NM Espresso: despre închiderea piscinelor din Moldova, majorarea salariilor pentru medici și despre noile arestări în dosarul despre furtul miliardului
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre închiderea piscinelor din Moldova, majorarea salariilor pentru medici și despre noile arestări în dosarul despre furtul miliardului

Epidemia: situația

390 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Moldova, fiind efectuate 2136 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 24733 de persoane. 17269 dintre acestea s-au vindecat, iar 778 au decedat. 6786 de pacienți continuă tratamentul, 420 dintre ei fiind în stare gravă, iar 39 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Potrivit deciziei autorităților, piscinele din țară vor fi din nou închise de la 1 august. Acestea fost deschise abia acum două săptămâni. Cei de la guvern consideră că piscinele și zonele de agrement au devenit focare de răspândire a coronavirusului.

De la 1 septembrie, salariile lucrătorilor medicali vor fi majorate cu 30% – 90%, iar ale celor care lucrează în secțiile COVID – cu 100%. Guvernul a anunțat că medicii vor primi de la 7000 până la 11000 de lei, asistentele medicale – de la 4500 până la 8000 de lei, iar infirmierele – până la 3700 de lei.

 

 

Tarifele

Tarifele la energia electrică pentru consumatorii „Premier Energy” se vor reduce cu 11% – 15% (pentru rețelele de diferite tensiuni), iar pentru consumatorii „Furnizare Energie Electrică Nord (FEE Nord) – cu 3,8% – 3,9%. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a adoptat o decizie în acest sens.

 

 

Furtul miliardului

În Moldova au fost arestați cinci acuzați în unul dintre dosarele despre investigația furtului miliardului. Potrivit acuzației, aceștia au fost implicați în escrocheria bancară. Soțul uneia dintre femeile arestate susține că ea a fost folosită pentru a acoperi fraudele bancare ale lui Ilan Șor. NM a analizat, cum persoanele arestate s-au pomenit fondatoare ale companiilor vizate în raportul Kroll, dar și care este contribuția în acest sens a lui Șor, Plahotniuc și Platon.

 

 

Creditul rusesc

Guvernul a aprobat inițierea unor noi negocieri cu Rusia în privința creditului în valoare de 200 milioane de euro. Cei de la Ministerul Finanțelor au menționat în acest sens că banii sunt deja prevăzuți în bugetul de stat pentru anul 2020 pentru acoperirea deficitului bugetar.

 

 

Combatanții: Jos Dodon!

Veteranii conflictului militar de pe Nistru au organizat un nou protest – de data aceasta, la porțile reședinței prezidențiale de la Condrița. Motiv pentru aceasta a fost întrevederea lui Igor Dodon cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, la care Dodon l-a numit pe acesta „președinte al Transnistriei”. Veteranii, la fel ca și opoziția, l-au învinuit pe Dodon de trădare de patrie și au cerut demisia acestuia. Nu s-a trecut nici fără „pachetul negru”, devenit tradițional la protestele opoziției.

 

 

Avia 

Compania „Air Moldova” a amânat pentru anul 2021 toate cursele aeriene spre Nice și Salonic în legătură cu prelungirea restricțiilor privind intrarea cetățenilor Republicii  Moldova în țările europene. Conform datelor oficiale, din luna martie până la 10 iulie, în Moldova s-au vândut 61 mii de bilete pentru cursele aeriene care nu au avut loc din cauza epidemiei. Doar 3 mii de persoane și-au primit banii pentru bilete care au fost restituiți de companiile aeriene. Alte 17,5 mii de persoane și-au amânat zborurile pentru altă dată.

 

 

Lockdown town

Epidemia de coronavirus a închis foarte mulți oameni nici măcar între granițele țării lor, dar mai ales între granițele localității lor. Se scrie mult despre ceea ce se întâmplă la Chișinău. Dar în regiuni? Cum trăiesc oamenii acolo în perioada epidemiei, despre ce vorbesc și la ce se gândesc? Jurnalistul și fotograful Mihail Calarașan a mers la Cahul special pentru NM și a petrecut acolo cinci zile, comunicând cu localnicii și imortalizând pe peliculă viața și istoriile orașelor și ale oamenilor. Și în final, a alcătuit imaginea vieții unui oraș provincial atipic din Moldova în perioada epidemiei – despre aceasta aflați din longread-ul «Локдаун-таун» („Lockdown town”).

 

 

Dicționarul online găgăuz

Acum 10 ani, un tânăr originar din Ceadîr-Lunga a creat din propria bursă de student primul dicționar online al limbii găgăuze. Iar în anul 2020, a lansat o campanie de colectare a mijloacelor financiare pentru actualizarea acestuia. La ce-i trebuie aceasta, cât de popular este dicționarul său online, este oare susținut de autoritățile Găgăuziei – despre toate acestea aflați din articolul «Сам вручную вбивал каждое слово» („Am introdus singur, manual, fiecare cuvânt”).

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: