NM Espresso: despre discursul președintelui Radei Supreme în Parlamentul Moldovei, rubrica ambasadorului UE pentru NM și despre bugetul de stat pentru 2024

Parlament: discursul lui Stefanchuk și demersul opoziției

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, a rostit un discurs în plenul Parlamentului de la Chișinău. În discursul său, Ruslan Stefanchuk s-a declarat bucuros că Ucraina și Moldova merg împreună pe calea spre Uniunea Europeană și că au fost și continuă să fie parte a civilizației europene. „Nu dorim să fim luați în Europa, noi revenim în casa noastră europeană”, a menționat oficialul și i-a mulțumit Moldovei pentru faptul că susține Ucraina care acum „își apără dreptul la existență”.

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe cu puțin timp înainte ca oficialul ucrainean să-și rostească discursul. Deputatul PAS Radu Marian a calificat acest fapt drept „un gest rușinos”. PSRM a spus, însă că în așa mod protestează „față de încercările conducerii țării și a unui șir de țări străine de a atrage Moldova în conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei” și „solicită insistent oaspeților țării noastre să respecte suveranitatea și neutralitatea Moldovei”.

 


Parlament: judecătoria Anticorupție și CEC

Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege privind crearea în Moldova a judecătoriei Anticorupție, care va trebui să examineze dosarele legate de corupție și infracțiuni conexe. Din componența noii instanțe vor face parte 15 judecători care vor fi numiți prin decret prezidențial pe un termen de șase ani.

Parlamentul a numit un nou membru al Comisiei Electorale Centrale. Acesta este Vadim Filipov.

 


Ministerul Finanțelor a prezentat bugetul pentru 2024

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul bugetului național pentru 2024. Astfel potrivit prognozelor ministerului, PIB-ul va crește anul viitor cu 3,5%, inflația – 5,5%, iar în 2025 și 2026 va scădea până la 5%. Leul, potrivit prognozelor Ministerului Finanțelor, se va deprecia treptat și la sfârșitul anului 2026 va ajunge la un curs de 19,93 lei pentru un dolar. Volumul producției industriale va scădea anul viitor cu 2%, iar exportul cu 5%. Veniturile la bugetul național, din contră, ar trebui să  crească cu 4,5 miliarde de lei (4,4%). Detalii citiți în articolul lui Nicolae Paholnițchi.


 

Ministrul Bolea și problemele fermierilor

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat pe 30 noiembrie că „așa numitul moratoriu”, propus de Forța Fermierilor, „nu poate fi aplicat sub nicio formă”. Iar propunerea de a redistribui din fondul AIPA, pentru 2024, a 500 de milioane de lei pentru compensarea producătorilor de porumb și floarea soarelui, potrivit lui Bolea, este „discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori”. La rândul lui, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari a acuzat autoritățile de „lipsă de voință politică suficientă”.


Rubrica ambasadorului

Ambasadorul UE în Moldova Janis Mazeiks și Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova au scris pentru NM o rubrică în care menționează că Moldova face parte din categoria celor mai vulnerabile țări la schimbările climatice din Europa. Printre sectoarele care necesită să fie reformate pentru obținerea rezistenței la schimbările climatice se numără respectarea legii, justiția și lupta împotriva corupției. Aceasta ar trebui să contribuie la construirea „unei Moldove europene mai incluzive, mai verzi și mai prospere”.


 

Întâlnirea de la Skopje

Șeful MAEIE Nicu Popescu a participat la cea de-a 30-a reuniune anuală a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Skopje, Macedonia de Nord. Popescu s-a întâlnit cu colegii săi din România, Spania, Cehia, Danemarca și Franța cu care a discutat calea europeană a Moldovei. Șeful MAEIE insistat din nou pe retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din teritoriul Moldovei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a susținut un discurs la reuniunea miniștrilor de externe, desfășurată în marja Consiliului Ministerial al OSCE (din cauza lui la reuniune nu au venit reprezentanții Ucrainei și a țărilor Baltice, iar Bulgaria a interzis avionului acestuia să zboare pe teritoriul ei). El a declarat că Republica Moldova este „următoarea victimă a războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Federației Ruse”.

MAEIE a spus că declarația lui Lavrov se înscrie în șirul de acțiuni ostile pe care Rusia încearcă să le implementeze în raport cu Moldova în ultimii 30 de ani.

 


De peste hotare

Curtea Supremă a Federației Ruse a declarat drept „extremistă” „mișcarea LGBT” care nici nu există. Aceasta înseamnă de facto persecutarea persoanelor queer care nu-și vor ascunde identitatea. Persoanele LGBT din Rusia riscă acum între 6 și 10 ani de pușcărie. Activiștii pentru drepturile omului cred că legea va genera o creștere a agresiunii față de persoanele LGBT și va duce la persecuția lor la fel ca în Germania nazistă.

În același timp, în Nepal a fost înregistrată prima căsătorie între persoane de același sex – este a doua țară din Asia care permite căsniciile de acest gen.


De bine

Naționala Moldovei a urcat două poziții și a ocupat locul 155 în ratingul Federației Internaționale de Fotbal.


Ce ne așteaptă în prima zi a lunii decembrie?

La 08:30 începe ședința Consiliului Superior al Magistraturii;

La 10:00 se întrunește în ședință Guvernul;

La 15:00 va avea loc ședința ANRE.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: