungheni, a intrat în procedură de insolvabilitate. Potrivit portalului Mold-street, compania are datorii de aproximativ 14 milioane de lei către bugetul de stat.
Muralul s-a întors
La Chișinău a fost complet restaurat muralul dedicat sportivilor moldoveni care au participat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce fusese parțial acoperit cu vopsea.
Sport
Sportivul moldovean Radu Budan s-a clasat pe locul cinci la ultramaratonul Self-Transcendence, desfășurat la New York. Compatriotul nostru a parcurs aproximativ 5000 km în 52 de zile. Radu Budan este primul moldovean care a reușit să parcurgă această distanță.
Agenda zilei:
- 11:00 — Deschiderea expozițiilor Moldagrotech (Autumn) și Farmer 2024
- 14:00 — Conferință de presă dedicată dezvoltării sectorului aviatic la Aeroportul Internațional Chișinău
- 15:00 — Ședința Comisiei Electorale Centrale