Prețuri
Premierul Natalia Gavrilița a declarat că creșterea prețurilor în Moldova este cauzată de criza internațională. Ea susține că la întrebările despre prețuri ar trebui să răspundă conducerea Băncii Naționale care este responsabilă de reglarea nivelului inflației: «Ce au făcut ei în ultimele cinci luni pentru a stopa creșterea inflației?».
Inflație
Pentru a reduce presiunea inflaționistă, BNM a majorat rata de bază la 15 februarie, pentru a doua oară de la începutul acestui an: de la 8,5% până la 10,5%. Inflația însă continuă să crească: în luna ianuarie, potrivit datelor Băncii Naționale, aceasta a constituit 16,6% comparativ cu 13,9% în luna decembrie. Cel mai mult s-au scumpit carburanții — cu 32,4%, produsele alimentare — cu 21% și serviciile locativ-comunale — cu 17%.
Conform prognozelor BNM, până la mijlocul anului, nivelul inflației va depăși 20%. Ce a mai declarat guvernatorul BNM Octavian Armașu și de ce Banca Națională și guvernul ar putea avea obiective diferite — aflați din articolul «Что будет с ценами и курсом лея?» («Ce se va întâmpla cu prețurile și cursul leului?»).
Carburanți
Prețurile la carburanți cresc necontenit deja de două luni: astăzi, prețul de achiziție cu amănuntul al benzinei Ai-95 a depășit 24 de lei pentru un litru, iar cel al motorinei — s-a apropiat de 21 de lei pentru un litru.
PAS
PAS pregătește un proiect de lege care urmează să combată propaganda. PAS propune sancționarea instituțiilor mass-media «care răspândesc știri false, manipulează opinia publică și nu asigură principiul pluralismului de opinii».
Ucraina
Președintele Maia Sandu a discutat cu ambasadorii țărilor Uniunii Europene despre situația tensionată din regiune, posibilele evoluții ale crizei și măsurile întreprinse de autoritățile moldovenești.
Iar autoritățile SUA au recomandat cetățenilor lor să renunțe la călătoriile în Moldova și mai ales în Transnistria. Cauza — «Covid-19 și activitatea militară neobișnuită și îngrijorătoare a Rusiei în jurul Ucrainei».
Iar Rusia a anunțat despre finalizarea parțială a exercițiilor militare din apropierea frontierei ucrainene și despre retragerea trupelor în unitățile militare. În același timp, continuă exercițiile ruso-belaruse care se vor încheia pe 20 februarie.
NM a analizat în articolul «Завтра война?» («Mâine va fi război?») dacă astăzi există un pericol real pentru Moldova, care este probabilitatea invaziei trupelor ruse în Ucraina ori situația din jurul Ucrainei se va limita la «un război al declarațiilor și nervilor».
Moldova — Rusia
Viceministrul afacerilor externe al Rusiei Andrei Rudenko a sosit într-o vizită în Moldova, pentru a participa la o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-ruse. Rudenko va avea o întrevedere și cu ministrul de externe Nicu Popescu. Potrivit informațiilor MAEIE, «un subiect special al discuțiilor a fost securitatea regională».
Cărți
NM lansează un proiect special de amploare în două limbi despre lectură și cultura lecturii — «Citește, Moldova». În acesta vor fi incluse cărți uimitoare și istorii la fel de impresionante. Iar în primul articol din cadrul proiectului, noi am prezentat, cum și din ce trăiește piața cărții din Moldova, care literatură este cea mai solicitată în Moldova și dacă poate fi cultivată cultura lecturii.
Situația epidemiologică
La Chișinău au fost eliminate parțial restricțiile pentru cafenele și restaurante: acestora le-a fost permis să-și completeze toate locurile din local și să activeze pe timp de noapte. Însă în continuare, pot beneficia de serviciile localurilor de alimentație publică doar persoanele vaccinate: intrarea este în baza certificatelor Covid.
1720 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 65 de cadre medicale. Ministerul Sănătății a comunicat și despre 20 de persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 31 ianuarie — 14 februarie.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 17 februarie
- Ședința guvernului.
- Ședința ANRE (chestiunea cu privire la majorarea tarifului la energia electrică).