Lupta pentru Donbass și războiul informațional
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat în noul său mesaj video către concetățeni că Rusia a început ofensiva așteptată asupra Donbassului. Și a dat asigurări: «Noi vom lupta. Nu vom ceda nimic din ce e ucrainesc». Și cei de la Moscova au declarat despre începutul «celei de-a doua faze» a acțiunilor militare din Ucraina.
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a menționat că SUA și alte țări din Occident încearcă «să prelungească la maximum» războiul, «crescând livrările de armament» în Ucraina și «provocând regimul de la Kiev să lupte până la ultimul ucrainean».
Cei de la Ministerul Apărării al FR au anunțat că serviciile speciale ale Ucrainei pregătesc «o nouă provocare monstruoasă»: distrugerea în masă a civililor din regiunea Odessa, de care vor acuza militarii ruși. Anterior, cei de la Kievsusțineau că Moscova pregătește «un alibi informațional» în cazul masacrelor în masă ale civililor în noaptea de Paște.
Panglica Sf. Gheorghe
Președintele Maia Sandu a promulgat legea cu privire la interzicerea «simbolurilor agresiunii militare» Z, V și a panglicii Sf. Gheorghe în Republica Moldova. În același timp, Sandu a remarcat că nimeni nu interzice comemorarea eroilor celui de-al Doilea Război Mondial și sărbătorirea zilei de 9 Mai.
Ambasada Rusiei în Republica Moldova a declarat că interzicerea panglicii Sf. Gheorghe «devalorizează eroismul strămoșilor» și distruge «fundamentul adevărului și echității istorice». Liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a declarat că prin interzicerea «simbolului victoriei asupra ideologiei fasciste», «politicienii moldoveni proslăvesc criminalii naziști».
Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații Blocului PCRM-PSRM privind constituționalitatea interzicerii panglicii Sf. Gheorghe.
Partidul Socialiștilor a chemat locuitorii Republicii Moldova să răspundă la 9 Mai la această interdicție, «venind umăr la umăr în apărarea memoriei noastre».
Republica Moldova și Ucraina
Cei de la Kiev consideră că autoritățile Republicii Moldova doresc «să fie pe două scaune»: încearcă să nu-și strice relațiile cu Rusia și nu acordă sprijinul necesar Ucrainei. Despre aceasta a declarat vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk. La fel, aceasta a menționat că Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE «în spatele Ucrainei».
În replică, Valeriu Chiperi, Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, a cerut Kievului să se abțină de la «declarațiile necugetate» care ar putea provoca disensiuni între Ucraina și Republica Moldova. Și a reamintit că Republica Moldova a găzduit zeci de mii de refugiați ucraineni.
Republica Moldova și SUA
Ministrul de externe Nicu Popescu a discutat la Washington cu Antony Blinken, Secretarul de stat al SUA, despre relansarea «dialogului strategic SUA — Republica Moldova». Blinken a promis că SUA vor continua să acorde asistență Republicii Moldova în depășirea crizelor cu care se confruntă țara noastră.
Stadionul Republican
Cabinetul de miniștri va examina astăzi proiectul de ratificare a acordului dintre guvernele Republicii Moldova și SUA privind transmiterea teritoriului Stadionului Republican (5,18 ha) pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA.
Informație și dezinformare
În parlament s-a desfășurat cea de-a doua rundă a audierilor publice despre Legea cu privire la combaterea dezinformării. Cum participanții au susținut și au criticat această inițiativă a autorităților — aflați din materialul video «Он — танкист, она — повариха» («El e tanchist, ea e bucătăreasă»).
Comerțul exterior
În perioada ianuarie-februarie curent, exporturile moldovenești în termeni monetari au crescut cu 60% (până la 667 milioane de dolari) comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În aceeași perioadă, importurile s-au majorat cu 40% — până la 1290,3 milioane de dolari. A crescut și deficitul balanței comerciale (cu 14%), iar importurile depășesc exporturile de aproape două ori.
Judecătorii
Mandatele a 40 de judecători din Republica Moldova au expirat. Aceștia nu-și vor putea desfășura ședințele de judecată în dosarele pe care le examinează până nu le vor fi prelungite mandatele. Ce atribuție au în acest sens amendamentele la Constituție și președintele Sandu — aflați din articolul «В судах Молдовы „заморожены“ тысячи дел» («În judecătoriile din Republica Moldova „sunt înghețate“ mii de dosare»).
Și despre ceea ce va fi astăzi, 20 aprilie
- Ședințele guvernului, ANRE, Consiliului Superior al Magistraturii.
- Conferința de presă a primarului Ion Ceban despre majorarea tarifelor la călătoria în transportul public din Chișinău.