Noua «conspirație» împotriva lui Ion Ceban
Primarul de Chișinău, Ion Ceban este urmărit, din nou, de răuvoitori. De data aceasta, în timpul verificărilor unei alerte false cu bombă la primărie, în tavanul anticamerei sale au fost găsite «obiecte suspecte». Ceban este sigur — el este interceptat. Și vor să deschidă un dosar penal, pentru că «nu le place că Chișinăul se dezvoltă».
Ulterior, cei de la poliția capitalei au declarat că informația despre «interceptarea» în biroul lui Ceban nu a fost confirmată. Dar un gust amar a rămas.
Nu este pentru prima oară când Ceban se plânge de intrigile răuvoitorilor. Mai devreme, afirma că ofițerii SIS se pregătesc să arunce în stațiile de epurare din Chișinău niște «pastile» care provoacă miros urât, ca locuitorii capitalei să simtă mirosul urât și să-l învinuiască de toate pe Ceban.
Tauber a revenit. Șor e cu ea?
Marina Tauber, deputatul partidului «Șor», care are interdicția de a părăsi țara, a revenit la Chișinău din Israel. Și a anunțat revenirea lui Ilan Șor «în spațiul public». Cum anume — nu a specificat, dar speakerului Igor Grosu ar trebui să-i fie frică. Tauber a spus că Grosu «va avea 10-15 minute pentru a pleca din țară».
Odesa, bombardată
Regiunea Odesa a fost supusă unui nou atac cu rachete. Avioanele rusești au lansat patru rachete. Una a fost doborâtă deasupra mării, alte două au lovit un obiect de infrastructură neidentificat. Încă o rachetă a lovit podul peste limanul Dnestrovsk.
Iar pe site-ul NM a fost publicat un nou reportaj răvășitor realizat de reporterul nostru Denis Dermenji, care a fost în Ucraina. De data aceasta, el a relatat istoria a doi ostași ucraineni care și-au pierdut viața lângă Kiev. Și a unei rude de-a lor, care a rămas în viață. Pur și simplu citiți: «Доченька, мы там, откуда невозможно позвонить» («Fetița mea, suntem acolo de unde e imposibil să telefonezi»).
«Descoperirea» înfricoșătoare de la Vadul lui Vodă
Pe plaja de la Vadul lui Vodă a fost depistat vibrionul holeric. În ciuda denumirii sale de temut, acesta nu provoacă holera, dar ar putea deveni cauza diareii, ceea ce, la fel, e cam… De fapt, autoritățile afirmă că puteți să vă odihniți pe plajă, dar trebuie să respectați regulile de igienă și să faceți un duș după scăldatul în râu. Acum, specialiștii verifică alte șase bazine în care oamenii se scaldă.
«Valul de minări» a venit de peste hotare?
Polițiștii au recepționat o nouă alertă falsă cu bombă. Și de data aceasta, Curtea Supremă de Justiție a fost ținta. Polițiștii au verificat totul, nu au găsit nimic și au deschis un dosar penal pentru alertă falsă cu bombă.
În luna iulie, Moldova a fost invadată de un «val de minări». Au fost recepționate peste 50 de astfel de mesaje. Oamenii legii clarifică, cine și de ce face acest lucru. Și sunt deja persoane suspecte, ce-i drept, unii dintre ei — oops! — sunt peste hotare.
Reglementarea transnistreană — «înghețată»
Autoritățile nu uită nici despre reglementarea transnistreană. Timp de o zi, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrean a avut întrevederi cu intermediarii din partea Rusiei și Ucrainei (separat, bineînțeles). În cadrul ambelor întrevederi, acesta a spus că negocierile în formatul «5+2» în privința reglementării transnistrene sunt înghețate din cauza războiului din Ucraina. Totodată, și-a exprimat indignarea în legătură cu declarația lui Vitali Ignatiev, negociatorul de la Tiraspol, referitoare la «independența» regiunii.
Benzina se ieftinește, drumurile se blochează
Benzina și motorina se ieftinesc în Moldova. ANRE a stabilit prețuri noi: prețul maxim al unui litru de benzină A95 va constitui 30,31 de lei. Iar cel al unui litru de motorină — 28,68 de lei.
Și încă o noutate importantă pentru automobiliști: în centrul Chișinăului, a fost blocat, pentru o lună, un segment al străzii 31 August — la intersecția cu strada Ciuflea, în direcția spre centrul orașului. Așteptăm ambuteiaje.
Galina Iuzefovici, la Chișinău
Și la final — un anunț important. Cunoscutul critic literar, publicistul și pedagogul Galina Iuzefovici vine la Chișinău. Oaspetele va vorbi despre cărțile care merită să fie citite pentru a avea grijă de noi și pentru a supraviețui acestei perioade teribile și cum să nu înnebunim din cauza știrilor. Bineînțeles, NM este sponsorul informațional al acestui eveniment.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 19 iulie
- La ora 9:00 va avea loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii.
- La ora 9:00, în parlament, se va desfășura ședința comisiei juridice, în cadrul căreia deputații vor audia raportul Centrului Național Anticorupție pentru anul 2021. Raportul a fost publicat încă în luna martie, dar deputații îl vor aproba abia acum.
- La aceeași oră, va avea loc și ședința Comisiei Electorale Centrale. Membrii CEC vor încerca, în mod repetat, să aprobe suma maximă a finanțelor pe care grupul de inițiativă îl poate cheltui pentru organizarea referendumului despre soarta Stadionului Republican. Data trecută, nu au fost voturi suficiente pentru aceasta.
- La ora 11:00 va avea loc ședința comisiei parlamentare pentru securitate națională. Printre altele, comisia va examina proiectul noului Cod electoral, elaborarea căreia s-a încheiat recent la CEC.
- Și la aceeași oră, va începe ședința Consiliului Municipal Chișinău. Consilierii intenționează să aprobe «Viziunea de transformare digitală a orașului Chișinău — 2030».