NM Espresso: «de ce se înarmează Moldova», pentru cine se roagă mitropolitul Vladimir și unde mai putem exporta merele noastre
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: «de ce se înarmează Moldova», pentru cine se roagă mitropolitul Vladimir și unde mai putem exporta merele noastre

Prăbușirea unui elicopter în regiunea Kiev

La fel ca și multe alte zile, ziua de ieri a început cu știri din Ucraina, unde un elicopter al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei s-a prăbușit lângă o grădiniță. Ulterior, s-a aflat că la bordul elicopterului se afla conducerea MAI din Ucraina, inclusiv ministrul de interne. Toți aceștia și-au pierdut viața. Spre sfârșitul zilei, s-a anunțat că, în urma accidentului, au murit 14 persoane, inclusiv un copil (9 se aflau la bordul elicopterului). Alte 25 de persoane sunt internate în spital, inclusiv 11 copii.

NM Espresso: «de ce se înarmează Moldova», pentru cine se roagă mitropolitul Vladimir și unde mai putem exporta merele noastre

УНИАН

Peste o oră de la informația despre accident, primele persoane ale Moldovei, inclusiv președintele Sandu, premierul Gavrilița și ministrul de interne Revencoau exprimat condoleanțe poporului ucrainean și familiilor victimelor.

De notat că președintele Sandu se află zilele acestea la Forumul Economic Mondial de la Davos. Ea a vorbit la acest eveniment despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre provocările cu care se confruntă țara noastră. Totodată, a îndemnat să se acorde ajutor Ucrainei:

«Noi trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război. Altfel, noi toți vom fi în pericol. […] Noi nu vedem Rusia o țară democratică în timpul apropiat, iar aceasta înseamnă că pericolul se menține», a declarat Sandu.


Realizările și criticile cabinetului de miniștri

Miercuri, 18 ianuarie, miniștrii s-au convocat într-o nouă ședință și au adoptat câteva decizii importante:

  •  Au aprobat un mecanism conform căruia refugiații din Ucraina vor putea beneficia de protecție temporară în Moldova pe o perioadă de 1 an, ceea ce le va permite: persoanelor adulte să lucreze pe teritoriul Moldovei fără a primi un document pentru cazare provizorie, iar copiilor — să studieze în aceleași condiții ca și cetățenii Moldovei.
  • Au majorat coeficientul (de la 2,2 până la 2,6) în baza căruia se evaluează, dacă o familie poate beneficia de ajutor material în perioada rece a anului.
  •  L-au revocat pe Consulul general al Moldovei de la Istanbul, care a ocupat această funcție din anul 2018.
  •  Au aprobat redenumirea Muzeului Național de Literatură «M. Kogălniceanu» în Muzeul Literaturii Române.

De notat că ministrul economiei Alaiba a lipsit de la ședința guvernului. Acesta se află la Davos, împreună cu șefa statului. În cadrul Forumului Economic Mondial, ministrul economiei a avut o întrevedere cu Pernilla Halldin, șefa grupului H&M pentru Afaceri Publice, cu care a discutat despre deschiderea magazinelor H&M în Moldova.

«Magazine H&M sunt prin toată Europa, dar nu în Moldova. Vrem să fim în rând cu lumea. De asemenea, sunt sigur că avem loc în Moldova și pentru o fabrică de confecții», a scris Alaiba pe rețelele de socializare.

Odată cu aceasta, cei din guvern au menționat că primul container cu mere moldovenești a ajuns în India, parcurgând această distanță în 40 de zile. Alte patru containere vor ajunge în această țară la sfârșitul lunii curente. Cu toate acestea, în pofida logisticii complexe, ministrul de externe Popescu este plin de optimism: «India este o piață enormă, iar exporturile de mere constituie primul pas. India importă anual peste 430 mii tone de mere și ne bucură cererea pentru produsele de calitate din țara noastră», a declarat ministrul. Deocamdată însă, Rusia rămâne piața principală pentru merele moldovenești.

NM Espresso: «de ce se înarmează Moldova», pentru cine se roagă mitropolitul Vladimir și unde mai putem exporta merele noastre

gov.md

Ce-i drept, nu toți membrii cabinetului de miniștri sunt la fel de optimiști. Astfel, bașcanul Găgăuziei Vlah, care adesea critică autoritățile centrale, a publicat zilele acestea un mesaj video în care s-a întrebat «de ce Moldova se înarmează» și a adus drept exemplu vehiculele blindate «Piranha», acordate de Germania. Potrivit afirmațiilor sale, o asemenea politică ar putea transforma conflictul înghețat din stânga Nistrului în unul «fierbinte». Însă cei de la Biroul pentru politici de reintegrare i-au amintit bașcanului că oficialii de la Chișinău «și-au reafirmat întotdeauna angajamentul ferm pentru soluționarea conflictului transnistrean exclusiv prin mijloace pașnice și politice».


Pe scurt, despre alte știri

— Cancelaria de Stat a informat instanțele de judecată în privința faptului că CMC a aprobat ilegal șase planuri urbanistice zonale (PUZ). Amintim că anterior, noi am scris despre modul în care va fi construit Chișinăul și interesele cui se află în spatele acestei chestiuni.

— Mitropolitul Moldovei a acordat un amplu interviu pentru Deutsche Welle, în care a declarat că nu s-a rugat niciodată pentru președintele rus Vladimir Putin, dar este obligat să-l pomenească pe patriarhul Kirill în timpul serviciului divin.

— Magistrații care examinează dosarul lui Ilan Șor au admis în proces doi avocați noi din Marea Britanie, care vor prezenta interesele deputatului fugar.


Și despre ceea ce va fi astăzi, 19 ianuarie

  • La ora 11:00, fostul lider al «Partidului Nostru» Usatîi va susține o conferință de presă în care va vorbi despre viitorul formațiunii și va oferi o notă activității autorităților.
  •  Pe parcursul zilei, guvernul va continua consultările publice despre Planul național de dezvoltare pentru anii 2022-2025 în domeniul digitalizării, justiției și combaterii corupției, dar și al protecției mediului.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: