Parlamentul și Teleradio-Moldova
Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede revenirea companiei publice Teleradio-Moldova sub controlul parlamentului. Proiectul de lege a fost elaborat de partidul de la guvernare PAS și cu voturile deputaților de la PAS, a fost votat în prima lectură și în cea finală.
Iar după expertiza proiectului de lege, Centrul Național Anticorupție (CNA) a ajuns la concluzia că alegerea directorului general al Teleradio-Moldova fără concurs «contravine tuturor standardelor naționale și internaționale de combatere a corupției». CNA a recomandat parlamentului să revadă această prevedere a proiectului de lege. Însă PAS nu a ținut cont de această recomandare.
Parlamentul și cadrele
Deputații au refuzat să-l numească pe avocatul Iulian Balan în funcția de membru al CEC în componență nouă, care a rămas vacantă. Balan a fost desemnat la această funcție de către partidul «Șor». Împotrivă au votat inclusiv comuniștii și socialiștii.
În schimb, parlamentul a numit doi judecători noi ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Numirea lui Dorel Musteață în funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii a fost criticată de opoziție, în opinia căreia PAS «s-a răsplătit astfel cu Musteață» pentru faptul că acesta «a ajutat la decapitarea Procuraturii Generale».
Sandu și Stoianoglo
Președintele Maia Sandu a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor să evalueze activitatea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general. Președintele a fost împuternicit cu acest drept după ce PAS a modificat Legea cu privire la procuratură. Aceste amendamente mai permit demiterea procurorului general. Solicitarea președintelui este primul pas în acest sens.
CSM și cvorumul
Anatol Galben, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a demisionat din sistemul judecătoresc. După demiterea acestuia, activitatea CSM a fost practic blocată din cauza lipsei de cvorum. CSM poate adopta decizii cu voturile a cel puțin opt din cei 12 membri ai Consiliului. Acum însă în componența CSM au rămas doar șapte membri.
Școlile și vacanța
Elevii vor reveni săptămâna viitoare în sălile de studii și vor continua să învețe în regim obișnuit. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății Ala Nemerenco. Aceasta a menționat că situația epidemiologică din țară se îmbunătățește: numărul cazurilor de îmbolnăviri scade, iar rata de contaminare s-a redus până la 0,89 (adică o persoană bolnavă de Covid contaminează în medie 0,89 persoane).
Ceban și cei doi ani
Acum doi ani, la 3 noiembrie 2019, Ion Ceban a devenit primar al municipiului Chișinău. Cum evaluează consilierii municipali schimbările care s-au produs în oraș în această perioadă — aflați din reportajul video NM «Чебан отмэрил два года» («Ceban, primar de doi ani»). Spoiler — cineva consideră că Ceban trebuie să-și dea demisia, iar altcineva este sigur că succesele acestuia «nu pot fi puse la îndoială».
Bloggerii și impozitele
Serviciul Fiscal a început anul acesta să verifice veniturile și cheltuielile bloggerilor, vloggerilor și influencerilor. Potrivit informațiilor Fisc-ului, față de această categorie de contribuabili au fost aplicate deja măsuri benevole și de constrângere.
Sheriff și Liga Campionilor
Clubul de fotbal Sheriff din Tiraspol a pierdut pe teren propriu în fața clubului Inter din Milano în etapa a 4-a a fazei grupelor Ligii Campionilor. Meciul s-a încheiat cu scorul de 1:3. Într-un reportaj video realizat de NM la Tiraspol, puteți viziona, cum s-a desfășurat meciul, ce au declarat suporterii. Iar situația este deocamdată următoarea: Sheriff mai are de disputat două meciuri, iar după patru meciuri, Sheriff ocupă locul trei în grupa sa.
Situația epidemiologică
1586 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 29 de lucrători medicali. Alte 46 de persoane cu vârstele cuprinse între 18 și 97 de ani au decedat din cauza complicațiilor provocate de Covid.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 5 noiembrie
- Vor avea lor ședințele ANRE și Consiliului Audiovizualului.