Epidemia: situația
786 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat astăzi în Moldova, fiind procesate 3438 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat de la începutul pandemiei a ajuns până la 48 232 de persoane. Peste 36 de mii dintre ele s-au însănătoșit, 1244 au decedat (14 — în ultimele 24 de ore). 10 917 persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 564 dintre ele fiind în stare gravă, iar 35 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Medicii din Moldova vor putea, în regim online, să facă schimb de informații și să se consulte cu catedrele și specialiști renumiți în privința tratamentului pacienților în stare gravă, inclusiv al celor bolnavi de coronavirus. Viorica Dumbrăveanu, ministrul sănătății, a menționat că telemedicina va fi lansată în Moldova la 1 octombrie. Telemedicina mai presupune schimbul de informații, studiile la distanță și accesul permanent la cele mai noi informații din domeniul medicinei.
Ministerul Sănătății a mai anunțat despre apariția în Moldova a noilor teste-expres pentru hepatita C și B. Persoanele din grupurile de risc vor putea face aceste teste gratuit, la medicul de familie.
COVID și amenzile
Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de securitate în perioada pandemiei ar putea fi reduse de câteva ori: de la 22 500 — 25 000 de lei până la 2000 — 5000 de lei pentru persoanele fizice și de la 50 000 — 75 000 de lei până la 10 000 — 35 000 de lei pentru persoanele juridice. Proiectul de lege, cu amendamentele introduse după prima lectură, a fost aprobat de comisia juridică a parlamentului. Acum, parlamentul trebuie să-l aprobe în lectură finală.
Transnistria
Restricțiile privind intrarea și ieșirea din Transnistria, impuse din cauza coronavirusului, vor acționa cel puțin până la 1 decembrie. Sovietul Suprem al republicii nerecunoscute a aprobat în două lecturi concomitent un proiect de lege în acest sens. Documentul mai presupune faptul că liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski va putea prelungi aceste restricții prin decretul propriu.
Alegerile și opoziția
Partidul PAS a organizat un protest lângă sediul CEC, împotriva falsificării alegerilor prezidențiale care, în opinia opoziției, este planificată. Câteva zeci de participanți ai acțiunii au cerut ca CEC să asigure organizarea unor alegeri corecte.
După aceasta, Maia Sandu, liderul PAS, și-a depus documentele la CEC pentru înregistrarea sa în calitate de candidat la președinție. Cei de la PAS au comunicat că au colectat peste 25 000 de semnături în susținerea lui Sandu. Câteva zile mai devreme, și președintele Igor Dodon și-a depus actele pentru înregistrarea în calitate de candidat la alegeri.
Școala și politica
Pe internet a apărut o înregistrare în care un profesor din Ocnița le povestește elevilor despre politica din Moldova și despre alegerile prezidențiale, critică socialiștii și pe Igor Dodon și vorbește în susținerea Maiei Sandu. Premierul Ion Chicu a spus că «likbez-ul politic» al profesorului de educația fizică este un caz fără precedent, care încalcă toate codurile de etică. Și a cerut ca ministrul educației «să ia măsurile necesare pentru ca pedagogii să facă lecții în școli și nu politică».
Businessul: conservele, berea și florile
Conducerea uzinei de conserve de la Budești a acuzat compania «Ivaro» de acapararea întreprinderii și de intenția de a o transforma într-un depozit de bere. NM a studiat această istorie, în care există faliment, o schemă complicată de rambursare a unei datorii de milioane, vânzarea datoriei pentru o treime din valoarea sa și un apel la ajutor către președinte, premier și procurorul general.
Și o cu totul altă istorie de afaceri este cea despre «mica Olanda» care a fost creată la nordul Moldovei. Imaginați-vă două hectare cu flori, preponderent gladiole. 800 de soiuri, unele dintre ele — de colecție. Și această frumusețe este îngrijită de familia lui Victor Grib. Și nu numai că o crește, dar și se ocupă de selecția florilor. În interviul pentru NM «Потому что гладиолус» («Pentru că gladiolele»), Victor a povestit, cum a ajuns până la viața florilor și de ce nu dorește să se lanseze în «marile afaceri».
Chișinău: mirosul urât și judecătoriile
Judecătoria sectorului Râșcani a interzis întreprinderii «Apă-Canal» să debranșeze de la sistemul orășenesc de alimentare cu apă și canalizare compania «Slavena Lux». Cei de la primărie consideră că din cauza unor astfel de întreprinderi, care deversează în sistemul de canalizare apele reziduale netratate, la Chișinău persistă mirosul neplăcut. Decizia instanței l-a indignat pe primarul Ion Ceban: «Pute în sistemul judecătoresc. Iar orașul se sufocă în urma unor decizii iresponsabile!».
Și despre ceea ce va fi astăzi, 24 septembrie
- Va avea loc ședința consiliului municipal al capitalei.
- Igor Munteanu, președintele comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, va vorbi în cadrul unui briefing despre rezultatele auditului efectuat la opt ministere.
- La Chișinău se va deschide forumul online «Reforma justiției și combaterea corupției».
- Își va începe lucrările în regim online Congresul internațional medical pentru studenți și tineri medici «MedEspera 2020».