NM Espresso: despre aproape 500 de cazuri noi de COVID în Moldova, coaliția PSRM-PDM a pierdut majoritate și „planul anticriză” al PAS
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre aproape 500 de cazuri noi de COVID în Moldova, coaliția PSRM-PDM a pierdut majoritate și „planul anticriză” al PAS

Epidemia: situația

În Moldova s-au efectuat, în ultimele 24 de ore, 1943 de teste și s-au depistat 478 de cazuri noi de COVID (este un nou antirecord de la începutul epidemiei). Bilanțul celor contaminați se ridică la 12732 de persoane. Din acestea, 7077 de persoane s-au vindecat, 433 au decedat. Peste 5 mii de pacienți continuă tratamentul, 417 din ei fiind în stare gravă. 

Institutul de Ftiziopulmonologie (dispensarul de tuberculoză) din Chișinău este în proces de pregătire pentru a fi internați aici bolnavii de coronavirus. Ministerul Sănătății a mai anunțat că în spitalele raionale vor fi pregătite câte 20 de paturi de rezervă pentru pacienții cu COVID. Autoritățile mai intenționează să cumpere încă 100 mii de teste.

Antirecordul de cazuri noi de coronavirus din 16 iunie a fost înregistrat și în lume – peste 142 mii. Antirecorduri de COVID au mai fost înregistrate în România și Ucraina. Orașul Beijing din China a fost închis în carantină, pentru a preveni al doilea val al epidemiei.

Premierul Ion Chicu este de părere că oamenii vor trebui să se obișnuiască cu noua realitate în care „trăiește” și COVID-19. Chicu a făcut referire la un articol din „Forbes”, în care unul dintre cei mai cunoscuți virusologi din lume afirmă că în cazul coronavirusului, imunitatea colectivă nu acționează: „Este o fantezie periculoasă, care a provocat un număr impunător de decese în Suedia”.

Iar OMS a declarat că testarea dexametazonei în tratamentul bolnavilor de coronavirus, care sunt în stare gravă, este „un salt științific”. În Moldova, dexametazona a fost inclusă încă la sfârșitul lunii martie în lista medicamentelor pentru tratamentul bolnavilor de COVID în stare gravă.

PAS: planul anticriză

Partidul PAS a propus autorităților un plan de combatere a epidemiei și de ieșire din criza provocată de aceasta. Este vorba despre creșterea de câteva ori a numărului de teste zilnice pentru COVID, majorarea salariilor pentru lucrătorii medicali, precum și a ajutorului din partea statului pentru cetățeni, companii și reprezentanții diasporei moldovenești. Planul este destul de costisitor, însă cei de la PAS consideră că prin optimizarea cheltuielilor bugetare, se pot economisi 3-5 miliarde de lei și, totodată, se poate apela la asistența financiară din partea UE, BM și FMI.

După aceasta, Partidul DA a declarat că PAS este „un nou aliat al guvernului Chicu”, care urmărește doar scopuri politice și ignoră catastrofa sanitară din țară. Cei de la DA sunt convinși că această catastrofă va putea fi soluționată de noul guvern propus de DA. Însă PAS blochează formarea acestui guvern, s-au revoltat cei de la DA.

Coaliție fără majoritate

Un nou deputat al Partidului Democrat, Efrosinia Grețu a părăsit fracțiunea și a aderat la Pro Moldova. Astfel, socialiștii și democrații au rămas în parlament cu 50 din 101 deputați, deci, au pierdut majoritatea. Curios este faptul că Grețu a fost unul dintre autorii declarației privind condamnarea traseismului politic, pe care parlamentul a adoptat-o la 11 iunie.

Drumurile 

Autoritățile au anunțat că în luna iulie, vor începe lucrările de reabilitare a drumurilor în mai mult de o mie de localități ale țării. Este vorba despre programul „Drumuri 2020”, cu un buget de 1,37 miliarde de lei, în cadrul căruia autoritățile intenționează să reabiliteze și să construiască de la zero 906 km de drumuri naționale și locale.

Un an fără Plahotniuc

Cu ocazia împlinirii unui an de la prăbușirea regimului lui Plahotniuc, NM a realizat filmul «Молдова 2.0. Год без Плахотнюка» („Moldova 2.0. Un an fără Plahotniuc”) – despre cum a fost, ce s-a schimbat în țară timp de un an și dacă într-adevăr țara noastră și-a luat rămas-bun de la Plahotniuc. În film au fost incluse secvențe din interviurile cu politicieni, avocați, apărători ai drepturilor omului și jurnaliști. Interviul integral cu apărătorul drepturilor omului Liudmila Kozlovska – în video-ul «Авторитарные режимы всегда пытаются оставить свою жертву в одиночестве» („Regimurile autoritare încearcă mereu să-și lase victima în singurătate”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 18 iunie

– Va avea loc ședința parlamentului.

– Se va desfășura ședința Consiliului Superior al Procurorilor și cea a Consiliului Municipal Chișinău.

– Ministerul Economiei va informa în cadrul unui briefing despre condițiile transportului de pasageri în perioada epidemiei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: