NM Espresso: despre 7 miliarde de lei de la FMI, „înțelegerile secrete” ale lui Sandu cu Ambasadorul SUA și despre „fracțiunea foștilor”
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre 7 miliarde de lei de la FMI, „înțelegerile secrete” ale lui Sandu cu Ambasadorul SUA și despre „fracțiunea foștilor”

Banii

Moldova a primit în primele șase luni ale anului curent granturi și credite în mărime de 750 milioane de lei de la partenerii externi, ceea ce înseamnă cu de 20% mai puțin din suma planificată în buget (4 miliarde de lei). Cauzele principale – lipsa unui guvern pe deplin funcțional (cabinetul de miniștri demisionar are competențe reduse) și neîndeplinirea condițiilor donatorilor.

Între timp, NM a aflat că la începutul lunii septembrie, Moldova ar putea deja să primească 400 milioane de dolari (peste 7,2 miliarde de lei) de la FMI. De notat că țara noastră va primi acești bani „fără un memorandum, fără vreun fel de condiții”. Este vizată suma de 650 miliarde de dolari pe care FMI intenționează să le distribuie țărilor pentru „a satisface nevoile globale pe termen lung”.

Președintele

Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere la Ialoveni cu întreprinzători, medici, pedagogi și funcționari din raion. Sandu a spus că „crede cu fermitate că țara noastră poate să iasă din sărăcie, dacă vom avea multe afaceri prospere, forță de muncă adaptată la cerințele pieței și o agricultură competitivă”. Aflați din fotoreportajul NM «Нам нужен порядок» („Avem nevoie de ordine”), cum s-au desfășurat întrevederile din Ialoveni.

PCRM-PSRM

În urma alegerilor parlamentare anticipate, Blocul PCRM-PSRM a obținut 32 de mandate de deputat. Două treimi din acestea au revenit socialiștilor și o treime – comuniștilor. NM a relatat în articolul «Фракция бывших» („Fracțiunea foștilor”), cine va reprezenta socialiștii și comuniștii în parlament.

Transnistria

Vadim Krasnoselski, liderul regiunii din stânga Nistrului, a declarat că acordarea numerelor neutre pentru automobilele înmatriculate în Transnistria este „întrebarea numărul unu” în procesul de negocieri. Acesta a mai declarat că după alegerile parlamentare din anul 2019, autoritățile Moldovei nu execută acordurile obținute în acest sens.

Stadionul Republican

Partidul Socialiștilor și-a chemat susținătorii să fie pregătiți de un protest la nivel național. Socialiștii intenționează să protesteze împotriva deciziei Curții Constituționale, care a respins sesizarea PSRM privind constituționalitatea legii cu privire la vânzarea teritoriului Stadionului Republican Ambasadei SUA. Socialiștii susțin că decizia CC este urmare a „înțelegerilor secrete” dintre președintele Maia Sandu și Ambasadorul SUA, Dereck Hogan.

Restaurantul „Sănătate” 

Consiliul Municipal Chișinău a cerut explicații de la primărie în legătură cu demolarea restaurantului „Sănătate”. Această propunere a fost înaintată de consilierii municipali de la PAS. Aceștia sunt siguri că sediul restaurantului „a fost făcut una cu pământul” în mod ilegal, deoarece proprietarul a avut autorizație doar pentru reconstrucția acestuia, nu și pentru demolare.

Ceban

Ion Ceban, primarul capitalei, a oferit un amplu interviu pentru NM, în care a vorbit inclusiv despre construcțiile ilegale din Chișinău, demolarea hotelului „Național”, concedierea viceprimarului Victor Chironda, reparația haotică a drumurilor, problema deșeurilor, noul plan urbanistic general al capitalei și despre multe altele. Interviul live cu Ceban poate fi vizualizat aici.

Universitățile și studenții

Universitățile din Moldova vor anunța la începutul lunii august rezultatele preliminare ale admiterii în instituțiile de învățământ superior. Anul trecut, circa 15 mii de persoane au fost înmatriculate în anul întâi de studii în universități, această cifră fiind de aproape două ori mai mică decât cea din anul 2008. Și numărul total al studenților s-a redus de două ori în această perioadă. NM a relatat pe scurt și a prezentat (infografic), cum a scăzut cererea de studii superioare în Moldova.

Omorul din Elizaveta

Carabinerul care a fost condamnat de instanța primară la 17 ani de închisoare pentru omorul din Elizaveta a fost eliberat din arest la 21 iulie, seara târziu. Însă la 22 iulie, carabinerul a fost din nou arestat, în cadrul unui alt dosar. Cu câteva zile înainte de aceasta, procurorul general Alexandr Stoianoglo a inițiat dosare disciplinare împotriva  a opt magistrați, din cauza erorilor admise de aceștia fiind posibilă eliberarea carabinerului. NM a relatat în articolul «Убийство в Елизаветовке» („Omorul din Elizaveta”), de ce a fost posibilă eliberarea carabinerului și ce erori de procedură au provocat acest lucru.

Situația epidemiologică

128 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5213 teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 258 365 de persoane. 251 242 de persoane dintre acestea s-au însănătoșit, 6236 au decedat (4 – în ultimele 24 de ore). 887 de persoane bolnave continuă să se trateze, 50 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 7 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 iulie

Curtea Constituțională va examina chestiunea cu privire la confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare.

Va avea loc ședința Curții de Conturi.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: