NM Espresso: despre adresarea lui Sandu către popor, speranțele pentru Bruxelles și despre achitarea în avans pentru gazele naturale
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre adresarea lui Sandu către popor, speranțele pentru Bruxelles și despre achitarea în avans pentru gazele naturale

Șeful statului

Președintele Maia Sandu a publicat un spot în care a relatat, cum s-a schimbat Moldova timp de un an de când este șef al statului. Pentru început, Sandu a reamintit despre foștii politicieni răi care au condus țara și despre «victoria absolută» a PAS la alegeri, iar grație acestui fapt, clasa politică a Moldovei s-a schimbat radical. În încheiere, președintele s-a adresat cu un mesaj către popor.

Iar la Bruxelles, și-a deschis astăzi lucrările un nou summit al Parteneriatului Estic la care Moldova este reprezentată pentru prima dată de Maia Sandu. La ce ne-am putea aștepta de la întrevederea liderilor țărilor din Parteneriatul Estic cu oficialii din UE și care va fi impactul asupra negocierilor privind criza gazelor naturale — aflați din articolul NM «Брюссель наших надежд» («Bruxelles-ul speranțelor noastre»).

Până a pleca la Bruxelles, Sandu a semnat un decret de grațiere a Nataliei Ursachi, mamă a cinci copii, care acum un an și jumătate, a fost condamnată la șase ani privațiune de libertate pentru escrocherie.

Banii

Guvernul a anunțat că, Comisia Europeană va acorda Moldovei 60 milioane de euro pentru a depăși consecințele crizei gazelor naturale. Potrivit informațiilor autorităților, Moldova și UE vor semna un acord în acest sens astăzi, la Bruxelles. Însă Moldova va primi aceste fonduri în anul viitor.

Justiția

După ce a examinat modificările PAS la Legea cu privire la procuratură, Comisia de la Veneția (CV) a depistat mai multe neajunsuri în mecanismul de evaluare a activității procurorului general și a recomandat «revizuirea fundamentală» a acestui mecanism. În articolul «Весьма необычно для Европы» («E destul de neobișnuit pentru Europa»), NM a relatat, ce nu i-a convenit Comisiei de la Veneția, ce legătură are în acest sens data retroactivă și ce crede comisia despre dosarul penal al lui Alexandr Stoianoglo.

Comentând avizul CV, cei din PSRM au declarat că ministrul justiției Sergiu Litvinenco și magistrații de la Curtea Constituțională ar trebui să demisioneze, deoarece prin aceste modificări, au au «profanat» însăși noțiunea de reformă.

Gazele naturale

«Moldovagaz» a anunțat că a plătit integral companiei «Gazprom» pentru gazele naturale consumate în luna octombrie și a început să colecteze bani de la consumatori pentru prima jumătate a lunii decembrie. Totodată, cei de la «Moldovagaz» au recunoscut că solicită agenților economici să plătească în avans pentru gazele naturale consumate, pentru «a minimiza riscurile de limitare a aprovizionării cu gaze naturale».

CCM

Deputații vor revizui modificările la legea conform căreia salariile judecătorilor Curții Constituționale au fost majorate de la 44,7 mii lei până la 82 mii lei. Maia Sandu a înapoiat această lege în parlament. Speakerul Igor Grosu a spus că salariile membrilor CCM vor fi majorate, dar nu chiar atât de mult: «Nu vorbesc despre sume astronomice. Dar ar trebui să se facă în așa fel încât ei [judecătorii Curții Constituționale] să nu fie tentați de nimic altceva în afară de legislație».

Găgăuzia

A eșuat și cea de-a opta încercare de a alege speakerul Adunării Populare a Găgăuziei. Unii deputați au propus dizolvarea acestei componențe a APG, odată ce deja de două luni, nu poate să aleagă conducerea și să înceapă să lucreze. Detalii despre aceasta — în articolul «Депутаты извинялись, голосовали, но так и не договорились» («Deputații au prezentat scuze, au votat, dar așa și nu s-au înțeles»).

Cadrele

Dumitru Udrea, fostul secretar general al Ministerului Finanțelor, a devenit noul secretar general al guvernului. «Noi am lucrat împreună la Ministerul Finanțelor», a spus premierul Natalia Gavrilița, recomandând guvernului candidatura lui Udrea.

Chișinău

Primăria capitalei a lansat un site dedicat Chișinăului turistic — visit.chisinau.md. Pe acest site pot fi găsite informații despre istoria și cultura Chișinăului și locurile pitorești ale orașului. De notat că informațiile de pe site sunt prezentate în trei limbi — română, rusă și engleză.

Situația epidemiologică

456 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 19 lucrători medicali. Ministerul Sănătății a comunicat și despre 21 de persoane răpuse de Covid. Două dintre acestea au decedat în ultimele 24 de ore, celelalte — mai devreme, dar nu au fost incluse în statistica generală.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 15 decembrie

  • Va avea loc ședința CEC și cea a Consiliului Municipal Chișinău.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: