Tudor Mardei/NewsMaker

NM Espresso: despre imperiul mediatic a lui Șor, reformele în educație și promisiunile lui Ceban

Problemele educației moldovenești

Corespondenta NM Alina Mihalchina a discutat cu ministru Educației Dan Perciun. În interviu, aceștia au abordat problemele sistemului educației moldovenești. Referindu-se la scandalul care a izbucnit la Liceul din Văsieni, ministrul a menționat că situația se repetă în fiecare an, pentru că deciziile privind deschiderea claselor liceale se iau târziu. Ministrul a propus modificarea mecanismului de finanțare a școlilor: dacă instituția de învățământ nu respectă metodologia elaborată de minister, aceasta este privată de finanțarea din bugetul de stat.

În ceea ce privește reforma universitară, aceasta dă deja roade, susține Perciun. Ministrul Educației susține că au fost soluționate problemele ce țin de corupția la Universitatea Agrară. Perciun a mai spus că, pentru a supraviețui, universitățile trebuie să atragă studenți din afara țării.

De asemenea, autoritățile continuă lupta cu combaterea colectărilor ilegale de bani și promit sancțiuni dure pentru acest lucru.

În ceea ce privește minoritățile naționale, Perciun a spus că în cadrul ministerului este examinată posibilitatea predării materiilor în limbile de origine ale minorităților etnice, și nu doar în rusă. Versiunea integrală a interviului – aici.


Șor a devenit principalul mogul din presa din Moldova? 

Corespondentul NM Nicolai Paholinițchi a investigat câte redacții de presă controlează la momentul actual oligarhul fugar Ilan Șor.

Posturile Orhei TV, TV6 și Orizont TV își continuă activitatea chiar și după suspendare. Primul în Moldova și ITV s-au mutat în sediul General Media Group, care îi aparținea lui Vladimir Plahotniuc. Orizont TV rămâne al șaselea în țară la capitolul popularitate și depășește postul TV8. În afară de aceasta, Șor a preluat controlul asupra postului TV din Găgăuzia GRT. Din presa scrisă, oligarhul controlează „Komsomolskaya Pravda”.

Expertul Petru Macovei a menționat că cel mai mare holding media din toate timpurile (în Moldova) i-a aparținut lui Plahotniuc, însă momentan, cel mai mare mogul este Ilan Șor.


Maia Sandu și vizitele externe

Președinta țării Maia Sandu efectuează o vizită de stat în Portugalia. Șefa statului se va întâlni cu autoritățile de la Lisabona și va promova „proiectul de țară” – aderarea Moldovei la UE, dar și relațiile bilaterale. Pe 5 octombrie, Maia Sandu se va afla în orașul spaniol Granada, unde se va desfășura cea de-a treia ediție a summitului Comunității Politice Europene.


Druță a fost condus pe ultimul drum 

Scriitorul și dramaturgul moldovean Ion Druță a fost înmormântat așa cum și-a dorit – la Soroca, lângă „Lumânarea recunoștinței”. Au venit să îl conducă pe ultimul drum speakerul parlamentului Igor Grosu, ex-președintele țării Vladimir Voronin, primarul capitalei Ion Ceban și compozitorul Eugen Doga.

Între timp, la cetatea din Soroca au loc săpături arheologice. Printre cele mai noi descoperiri se numără un vârf de săgeată care ar data din sec. XVI.


Gaze naturale

ANRE a suspendat pentru trei luni licența companiei Rotalin Gaz Trading, cel mai mare furnizor privat de gaz din Moldova.


Ce a făcut și ce nu a făcut Ceban? 

Scrutinul local este tot mai aproape. În ce măsură și-a respectat Ion Ceban promisiunile electorale? Corespondentul NM Alexandr Nugmanov a revăzut programul electoral a lui Ceban din 2019. Și a ajuns la concluzia că multe dintre promisiuni au fost îndeplinite parțial, iar multe altele – deloc. Detalii în materialul „Ceban a promis. Ceban a făcut?” («Чебан обещал, Чебан сделал?»).


Premii Nobel 

La Stockholm a început săptămâna decernării Premiilor Nobel. Astfel, Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023. Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Astăzi vom afla laureații premiului Nobel pentru fizică.


Ce ne mai așteaptă astăzi? 

09:00 ședința Consiliului Superior al Magistraturii;

13:00 la Artcor vor fi înmânate certificatele de grant pentru beneficiarii proiectului „Răspunsul multidimensional la provocările de securitate umană”;

14:00 ședința Consiliului Superior al Procurorilor

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

imagine simbol

Turist, ucis de un urs pe Transfăgărășan. Autoritățile române avertizează: „Nu vă apropiați de animale sălbatice”

Un motociclist a fost ucis de un urs, pe Transfăgărășan. Incidentul s-a petrecut joi dimineața, în apropierea pasajului Vidraru, într-o zonă intens frecventată de turiști, scrie presa din România.

Potrivit primelor informații, motociclistul făcea parte dintr-un grup de turiști care s-au oprit pe marginea drumului. În acel moment, ursul a apărut și a atacat victima, pe care ar fi târât-o în pădure, spre zona lacului Vidraru. Vehiculul pe care îl conducea era înmatriculat în Italia, iar bărbatul pare să fi fost cetățean străin.

La fața locului, echipele de intervenție au găsit urme de sânge și fragmente din echipamentul motociclistului. Salvatorii chemați au suspectat încă de la început că bărbatul a fost tras în pădure de animal, iar operațiunea de căutare a fost extinsă și în apele lacului. O amplă intervenție este în desfășurare, la care participă pompieri, jandarmi montani, salvamontiști și scafandri, care încearcă să recupereze trupul victimei din zona împădurită și din lac.

Autoritățile au emis avertismente pentru turiștii care se aventurează pe trasee montane sau pe drumuri din apropierea pădurilor: să nu se apropie de animalele sălbatice, să nu încerce să le hrănească sau să se fotografieze cu ele, chiar dacă par inofensive.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: