Tudor Mardei/NewsMaker

NM Espresso: despre imperiul mediatic a lui Șor, reformele în educație și promisiunile lui Ceban

Problemele educației moldovenești

Corespondenta NM Alina Mihalchina a discutat cu ministru Educației Dan Perciun. În interviu, aceștia au abordat problemele sistemului educației moldovenești. Referindu-se la scandalul care a izbucnit la Liceul din Văsieni, ministrul a menționat că situația se repetă în fiecare an, pentru că deciziile privind deschiderea claselor liceale se iau târziu. Ministrul a propus modificarea mecanismului de finanțare a școlilor: dacă instituția de învățământ nu respectă metodologia elaborată de minister, aceasta este privată de finanțarea din bugetul de stat.

În ceea ce privește reforma universitară, aceasta dă deja roade, susține Perciun. Ministrul Educației susține că au fost soluționate problemele ce țin de corupția la Universitatea Agrară. Perciun a mai spus că, pentru a supraviețui, universitățile trebuie să atragă studenți din afara țării.

De asemenea, autoritățile continuă lupta cu combaterea colectărilor ilegale de bani și promit sancțiuni dure pentru acest lucru.

În ceea ce privește minoritățile naționale, Perciun a spus că în cadrul ministerului este examinată posibilitatea predării materiilor în limbile de origine ale minorităților etnice, și nu doar în rusă. Versiunea integrală a interviului – aici.


Șor a devenit principalul mogul din presa din Moldova? 

Corespondentul NM Nicolai Paholinițchi a investigat câte redacții de presă controlează la momentul actual oligarhul fugar Ilan Șor.

Posturile Orhei TV, TV6 și Orizont TV își continuă activitatea chiar și după suspendare. Primul în Moldova și ITV s-au mutat în sediul General Media Group, care îi aparținea lui Vladimir Plahotniuc. Orizont TV rămâne al șaselea în țară la capitolul popularitate și depășește postul TV8. În afară de aceasta, Șor a preluat controlul asupra postului TV din Găgăuzia GRT. Din presa scrisă, oligarhul controlează „Komsomolskaya Pravda”.

Expertul Petru Macovei a menționat că cel mai mare holding media din toate timpurile (în Moldova) i-a aparținut lui Plahotniuc, însă momentan, cel mai mare mogul este Ilan Șor.


Maia Sandu și vizitele externe

Președinta țării Maia Sandu efectuează o vizită de stat în Portugalia. Șefa statului se va întâlni cu autoritățile de la Lisabona și va promova „proiectul de țară” – aderarea Moldovei la UE, dar și relațiile bilaterale. Pe 5 octombrie, Maia Sandu se va afla în orașul spaniol Granada, unde se va desfășura cea de-a treia ediție a summitului Comunității Politice Europene.


Druță a fost condus pe ultimul drum 

Scriitorul și dramaturgul moldovean Ion Druță a fost înmormântat așa cum și-a dorit – la Soroca, lângă „Lumânarea recunoștinței”. Au venit să îl conducă pe ultimul drum speakerul parlamentului Igor Grosu, ex-președintele țării Vladimir Voronin, primarul capitalei Ion Ceban și compozitorul Eugen Doga.

Între timp, la cetatea din Soroca au loc săpături arheologice. Printre cele mai noi descoperiri se numără un vârf de săgeată care ar data din sec. XVI.


Gaze naturale

ANRE a suspendat pentru trei luni licența companiei Rotalin Gaz Trading, cel mai mare furnizor privat de gaz din Moldova.


Ce a făcut și ce nu a făcut Ceban? 

Scrutinul local este tot mai aproape. În ce măsură și-a respectat Ion Ceban promisiunile electorale? Corespondentul NM Alexandr Nugmanov a revăzut programul electoral a lui Ceban din 2019. Și a ajuns la concluzia că multe dintre promisiuni au fost îndeplinite parțial, iar multe altele – deloc. Detalii în materialul „Ceban a promis. Ceban a făcut?” («Чебан обещал, Чебан сделал?»).


Premii Nobel 

La Stockholm a început săptămâna decernării Premiilor Nobel. Astfel, Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023. Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Astăzi vom afla laureații premiului Nobel pentru fizică.


Ce ne mai așteaptă astăzi? 

09:00 ședința Consiliului Superior al Magistraturii;

13:00 la Artcor vor fi înmânate certificatele de grant pentru beneficiarii proiectului „Răspunsul multidimensional la provocările de securitate umană”;

14:00 ședința Consiliului Superior al Procurorilor

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacții după atacul SUA din Iran: UE cere revenirea la negocieri, Rusia – „încetarea agresiunii”

Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a cerut duminică „tuturor părţilor să facă un pas în spate” şi să revină la masa negocierilor, după atacurile forţelor americane asupra unor instalaţii nucleare iraniene, potrivit Agerpres. La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat că „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”. Pe de altă parte, Rusia, țară aflată în război și un aliat al Iranului, a criticat atacurile. Ministerul rus de Externe a cerut „încetarea agresiunii și intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”.

„Cer tuturor părţilor să facă un pas în spate, să se întoarcă la masa negocierilor şi să evite orice escaladare”, a scris Kallas pe reţeaua X, adăugând că Iranul nu trebuie să dezvolte arme nucleare şi că miniştrii de externe ai UE vor discuta situaţia luni.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a cerut duminică Iranului „să revină la masa negocierilor” în urma atacurilor americane asupra siturilor nucleare ale Teheranului. „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”, a declarat Starmer pe reţeaua X, subliniind că „stabilitatea în regiune este o prioritate”.

„Situaţia în Orientul Mijlociu rămâne volatilă, iar stabilitatea în regiune este o prioritate. Facem apel la Iran să revină la masa negocierilor şi să găsească o soluţie diplomatică pentru a pune capăt acestei crize”, a adăugat el.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat o reuniune de urgență la sediul organizației ONU din Viena, după loviturile americane asupra a trei situri nucleare din Iran, relatează AFP. Întrunirea urmează să aibă loc luni, 23 iunie.

Alianța Nord-Atlantică spune că urmărește îndeaproape situația din Iran, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că forțele SUA au atacat trei principale instalații nucleare ale țării, a declarat un oficial NATO.

Rusia cere „încetarea agresiunii

Ministrul de externe de la Teheran, Seyed Abbas Araghchi a condamnat atacul SUA, afirmând că reprezintă o încălcare a dreptului internațional care va avea „consecințe eterne”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit atacul din Iran un „punct de cotitură istoric” care ar putea conduce Orientul Mijlociu spre pace. Măsuri de securitate sporită sunt luate la New York și la Washington, dar și în Israel.

Ministerul de Externe al Rusiei, țară aflată în război după ce a atacat Ucraina, a criticat atacurile efectuate de SUA asupra unor obiective nucleare din Iran.

„Rusia condamnă categoric loviturile efectuate de SUA asupra mai multor obiective nucleare din Iran, acțiuni ce încalcă grav dreptul internațional și Carta ONU, indiferent de justificările aduse”, se arată în comunicatul MAE rus.

Rusia s-a adresat către conducerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze la cele întâmplate.

„Este necesar ca acțiunile confruntaționale ale SUA și Israelului să fie respinse în mod colectiv. Facem apel la încetarea agresiunii și la intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”, a transmis MAE rus într-o declarație oficială.

Cu o reacție a venit și vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Trump, care a venit ca un președinte pacificator, a început un nou război pentru SUA”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram, citat de TASS.

Totodată, ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul, că va merge astăzi la Moscova, pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

„Plecam în această după-amiază la Moscova şi mâine dimineaţă am o întâlnire cu preşedintele Putin. Rusia este un prieten al Iranului”, a declarat Araghchi jurnaliştilor, adăugând că discuţiile vor viza situaţia de securitate din regiune şi consecinţele atacurilor lansate de SUA.

China cere armistițiu

China a acuzat SUA că au încălcat dreptul internațional prin atacul aerian asupra Iranului și că au crescut tensiunile în Orientul Mijlociu, relatează The Guardian. Într-un comunicat publicat pe X, Ministerul Afacerilor Externe din China a cerut un armistițiu.

„China solicită părților implicate în conflict, în special Israelului, să ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil, să asigure siguranța civililor și să înceapă dialogul și negocierile. China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a uni eforturile, pentru a susține justiția și pentru a lucra la restabilirea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a mai transmis MAE chinez.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a anunțat Donald Trump într-o declarație de la Casa Albă, citat de presa română. Preşedintele american a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susține că nu a fost raportată nicio creștere a nivelurilor de radiații în urma loviturilor americane asupra celor trei amplasamente nucleare din Iran, relatează Reuters.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: